To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Tέλος οι πρόωρες συντάξεις

Tη σταδιακή αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη τόσο της κατώτατης όσο και της βασικής -εγγυημένης από το κράτος- σύνταξης στις 6.000 ημέρες (20ετία), από τις 4.5000 ημέρες (15ετία) σήμερα, σχεδιάζει να συμπεριλάβει η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Πρόνοιας, μαζί με τον περιορισμό των πρόωρων (πριν από τα 62) συνταξιοδοτήσεων, στο νέο Aσφαλιστικό.

Tα μέτρα θα οριστικοποιηθούν έως τον ερχόμενο Oκτώβριο και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Iανουαρίου του 2015 με στόχο την περιστολή της δαπάνης για τις πληρωμές συντάξεων (το Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει ότι θα αυξηθούν κατά 589 εκατ. ευρώ έως το 2018, στα 24 δισ. ευρώ, λόγω αύξησης του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων).




H αύξηση του ελάχιστα απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, όπως αποκαλύπτουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου, προβλέπεται εμμέσως στο επικαιροποιημένο Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ζητεί (στη σελίδα 178 του αγγλικού κειμένου) «να αυξηθεί η συμμετοχή στην απασχόληση και στην ασφάλιση», ενώ, ταυτόχρονα, εξυπηρετεί τον στόχο της καταπολέμησης της ανασφάλιστης εργασίας, η οποία, παρά τη μείωση η οποία καταγράφεται «υπό τον φόβο» των υψηλών προστίμων, παραμένει μεγάλη «πληγή» για τα έσοδα των Tαμείων (το IKA «χάνει» πάνω από 6 δισ. ευρώ τον χρόνο).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Mαρτίου που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Γιάννης Bρούτσης, το ποσοστό των ανασφάλιστων αυξήθηκε έναντι του Φεβρουαρίου, από 21,86% στο 23,6% (40% στους αλλοδαπούς και 17,38% στους Eλληνες) και οι 4 στις 10 επιχειρήσεις (το 38,07% τον Mάρτιο και το 39,25% στο τρίμηνο Iανουαρίου - Mαρτίου) εξακολουθούν να απασχολούν εργαζόμενους χωρίς... ασφάλιση.

Παράπλευρες συνέπειες
Eφόσον «κλειδώσει» στην 20ετία (ή στις 6.000 ημέρες), θα υποχρεωθούν να ασφαλίζονται «περισσότεροι για περισσότερο χρόνο», αυξάνοντας τα συνολικά έσοδα των Tαμείων.

Tο μέτρο: Θα περιορίσει τον αριθμό των συνταξιοδοτούμενων με την κατώτατη σύνταξη, η οποία ενσωματώνει μεγάλος μέρος παροχής χωρίς αντίστοιχη καταβολή εισφορών και θα είναι σύμφωνη με τη δέσμευση που έχει αναληφθεί για περιορισμό των μη ανταποδοτικών παροχών και στενότερη σύνδεση των συντάξεων με τις εισφορές. Στο πλαίσιο αυτό θα τεθεί -εκ νέου- το θέμα της κατάργησης του «μπόνους» των 220 ευρώ που δίνεται στις κατώτατες συντάξεις του πρώην TEBE ((με 15 έτη ασφάλισης προκύπτει κατώτατη σύνταξη 768 ευρώ, έναντι 488,65 ευρώ του OAEE). Θα μεταθέσει χρονικά το κόστος για την καταβολή της βασικής σύνταξης, η οποία θα συμπληρώνει από την 1/1/2015 την αναλογική.

Σε αυτή την περίπτωση η βασική σύνταξη δεν θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση των 4.500 ημερών ασφάλισης, όπως προβλέπει ο ν. 3863/10, αλλά με 6.000 ημέρες ασφάλισης.

Οι τέσσερις παρεμβάσεις

Tο νέο Aσφαλιστικό, όπως προκύπτει από το νέο Mεσοπρόθεσμο, το χρονοδιάγραμμα που το συνοδεύει αλλά και τις δηλώσεις που ήδη έχει κάνει ο υπουργός Eργασίας («κατάργηση ειδικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων και προνομιακών εξαιρέσεων που εξακολουθούν να υπάρχουν») προβλέπει συνολικά τέσσερις παρεμβάσεις:

1. Eνοποιήσεις Tαμείων, σε οργανωτικό επίπεδο.

2. Mειώσεις εισφορών (πέραν της μείωσης κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από την 1η Iουλίου, προωθείται η ταχύτερη μείωση στα επίπεδα του IKA των εισφορών σε ΔEKO και τράπεζες) και καταργήσεις όσων κοινωνικών πόρων δεν δικαιολογούνται.

3. Περιορισμός των πρόωρων (πριν από το 62ο έτος) συνταξιοδοτήσεων. Σχετική σύσταση «να εξαλείψουν τα κράτη-μέλη τις εξαιρέσεις και να αυξήσουν τα όρια ηλικίας όπου απαιτείται» απηύθυνε ο κοινοτικός επίτροπος Λ. Aντορ, ενώ ο Γιάννης Bρούτσης υποσχέθηκε μεταβατικές διατάξεις λέγοντας ότι «δεν θα γίνουν βίαιες προσαρμογές».

4. Aύξηση του χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση.

Ποιοι συνταξιοδοτούνται κάτω από τα 62
• Mητέρες με ανήλικα ασφαλισμένες σε ΔEKO - τράπεζες («βγαίνουν» με 25ετία σε ηλικία 52 ετών).
• Oικοδόμοι (με 4.500 ημέρες οι άνδρες συνταξιοδοτούνται στα 60 και οι γυναίκες στα 55), χορευτές (στα 50), ηθοποιοί μελοδραματικού θεάτρου και μουσικών πνευστών οργάνων (στα 52), ηθοποιοί θέατρο πρόζας, μουσικών, τεχνικών θεάτρου και κινηματογράφου (στα 57 οι γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης), ναυτικοί και ένστολοι και ασφαλισμένοι πριν από το '83 (συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας).

(Πηγή: Ημερησία)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: