To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Κόκκινα δάνεια: Ρυθμίσεις - εξπρές με ορίζοντα διετίας

Για την επόμενη διετία μετατίθεται η... μετωπική σύγκρουση των πιστωτικών ομίλων με τα «κόκκινα» δάνεια. Αυτό είναι το «πόρισμα» από τις μέχρι σήμερα εργασίες των εσωτερικών «bad banks», ήτοι των νέων υπερδιευθύνσεων που δημιούργησαν οι τράπεζες για να διαχειριστούν τις προβληματικές χορηγήσεις.

Με τα πανευρωπαϊκά stress tests να βρίσκονται προ των πυλών και τους ελέγχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εντείνονται στο προσεχές διάστημα, οι τράπεζες θέλουν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι οι συνθήκες δεν έχουν ακόμη ωριμάσει για να προχωρήσουν σε μακροπρόθεσμες αναδιαρθρώσεις δανείων ευρείας κλίμακας, καθώς απώτερος σκοπός είναι η πλήρης και ομαλή «αναβίωση» των χορηγήσεων που δεν εξυπηρετούνται.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Κ», οι διοικήσεις των νέων εξειδικευμένων τμημάτων «βλέπουν» αντιστροφή της τάσης μέσα στο έτος και βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, η οποία θα γίνει πιο αισθητή το 2015 και το 2016.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες προχωρούν άμεσα σε ρυθμίσεις για όλους τους δανειολήπτες που παρουσιάζουν αδυναμία πληρωμής (με τα απαραίτητα «δικαιολογητικά»). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων προκρίνεται μια γενναία μείωση της δόσης για διάστημα ενός ή δύο ετών, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε πελάτη.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σε ποσοστό της τάξης του 60% οι αναδιαρθρώσεις δανείων αφορούν δάνεια που έχουν ήδη ρυθμιστεί στο παρελθόν. Αυτά τα δάνεια αποτελούν τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τις τράπεζες και εκεί ρίχνουν το βάρος της διαχείρισης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε όσους εμφανίζουν προοπτικές διατήρησης ή/και βελτίωσης της οικονομικής τους κατάστασης, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε για επιχειρήσεις. Αυτές είναι οι δύο κατηγορίες δανειοληπτών που έχουν ξεχωρίσει οι τράπεζες. Εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αφενός για όσους έχουν «σταθερή» εργασία και αφετέρου για τις επιχειρήσεις που μπορούν να επιβιώσουν.

Ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των οποίων η δραστηριότητα έχει υποχωρήσει σημαντικά λόγω της κρίσης, οι τράπεζες δεν θέλουν να προβούν από τώρα σε μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις. Γιατί, πολύ απλά, θεωρούν ότι θα χρειαστούν «επικαιροποίηση» στο μέλλον, όταν θα φαίνονται οι πραγματικοί τζίροι.

Το έργο των «υπερδιευθύνσεων» γίνεται ακόμα πιο σημαντικό, αν λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ξένοι οίκοι επισημαίνουν ότι, στο σενάριο που οι πιστωτικοί όμιλοι καταφέρουν να ανακτήσουν ένα ποσοστό της τάξης του 20% από τις δεξαμενές των προβλέψεων, το κεφαλαιακό όφελος θα αντιστοιχεί σε 19%-21% της κεφαλαιοποίησής τους.

Σε αυτήν την περίπτωση και με βάση τα στοιχεία του 2013 για το σταθμισμένο ενεργητικό, οι τράπεζες θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κατά 2,53,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Μετά την ολοκλήρωση των ΑΜΚ, οι αναλυτές τοποθετούν τους δείκτες κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων, βάση των οποίων μετριέται η κεφαλαιακή «ανθεκτικότητα» των τραπεζών, στο 11,9% για την Τράπεζα Πειραιώς, στο 12,1% για την Alpha Bank και στο 11,7% για την Εθνική (συμπεριλαμβανομένων των capital actions). Σε αυτές τις εκτιμήσεις έχει συνυπολογιστεί η πλήρης ενσωμάτωση των οδηγιών της Βασιλείας III.

Συνεπώς, αν οι ελληνικές τράπεζες καταφέρουν να «δαμάσουν» τα προβληματικά δάνεια, θα αποκτήσουν ισχυρό κεφαλαιακό «μαξιλάρι».

«Ξεχασμένα»
Μετά τους πρώτους μήνες εργασιών οι υπερδιευθύνσεις δίνουν μια ελαφρώς πιο αισιόδοξη εικόνα για τα «ξεχασμένα» δάνεια. Πρόκειται για τα δάνεια που έχουν βρεθεί σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης, ήτοι έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Για πρώτη φορά βλέπουμε πελάτες που παλαιότερα διατηρούσαν επιθετική στάση προς τις τράπεζες να επιδιώκουν κάποιον διακανονισμό που σταδιακά μπορεί να επαναφέρει το δάνειο σε τροχιά εξυπηρέτησης. Τα παραδείγματα δεν είναι πολλά, όμως ίσως βλέπουμε την αρχή μιας τάσης», σημειώνει αρμόδιο στέλεχος υπερδιεύθυνσης.

Η πεποίθηση είναι ότι οι τράπεζες θα κερδίσουν τη μάχη, όχι όμως άμεσα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, με το ποσοστό για το σύνολο του κλάδου να διαμορφώνεται στο 32%, ή 70 δισ. ευρώ. Ωστόσο η αυξητική τους τάση περιορίζεται διαρκώς τα τελευταία τρίμηνα, με αποτέλεσμα η κορύφωση του φαινομένου να τοποθετείται στα τέλη του 2014.

Προς ΑΜΚ οδεύει και η Attica Bank
Ανοιχτό παραμένει το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank, καθώς ο σχετικός φάκελος έχει υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και αναμένεται η τελική έγκριση από τη ρυθμιστική Αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε... ανοιχτή γραμμή με την ΤτΕ και δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ημέρες να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις, έτσι ώστε να κλείσει και αυτή η «εκκρεμότητα».

Η Attica Bank βρίσκεται αντιμέτωπη με κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 397 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικό ρόλο στην απόφαση για το οριστικό ύψος της αύξησης κεφαλαίου αναμένεται να παίξουν οι εκτιμήσεις για τα κεφάλαια που μπορούν να αντληθούν μέσω του capital plan.

Επίσης, δεν αποκλείεται η «χρήση» του ομολογιακού ύψους 100 εκατ. ευρώ, η μετατροπή του οποίου σε μετοχές μειώνει τον «λογαριασμό».

Γρίφος» παραμένει η συμμετοχή του βασικού μετόχου της τράπεζας, του ΤΣΜΕΔΕ. Το ταμείο των μηχανικών είναι δεδομένο ότι στηρίζει την τράπεζα, ωστόσο δεν αναμένεται να σηκώσει για ακόμα μία φορά το βάρος της κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Άλλωστε, στο αρχικό business plan της Attica Bank, το οποίο καταρτίστηκε πριν από την πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης, συμπεριλαμβανόταν η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα θέλει να εκμεταλλευτεί και αυτή, με τη σειρά της, την ευνοϊκή συγκυρία και να θωρακιστεί κεφαλαιακά, εκτιμώντας ότι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή -ο οποίος θα λειτουργήσει ως «συνέταιρος» του ΤΣΜΕΔΕ- θα αλλάξει προς το καλύτερο το προφίλ της.

(Πηγή: "Κεφάλαιο")


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Εγγύηση η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: