To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΓΓΠΣ: Οδηγίες για τη δήλωση φόρου υπεραξίας ακινήτων

Ενεργή είναι η εφαρμογή της ΓΓΠΣ για το φόρο υπεραξίας ακινήτων που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις των ακινήτων και επιτρέπει στους συμβολαιογράφους να εκδίδουν Ταυτότητα Οφειλής για την πληρωμή του φόρου μέσω τραπεζών.

Η ΓΓΠΣ έχει εκδώσει οδηγίες για την συμπλήρωση της δήλωσης του φόρου υπεραξίας ακινήτων ενώ επίσης αναφέρονται και τα έτη διακράτησης αλλά και αναλυτικά οι συντελεστές απομείωσης.


Οδηγίες

Συμπληρώνεται η ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου κατά τη σύνταξη του, καθώς αυτή θεωρείται χρόνος υποβολής της δήλωσης.

Σε περίπτωση που το ακίνητο αγοράστηκε μέσα στο ίδιο έτος της μεταβίβασης δεν αναγράφεται Α.Τ.ΑΚ.

Στη στήλη ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ συμπληρώνεται η διεύθυνση και το είδος κτίσματος του ακινήτου (όπως κατοικία). Στην ένδειξη ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΤΗΣΗΣ αναγράφεται η ακριβής ημερομηνία (π.χ. 15/2/2013) κτήσης του ακινήτου, προκειμένου να διαπιστωθεί ο αριθμός των ετών που διέρρευσαν μεταξύ κτήσης και πώλησης, ώστε να εφαρμοστεί ο ανάλογος συντελεστής απομείωσης.

Σημειώνεται ότι το διαρρεύσαν διάστημα υπολογίζεται κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 241 και 243 του Αστικού Κώδικα. Συνεπώς, προθεσμία που προσδιορίζεται σε χρόνια λήγει μόλις περάσει η αντίστοιχη ημερομηνία του τελευταίου έτους.

Η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου, η οποία υποβάλλεται σε φόρο, λαμβάνεται απομειούμενη με την εφαρμογή των συντελεστών απομείωσης.

Σε περίπτωση κατά την οποία η μεταβίβαση του άρθρου 41 του ν. 4172/2013 αφορά δικαίωμα το οποίο αποκτήθηκε μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 1994, η υπεραξία θεωρείται μηδενική. Ειδικά στην περίπτωση της χρησικτησίας, εφόσον ο σχετικός χρόνος συμπληρώθηκε πριν από την 31η Δεκεμβρίου 1994, ως χρόνος κτήσης θεωρείται η 1η Ιανουαρίου 1995.

Στην περίπτωση ακινήτου που εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 41 και έχει αποκτηθεί, σύμφωνα με τα οριζόμενα σ' αυτό, από 1ης Ιανουαρίου 1995 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2002, ο συντελεστής απομείωσης πολλαπλασιά­ζεται με το συντελεστή 0,8.

Κτήση του ακινήτου θεωρείται η με οποιαδήποτε αιτία απόκτηση του ακινήτου, ανεξάρτητα από τη μεταγραφή της σχετικής δικαιοπραξίας.

Στα στοιχεία αγοραστών στη στήλη Α.Τ.ΑΚ. αναγράφεται ο Α.Τ.ΑΚ. του πωλητή.

Ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να ελέγχει και να βεβαιώνει τα στοιχεία της δήλωσης και να θεωρεί τη δήλωση.





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: