To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

ΣτΕ: Δωρεάν οι εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα εάν δεν υπάρχει δημόσια υποδομή

Πρόσβαση χωρίς κόστος σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα έχουν οι πολίτες εάν δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στο δημόσιο σύστημα υγείας, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αναλυτικότερα, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι εφόσον τα ιατρικά μηχανήματα των νοσοκομείων δεν λειτουργούν λόγω βλάβης ή τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν τα κατάλληλα μηχανήματα, τότε οι ασθενείς μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που θα πάνε για να κάνουν τις αναγκαίες εξετάσεις.




Τους συμβούλους Επικρατείας απασχόλησε απόφαση διοικητή νοσοκομείου της περιφέρειας, η οποία ανέφερε ότι για κάθε επείγουσα εξέταση ασθενούς που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο επειδή δεν διαθέτει το αντίστοιχο μηχάνημα ή το μηχάνημα δεν λειτουργεί λόγω βλάβης, το γραφείο κίνησης ασθενών θα παραπέμπει τους ασθενείς εναλλάξ στα διαγνωστικά κέντρα της περιοχής, ελέγχοντας την ισοκατανομή των περιστατικών.

Ελεύθερη επιλογή

Επίσης, το ΣτΕ αναφέρει ότι οι ασθενείς (εξωτερικοί ή νοσηλευόμενοι) σε περίπτωση μη λειτουργίας των αναγκαίων ιατρικών μηχανημάτων, κ.λπ. μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο στο οποίο επιθυμούν να πάνε.

Ακόμη, σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό Συμβούλιο, η απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου περί ισομερούς κατανομής των ασθενών στα διαγνωστικά κέντρα, «τελεί υπό την αυτονόητη προϋπόθεση» ότι εφαρμόζεται στις περιπτώσεις εκείνες που «ο ασθενής, αφού ερωτηθεί, δεν εκδηλώσει σχετική προτίμηση ως προς συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο στο οποίο επιλέγει να μεταβεί».

Αντίθετη ερμηνεία της απόφασης του διοικητή του νοσοκομείου «θα προσέκρουε στην κατ΄ επιταγήν του άρθρου 21 παράγραφος 4 του Συντάγματος, υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για την υγεία των πολιτών, καθώς και στην καθιερούμενη από το άρθρο 20 του νόμου 2017/1992 δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ιατρού και θεραπευτηρίου», προσθέτει το ΣτΕ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: