To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Ποιες αλλαγές έρχονται στον ΦΠΑ

Ένα εντελώς νέο τοπίο όσον αφορά στο ΦΠΑ θα δουν οι φορολογούμενοι από το νέο έτος. Οι αλλαγές που έρχονται στο καθεστώς του φόρου που προσφέρει τα περισσότερα φορολογικά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό είναι το αποτέλεσμα των πιέσεων της τρόικας για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος αλλά και την καταπολέμηση της φοροκλοπής του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της τρόικας κάθε χρόνο χάνονται από τον ΦΠΑ περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της παραοικονομίας αλλά και της φοροκλοπής. Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα έρχονται από τον ερχόμενο χρόνο οι εξής αλλαγές:

- Γίνεται προαιρετική η υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ όλων των επιχειρήσεων (και ατομικών) με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι μικρές επιχειρήσεις θα απαλλαγούν από το διοικητικό κόστος της υποβολής ανά τρίμηνο της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ αλλά με κόστος την μη έκπτωση του ΦΠΑ για τις αγορές τους. Η συγκεκριμένη επιλογή θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των υπαγόμενων σε καθεστώς ΦΠΑ μειώνοντας και τον αριθμό των ελεγχόμενων από το φορολογικό μηχανισμό για την απόδοση του φόρου.

- Καταργείται η ετήσια εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Η τρόικα θεωρεί ότι πρόκειται για μια καθαρά γραφειοκρατική υποχρέωση η οποία δεν προσφέρει κάτι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

- Εκκαθαρίζεται το μητρώο των υπόχρεων σε απόδοση ΦΠΑ. Έως το τέλος του έτους αναμένεται να διαγραφούν από το μητρώο των υπόχρεων όλες οι ανενεργές επιχειρήσεις.

- Δημιουργείται ένα ειδικό σώμα ελεγκτών για την καταπολέμηση της απάτης με τον ΦΠΑ. Οι ελεγκτές θα ασχολούνται αποκλειστικά με τον ΦΠΑ πραγματοποιώντας έκτακτους αλλά και στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες για τον ΦΠΑ.

- Απλοποιείται η περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

- Καταργείται η υποβολή ειδικής αίτησης επιστροφής ΦΠΑ. Με το που θα κατατίθεται πιστωτική περιοδική δήλωση θα αρχίζει να τρέχει η προθεσμία επιστροφής του φόρου στον φορολογούμενο.

(Πηγή: capital.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: