To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Ποια στοιχεία των φορολογουμένων θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά

Άλλαξες ταυτότητα και δεν το είπες στην Εφορία; Πρόστιμο. Παντρεύτηκες και δεν το είπες στην Εφορία; Πρόστιμο. Θέλεις να κάνεις έναρξη ή διακοπή επιτηδεύματος; Στήσου στην ουρά του Μητρώου και ετοιμάσου για το χαρτομάνι. Πέθανες; Μη σε νοιάζει θα τρέχουν οι κληρονόμοι για να σε διαγράψουν από το αρχείο της Εφορίας...

Μέχρι χθες για οποιαδήποτε αλλαγή στα προσωπικά στοιχεία, ο φορολογούμενος έπρεπε να σπεύσει στο τμήμα Μητρώου της Εφορίας, να περιμένει στην ουρά, να συμπληρώσει τα χαρτάκια και να κάνει το σταυρό του μην πέσει σε κανένα στραβόξυλο (!) εφοριακό που θέλει να εφαρμόσει το γράμμα του νόμου και να επιβάλλει και το προβλεπόμενο πρόστιμο.


Ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 100 ευρώ, αν δεν δηλωθεί εγκαίρως η μεταβολή αν και η συγκεκριμένη ποινή επιβάλλεται σπάνια, καθώς οι εφοριακοί δείχνουν σχετική επιείκεια.

Τα πράγματα σιγά σιγά αρχίζουν να αλλάζουν. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έκανε ένα ακόμα βήμα διευκόλυνσης των φορολογουμένων. Όπως συμβαίνει σε πολλά σύγχρονα κράτη όπου οι δημόσιες υπηρεσίες επικοινωνούν μεταξύ τους και δεν χρειάζεται οι πολίτες να δηλώνουν και να ξαναδηλώνουν τα ίδια στοιχεία, η ΓΓΔΕ «πάντρεψε» τα στοιχεία των αριθμών αστυνομικής ταυτότητας των φορολογουμένων με τα αντίστοιχα της Ελληνικής Αστυνομίας και εφεξής όσοι αλλάζουν ταυτότητα στην ΕΛ.ΑΣ δεν χρειάζεται να το κοινοποιήσουν – επ' απειλή προστίμου- στην Εφορία. Θα το μάθει μόνη της.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. θα επικαιροποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα τα στοιχεία ταυτοτήτων, το taxisnet θα ενημερώνεται αυτόματα και οι φορολογούμενοι θα πρέπει απλά να τσεκάρουν στον προσωπικό τους λογαριασμό ότι δεν έχει γίνει κανένα λάθος.

Εντός των ημερών – όταν υπογραφεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση από το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο έχει καθυστερήσει- θα αρχίσουν να περνούν αυτόματα στο σύστημα taxis και οι γάμοι χωρίς να απαιτείται να δηλώνονται από τους φορολογούμενους. Σήμερα, όποιος παντρεύεται πρέπει να πάει με την άδεια γάμου στην Εφορία για να δηλώσει τη μεταβολή υποβάλλοντας το έντυπο Μ1.

Το επόμενο βήμα που σχεδιάζει ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χ. Θεοχάρης αφορά στην ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Μ1. Σήμερα το έντυπο Μ1 υποβάλλεται χειρόγραφα στις Δ.Ο.Υ κάθε φορά που μεταβάλλεται ένα ατομικό στοιχείο του φορολογούμενου όπως επίθετο, στοιχεία ταυτότητας, διεύθυνση, οικογενειακή κατάσταση

Το έντυπο θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά ενώ ανάλογα σχέδια υπάρχουν και για την περίπτωση έναρξης και διακοπής εργασιών από επιτηδευματίες. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Εφορία θα κάνει τις απαραίτητες διασταυρώσεις για την ορθότητα των στοιχείων και με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα καλεί για έλεγχο μόνο όσους κρίνει απαραίτητο.

(Πηγή: euro2day.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: