To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Οι τρεις φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων και πώς αυτοί επιβάλλονται

Μετά από τέσσερα χρόνια τεχνικής βοήθειας από την τρόικα και τα τεχνικά της κλιμάκια και η πολυπλοκότητα σε διάφορα πεδία της φορολογίας αντί να μειώνεται, αυξάνεται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της φορολογίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Από δυο οι φόροι στις μεταβιβάσεις έγιναν τρεις και μάλιστα με πιο περίπλοκο τρόπο στον υπολογισμό τους.




Οι τρεις φόροι και πώς αυτοί επιβάλλονται:

1. Φόρος μεταβίβασης. Το συγκεκριμένο φόρο πληρώνει ο αγοραστής του ακινήτου και υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας ή της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο εφόσον η τελευταία είναι υψηλότερη από την αντικειμενική. Ο συντελεστής του φόρου ήταν έως τις 31 Δεκεμβρίου 8% για την αξία του ακινήτου έως 20.000 ευρώ και 10% για υψηλότερη αξία. Από το φόρο μεταβίβασης υπάρχει απαλλαγή για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Το αφορολόγητο όριο αξίας σε αυτήν την περίπτωση είναι 200.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και το τελευταίο όριο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Η αγορά οικοπέδου για ανέγερση πρώτης κατοικίας απαλλάσσεται από τον φόρο μεταβίβασης για αξία έως 50.000 ευρώ για τον άγαμο και 100.000 ευρώ για τον έγγαμο.

2. Φόρος υπεραξίας ακινήτων. Είναι ο νέος φόρος που επιβλήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2014 και εξαιτίας των ασαφειών στην εφαρμογή του οι μεταβιβάσεις πάγωσαν για τέσσερις μήνες. Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 15% στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου. Ως τιμή πώλησης ορίζεται το πραγματικά καταβαλλόμενο τίμημα, ακόμη και αν είναι χαμηλότερο από την αντικειμενική αξία. Ως τιμή αγοράς θεωρείται η αξία που αναγράφεται στον τίτλο ιδιοκτησίας. Τα ακίνητα που αποκτήθηκαν έως τις 31-12-1994 απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας. Στο ποσό της υπεραξίας που προκύπτει στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου. Στο ποσό που απομένει αφαιρείται αφορολόγητο όριο 25.000 ευρώ και στο υπόλοιπο εφαρμόζεται συντελεστής 15%.Ο φόρος βαρύνει τον πωλητή.

3. ΦΠΑ 23%. Επιβάλλεται στις παραδόσεις νεόδμητων ακινήτων και υπολογίζεται στη διαφορά μεταξύ της αξίας των δαπανών για την ανέγερση του ακινήτου και στην τιμή της πώλησης. Η τιμή πώλησης θεωρείται η μεγαλύτερη μεταξύ της αντικειμενικής και της αναγραφόμενης στο σχετικό συμβόλαιο. Στις περιπτώσεις πώλησης ακινήτων με ΦΠΑ δεν επιβάλλεται φόρος υπεραξίας στον πωλητή καθώς είναι επιτηδευματίας και φορολογείται με συντελεστή 26% για το κέρδος του.

(Πηγή: capital.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: