To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Ηλεκτρονικό κάρφωμα φοροφυγάδων

Θέλετε να καρφώσετε τον γείτονα, τον σύζυγο, τη σύζυγο ή κάποιον εχθρό σας γιατί θεωρείτε ότι φοροδιαφεύγει; Από αύριο θα μπορείτε πολύ εύκολα να το κάνετε με ένα κλικ από το κινητό σας, το iPad ή τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Και τούτο διότι θα αρχίσει και επίσημα τη λειτουργία του το Ειδικό Ηλεκτρονικό Τμήμα της Εφορίας για υπόδειξη φοροφυγάδων.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούν πλέον πολύ εύκολα και χωρίς καν να φαίνονται να αποστέλλουν στοιχεία για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή και δωροδοκίες, τα οποία θα ελέγχονται από το αυτοματοποιημένο σύστημα και εν συνεχεία θα διαβιβάζονται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για περαιτέρω έλεγχο.

Στόχος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι να εφαρμόζει πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες για την αποκάλυψη φαινομένων φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, μέχρι τώρα, που οι καταγγελίες ήταν γραπτές, τα υψηλότερα ποσοστά καρφώματος είχαν… οι απατημένοι σύζυγοι οι οποίοι μόλις ανακάλυπταν τις παρασπονδίες των συντρόφων τους πήγαιναν στο ΣΔΟΕ και παρέδιδαν πολύτιμα στοιχεία, όπως κρυφούς λογαριασμούς στο εξωτερικό κ.ά.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών μας ανέφεραν ότι έως τώρα έχουν αποκαλύψει φοροδιαφυγή ύψους τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ από καταγγελίες απατημένων συζύγων.
Ταυτόχρονα, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το προσεχές διάστημα θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και άντλησης πληροφοριών και δημόσιων εγγράφων από τρίτους ή άλλες υπηρεσίες εντός και σταδιακά εκτός της φορολογικής διοίκησης.

Το υπουργείο Οικονομικών, λοιπόν, φαίνεται ότι αποφάσισε να βάλει για τα καλά τα ηλεκτρονικά συστήματα στη ζωή των φορολογουμένων, καθώς αυτά πλέον θα αποφασίζουν σε ποιους θα γίνονται άμεσα οι επιστροφές ΦΠΑ και ποιοι θα μπαίνουν στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού.

Οι κλάδοι που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για φοροδιαφυγή, όπως εργολάβοι, αγρότες και εταιρείες παροχής υπηρεσιών, θα ελέγχονται αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Θα συγκρίνεται το δηλωθέν εισόδημα με τις αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, ενώ θα αναζητούνται και τα πραγματικά στοιχεία, δηλαδή τα έσοδα και τα έξοδα του ελεγχόμενου, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και οι καταθέσεις του στις τράπεζες.

Πηγή: newmoney.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: