To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΣτΕ: Φιλί ζωής για τα αυθαίρετα

Έξι μήνες αναβολή, όσο χρειάζεται για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία από τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα, παίρνει η υπόθεση των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έχουν υποβληθεί από ιδιώτες με στόχο να κατεδαφίσουν και το νέο νόμο Καλαφάτη. Το παρασκήνιο που διαδραματίζεται τις τελευταίες μέρες στους κόλπους του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για την εκδίκαση των αυθαιρέτων έχει φουντώσει από την ανακοίνωση του ονόματος του Εισηγητή της υπόθεσης καθώς πρόκειται για δικαστή του ΣτΕ ο οποίος στην προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας που έριξε το νόμο 4014, είχε συνταχθεί με την μειοψηφία των δικαστών υποστηρίζοντας ότι υπό όρους και συγκεκριμένες προϋποθέσεις είναι συνταγματικά αποδεκτή η νομιμοποίηση αυθαιρέτων και μετά το 1983, ημερομηνία που αποτελεί την κόκκινη γραμμή του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Στην προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας εισηγήτρια ήταν η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία υπήρξε καταπέλτης κατά του νόμου τακτοποίησης και σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμούσε διακαώς τον χειρισμό και της νέας προσφυγής.


Ερωτηματικά προκαλεί συγχρόνως και η διαχείριση των προσφυγών που έχουν υποβληθεί από τους δύο δικηγόρους κ. Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου για προσωπική του υπόθεση και τον κ. Ανδρέα Παπαπετρόπουλο για λογαριασμό της οικογένειας Θεοδωρίδη που είχε κερδίσει και την προσφυγή κατά του νόμου Παπακωσταντίνου (4014). Κατά πληροφορίες, η προγραμματισμένη για αύριο 9 Μαϊου εκδίκαση από την Ολομέλεια της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις 10 Οκτωβρίου αφορά όμως μόνο μία από τις δύο αιτήσεις ακύρωσης που έχουν κατατεθεί κατά του νόμου 4178/2013. Η δεύτερη (του κ. Παπαπετρόπουλου) μολονότι ήταν ανάλογου περιεχομένου με την πρώτη, μεταφέρθηκε για να εκδικαστεί από το 5ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, για αδιευκρίνιστους λόγους.

Φαίνεται ότι ο χρόνος κυλά υπέρ της εισπρακτικής πολιτικής της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος αφήνοντας προς ώρας ανενόχλητους τους πολίτες να υποβάλλουν τις δηλώσεις τακτοποίησης με άδηλο όμως το μέλλον. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η αντισυνταγματικότητα του νόμου είναι δύσκολο να διατηρηθεί με βάση την πάγια νομολογία του ΣτΕ για αυτό και με την απόφαση της αναβολής γίνεται αντιληπτό ότι η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο.

Πηγή: newmoney.gr




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: