To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Τι περιμένει η αγορά μετά τις εξαγγελίες Σαμαρά

Πώς θα επιστρέψουν οι καταθέσεις
Σχεδόν τέσσερα χρόνια από την παρουσίαση μελέτης της McKinsey για την «ανάσταση» της ελληνικής οικονομίας και σε καθαρά προεκλογικό κλίμα ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς παρουσίασε χθες το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, βασικός πυρήνας του οποίου είναι οι προτάσεις του αμερικανικού οίκου, εμπλουτισμένες με έρευνες από ΚΕΠΕ και ΙΟΒΕ.

Από την επίτευξη των εξαιρετικά φιλόδοξων στόχων που έθεσε χθες ο πρωθυπουργός θα εξαρτηθεί η επιστροφή της χώρας στην πραγματική ανάπτυξη ώστε σε βάθος επταετίας, μέχρι το 2021, να έχει ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας πενταετίας.

Ο πήχης έχει μπει πολύ ψηλά, αφού θα απαιτηθούν άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις άνω των 7 δισ. ετησίως για την επόμενη επταετία, παράλληλα με την ομαλή απορρόφηση κοινοτικών και εθνικών πόρων συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ. Για να κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια περί τα 150 δισ. ευρώ μέχρι το 2021 η κυβέρνηση καλείται να αντιπαρέλθει άμεσα παθογένειες δεκαετιών: από τη γραφειοκρατία και την απονομή δικαιοσύνης μέχρι την κατά μέτωπο σύγκρουση με μικρά και μεγάλα συμφέροντα.

Στην αγορά δεν αιφνιδιάστηκαν αφού τα βασικά στοιχεία του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Υποστηρίζουν, όμως, πως η εφαρμογή του συνδέεται με πέντε «κλειδιά», χωρίς τα οποία το σχέδιο θα μείνει στην ιστορία ως μια ακόμα προεκλογική εξαγγελία. Η παροχή ουσιαστικών κινήτρων για την επιστροφή των καταθέσεων, όπως εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, είναι το πρώτο βήμα.

Η τήρηση των υποσχέσεων για μείωση των φορολογικών συντελεστών θεωρείται η δεύτερη προϋπόθεση. Η ουσιαστική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες ώστε να προχωρήσουν οι μεγάλες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα είναι το τρίτο «κλειδί».

Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων (όπως η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης και η απλούστευση της χωροταξικής νομοθεσίας), που νομοθετούνται χωρίς να εφαρμόζονται, είναι το τέταρτο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση.

Ως πέμπτη και σημαντικότερη προϋπόθεση θεωρείται από επιχειρήσεις/επενδυτές η ενεργοποίηση/επαναστελέχωση του κρατικού μηχανισμού αφού ακόμα και πρωτοκλασάτοι υπουργοί παραδέχονται πως οι δημόσιοι υπάλληλοι «έχουν κατεβάσει τα μολύβια» εν μέσω της πολυετούς αναταραχής για την τύχη τους.

Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε χθες μια οικονομία με διαφορετικό αναπτυξιακό πρότυπο που θα στηρίζεται στις εξαγωγές και στις επενδύσεις. Μια χώρα στην οποία θα υπάρχει συνεχή εισροή κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία, μέσω ξένων και εγχωρίων επενδυτών, που θα στηρίζεται στην καινοτομία και στην ανταγωνιστικότητα. Όμως, σε κάθε έναν από τους 10 κλάδους που αποτελούν πυλώνες του Αναπτυξιακού Σχεδίου (εκτός αυτών που μνημονεύονται στον πλαϊνό πίνακα περιλαμβάνονται οι βιομηχανία ορυκτού πλούτου και μετάλλων, η 'βιομηχανία εμπορεύσιμων υπηρεσιών' και ο πολιτισμός) θα απαιτηθούν τεκτονικές μεταβολές.

Τα προβλήματα του τουρισμού

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε χθες πως ο τουρισμός μπορεί να προσφέρει στην ελληνική οικονομία περί τα 16,5 δισ. ευρώ ετησίως και 225.000 νέες θέσεις εργασίας. Για να γίνει πραγματικότητα ο στόχος πρέπει να προχωρήσουν 5 – 10 μεγάλες επενδύσεις και δεκάδες μικρότερες οι οποίες σήμερα είτε βρίσκονται μπλοκαρισμένες στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), είτε απειλούνται με πολυετή εμπλοκή εξαιτίας των τοπικών αντιδράσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι συμφωνίες για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, το Ελληνικό και πλήθος μικρότερες συναλλαγές μέσω του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Μέχρι σήμερα, δεν έχει ξεκινήσει καμία από τις τουριστικές επενδύσεις που προωθούνται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ γιατί η πολιτική μας τάξη επιμένει να αποφεύγει την ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, με την παρουσίαση επιχειρημάτων για τα οφέλη από τα συγκεκριμένα έργα. Όμως μόνο με την ουσιαστική διαβούλευση θα αντιμετωπιστούν τα μικροσυμφέροντα που δεν θέλουν να αλλάξει το σημερινό τουριστικό μοντέλο της χώρας και ας πνέει τα λοίσθια.

Για να έχει η Ελλάδα σε τέσσερα χρόνια 200 μαρίνες, όπως εξήγγειλε χθες ο κ. Σαμαράς (σήμερα έχει 32, οι περισσότερες χαμηλών προδιαγραφών) απαιτείται πλήρης ανατροπή του σημερινού χωροταξικού σχεδιασμού των επτά επιπέδων.

Επί χρόνια εξαγγέλλονται, επίσης, οι αλλαγές στον αγροτικό τομέα με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής, την ενίσχυση της τυποποίησης / επεξεργασίας και των εξαγωγών. Χθες ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε πως χωρίς σοβαρά αρδευτικά έργα, μεγάλη μείωση του ενεργειακού κόστους και κίνητρα για δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων από παραγωγούς οι ελπίδες θα είναι περιορισμένες. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος για προσθήκη 13,5 δισ. ευρώ και 40.000 θέσεων εργασίας στην οικονομία.

Οι Κινέζοι της Cosco μας έδειξαν πως ο Πειραιάς μπορεί να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά οι θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να επωφεληθεί περαιτέρω η χώρα (π.χ. με την εγκατάσταση γραμμών συναρμολόγησης) καθυστερούν. Εδώ και μήνες έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση το νέο σχέδιο νόμου για τα logistics, χωρίς να εμφανιστεί στη Βουλή. Από τον τομέα των Logistics, σύμφωνα με το Αναπτυξιακό Σχέδιο, θα έχουμε οφέλη περί τα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως και 45.000 θέσεις εργασίας.

Πώς θα επιστρέψουν οι καταθέσεις

Οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού είχαν μάλλον διαβάσει το πρόσφατο, διάσημο, βιβλίο του Γάλλου οικονομολόγου Τομά Πικετί («Το κεφάλαιο στον 21ο Αιώνα) στο οποίο αναφέρεται πως καμία χώρα δεν πέρασε από τον κατάλογο των φτωχών στον κατάλογο των πλουσίων περιοχών του πλανήτη μόνο με τις ξένες επενδύσεις. Ολες στηρίχθηκαν στην εγχώρια αποταμίευση για τη μετάβαση στο κλαμπ των πλουσίων του πλανήτη. Για αυτό και ο κ. Σαμαράς εξήγγειλε μέτρα για την επιστροφή καταθέσεων, όπως είχαν ζητήσει και οι διοικήσεις των τραπεζών. Οι τελευταίες θεωρούν πως από τις καταθέσεις που έφυγαν τα πρώτα χρόνια της κρίσης, περί τα 25 δισ. ευρώ είναι νόμιμες και φορολογημένες και μπορούν να επιστρέψουν με τα κατάλληλα κίνητρα, ενώ άλλα τόσα είναι προϊόν μαύρου χρήματος.

Οσο για τις ανακοινώσεις περί σταδιακής μείωσης του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη 15%, ανώτατου συντελεστή στα εισοδήματα που δεν ξεπερνά το 33% και ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ 12%, θα απαιτηθεί – πέραν των μεγάλων ρυθμών ανάπτυξης – κοσμογονία στο μέτωπο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της σχετικής νομοθεσίας. Για να κατανοήσετε το μέγεθος της πρόκλησης:

Στη μελέτη των Boston Consulting Group και ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε χθες από τα επτά μεγαλύτερα διακρατικά εμπορικά επιμελητήρια αναφέρεται πως «ενδεικτικό της πολυπλοκότητας και της αστάθειας του συστήματος που ακόμα υπάρχει είναι ότι από το 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2012 έχουν εκδοθεί 582 εγκύκλιοι για φορολογικά και τελωνειακά θέματα»!

Ακόμα πιο σύνθετες γεωπολιτικές εξισώσεις θα χρειαστεί να λύσει η χώρα για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου, με τον κ. Σαμαρά να αναφέρεται χθες σε κοιτάσματα αξίας περί τα 300 δισ. ευρώ.

Το αναπτυξιακό σχέδιο επιχειρεί πράγματι να αξιοποιήσει στο έπακρο τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα, επισημαίνουν στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου. Η κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, θέλει να αποδείξει πως οι αλλαγές δεν εξαντλούνται πλέον στο δημοσιονομικό πεδίο. Η αγορά θα περιμένει με ανυπομονησία τις εβδομάδες και τους μήνες μετά την εκλογική αναμέτρηση για να διαπιστώσει αν τα σχέδια θα εφαρμοστούν ή θα μείνουν επί χάρτου.

(Πηγή: euro2day.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: