To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ουδέν κρυπτόν από το ηλεκτρονικό δίχτυ της εφορίας

Με νέες ελεγκτικές μεθόδους και νέα ηλεκτρονικά «όπλα» και εργαλεία η εφορία ισχυροποιείται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του «μαύρου χρήματος». Δημιουργεί για κάθε φορολογούμενο το οικονομικό και τραπεζικό του προφίλ, ενώ θα γνωρίζει και θα παρακολουθεί τα πάντα. Σύμφωνα με το πρώτο Επιχειρησιακό Σχέδιο που κατάρτισε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τα έτη 2014-2017 ενεργοποιούνται από φέτος νέες τεχνικές ελέγχου με οn line πρόσβαση των ελεγκτών στους τραπεζικούς λογαριασμούς, διεύρυνση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων σε όσους χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο έως 10.000 ευρώ και διασύνδεση των ελεγκτικών υπηρεσιών με το Κτηματολόγιο, το Δημοτολόγιο, το ΙΚΑ, τον ΕΟΠΠΥ, τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία κ.λπ. Μάλιστα, οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις επεκτείνονται και σε αλλά χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ρέπος, προθεσμιακές καταθέσεις.

Μέχρι το τέλος Απριλίου του 2015 η εφορία θα διαθέτει το ισχυρότερο «όπλο» της για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων. Πρόκειται για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο θα περιέχει για κάθε φορολογούμενο πλήρη στοιχεία για τα εισοδήματα, ακίνητα, οχήματα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, καταθέσεις, συλλογές όπως (κοσμήματα μεγάλης αξίας, έργα τέχνης κ.λπ.). Το περιουσιολόγιο θα ενημερώνεται αυτόματα με τις αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων.


Όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, το «όραμα της ΓΓΔΕ είναι να γίνει ένας υποδειγματικός οργανισμός του Δημοσίου που θα αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα για την ανάκαμψη της χώρας και την επιστροφή της στις αγορές».

Το επιχειρησιακό σχέδιο θα υλοποιηθεί γύρω από τέσσερις κυρίως στόχους:
1. Μεγιστοποίηση δημοσίων εσόδων.
2. Εντοπισμός, καταπολέμηση και τιμωρία της αποφυγής και διαφυγής φόρων και τελών.
3. Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και ενίσχυση της εκούσιας συμμόρφωσης.
4. Αποτελεσματικότερη και αξιόπιστη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση.

Νέα ελεγκτικά όπλα
Τα νέα ελεγκτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την αύξηση των δημοσίων εσόδων και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο είναι τα εξής:

Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Δημιουργείται από φέτος και στο τέλος Απριλίου του 2015 θα λειτουργεί πλήρως το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με διευρυμένη βάση συγκέντρωσης πληροφοριών. Στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών θα βρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων, όπως ακίνητα, οχήματα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, καταθέσεις, συλλογές κ.λπ., με αυτόματη ενημέρωση μεταβολής στοιχείων φορολογίας κεφαλαίου. Με βάση το περιουσιολόγιο θα γίνεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία 8,5 εκατ. φορολογούμενων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές καθώς και η καταναλωτική συμπεριφορά των φορολογούμενων.

On line πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ενεργοποιείται από φέτος η αυτόματη (on line) πρόσβαση των ελεγκτικών υπηρεσιών στα τρέχοντα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων. Σε δεύτερη φάση οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση στα κατ΄ έτος παλαιά υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων. Το μητρώο τραπεζικών λογαριασμών, μέσω του οποίου οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν εικόνα για το τραπεζικό προφίλ κάθε ελεγχόμενου πολίτη και επιχείρησης, θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2014.

Ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Το υπουργείο Οικονομικών σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους οφειλέτες του Δημοσίου με την επέκταση πλήρους αυτοματοποιημένης διαδικασίας και ηλεκτρονικών κατασχετηρίων για οφειλές έως 10.000 ευρώ με βάση το έτος και το είδος της οφειλής, επέκταση των e-κατασχετηρίων σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα και απευθείας χρέωση για μικρού ύψους ληξιπρόθεσμες οφειλές κάτω των 1.000 ευρώ (π.χ. για τέλη κυκλοφορίας), μέτρο το οποίο εξετάζεται ακόμη με την τρόικα.

Δημιουργία προφίλ οφειλέτη. Θα αξιολογείται το προφίλ επικινδυνότητας των φορολογούμενων με τη χρήση ολοκληρωμένου συστήματα μοριοδότησης (πόιντ σύστεμ) της συναλλακτικής συμπεριφοράς σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Σχεδιάζεται η επέκταση και η ολοκλήρωση της διαδικασίας προγραμμάτων πλειστηριασμού με προσέλκυση περισσότερων πλειοδοτών μέσω της δημοσίευσης στο διαδίκτυο.

Διασύνδεση Τaxis με υπηρεσίες του Δημοσίου. Στον σχεδιασμό της ΓΓΔΕ περιλαμβάνεται η χρησιμοποίηση πληροφοριών από το διαδίκτυο καθώς και η ηλεκτρονική διασύνδεση με φορείς του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα συνδεθεί ηλεκτρονικά με το ΙΚΑ, τις τράπεζες, τα δικαστήρια, τα εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, το Κτηματολόγιο, υποθηκοφυλακεία κ.λπ. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν αφενός κατά τη διενέργεια των ελέγχων και τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων, αφετέρου για τη διαπίστωση του βιοτικού επιπέδου των φορολογούμενων με τη λειτουργία του περιουσιολογίου.

Έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Ενεργοποιούνται από φέτος για τον έλεγχο των φυσικών προσώπων με αξιοποίηση πληροφοριών σχετικά με την κινητή και ακίνητη περιουσία και περιουσιακών στοιχείων που δείχνουν το επίπεδο διαβίωσης. Το υπουργείο Οικονομικών θα αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο στοιχείο που υποδηλώνει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη (λίστα Ελλήνων ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής ολλανδικού νηολογίου, εμβάσματα εξωτερικού κ.λπ.).

Ηλεκτρονικές δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου. Μέχρι το τέλος του έτους θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι δηλώσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων.

Φορο-έλεγχοι 2014
Την είσπραξη 4,6 εκατομμυρίων ευρώ ζητά από κάθε υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ο Χ. Θεοχάρης στη διετία 2014-2015. Για φέτος η ΓΓΔΕ σχεδιάζει 297.400 φορολογικούς ελέγχους μέσω των ΔΟΥ, του κέντρου ελέγχου φορολογούμενων μεγάλου πλούτου, τη νέα Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, αλλά και των τελωνείων.

Όπως προκύπτει από το επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο της περιόδου 2014-2017 μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν:
• 500 πλήρεις έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων με στόχο να εισπραχθεί το 65% των εσόδων που θα βεβαιωθούν.
• 680 μερικοί έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων με ποσοστό είσπραξης επίσης 65%.
• 720 έλεγχοι σε φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου με στόχο να εισπραχθεί το 50% των εσόδων που θα βεβαιωθούν.
• 63.000 προληπτικοί έλεγχοι από την «Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων».
• 17.000 προληπτικοί έλεγχοι από τις ΔΟΥ, 4.000 πλήρεις έλεγχοι, 10.000 μερικοί έλεγχοι, 1.500 έλεγχοι στη φορολογία κεφαλαίου. Ο στόχος είναι να εισπραχθεί το 30% των φόρων και των προστίμων που θα βεβαιωθούν.
• 200.000 τελωνειακοί έλεγχοι με στόχο είσπραξης ποσοστού 10% των φόρων και των προστίμων.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ από «παλαιά» (μέχρι το τέλος του 2013) ληξιπρόθεσμα χρέη και το 25% των νέων ληξιπρόθεσμων που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια του έτους. Από έλεγχο θα περάσουν και οι φορο-ελεγκτές. Εκατόν πενήντα υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται να ελεγχθούν για «πόθεν έσχες», ενώ στην τσιμπίδα του ελέγχου θα πιαστούν και 125 προϊστάμενοι διευθύνσεων και τμημάτων του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με την περιουσιακή τους κατάσταση.

Νέο βαθμολόγιο για ελεγκτές
Την πρόσληψη νέων ελεγκτών, την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος βαθμολογίου και προαγωγών, αλλά και τη δημιουργία «Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας» σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο. Οι υπάλληλοι με εξαιρετική απόδοση, που θα επιτυγχάνουν τους στόχους, θα ανταμείβονται και θα επιβραβεύονται με χρηματικές αμοιβές (πριμ, μπόνους), επαίνους, βραβεία, δημόσια αναγνώριση, παροχή υπηρεσιακού κινητού, laptop, εκπαίδευση, συμμετοχή σε ομάδες εργασίας.

Oι βασικότερες δράσεις του Eπιχειρησιακού Σχεδίου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων 2014-2017

1. Eφαρμογή πλήρους ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» μέχρι 30 Aπριλίου 2015.
2. Eνεργοποίηση των τεχνικών έμμεσου προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης κατά τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων σε φυσικά πρόσωπα.
3. Aυτόματη (on-line) πρόσβαση των ελεγκτών στους τραπεζικού λογαριασμούς.
4. Σταδιακή ολοκλήρωση της λειτουργίας του συστήματος Mητρώου Tραπεζικών Λογαριασμών, μέσω του οποίου οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν εικόνα για το τραπεζικό προφίλ κάθε ελεγχόμενου πολίτη και επιχείρησης.
5. Πλήρης εφαρμογή διαδικασιών ηλεκτρονικής υποβολής και για τις δηλώσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβιβάσεων ακινήτων το αργότερο μέχρι τις 31-12-2014.
6. Aνάπτυξη συστήματος ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τρίτους ή με άλλες υπηρεσίες και άντλησης πληροφοριών-δημοσίων εγγράφων από τρίτους ή άλλες υπηρεσίες εντός και σταδιακά εκτός της Φορολογικής Διοίκησης. Πιλοτική εφαρμογή με τους εξής φορείς: IKA, Kτηματολόγιο και EOΠYY μέχρι 31-12-2014.
7. Oλοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής ΦΠA εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 90% των αιτήσεων που υποβάλλονται εμπρόθεσμα.
8. Oλοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής φόρου εισοδήματος σε ποσοστό τουλάχιστον 75% των αιτήσεων που υποβάλλονται εμπρόθεσμα.
9. Yιοθέτηση και εφαρμογή νέας διαδικασίας για τον έλεγχο και την καταβολή των επιστροφών ΦΠA, ανάλογα με την πιθανότητα διάπραξης φοροδιαφυγής, μέσω της εφαρμογής μεθόδων ανάλυσης κινδύνου. Πλήρης εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2014.
10. Περιορισμός του υπολοίπου των φόρων προς επιστροφή κάτω από τα 2 δισ. ευρώ μέχρι τις 31-12-2014.
11. Kεντρική διαχείριση των επιστροφών φόρων μέσω ανάπτυξης ηλεκτρονικού συστήματος από 1-1-2015.
12. Eκκαθάριση του Mητρώου του TAXIS, προκειμένου να προσδιοριστεί ο αριθμός των ενεργών φορολογουμένων μέχρι 30-6-2014.
13. Προσδιορισμός των φυσικών και νομικών προσώπων που υποχρεούνται να υποβάλουν δηλώσεις φόρου εισοδήματος και δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών, μέχρι 31-7-2014.
14. Aύξηση της οικειοθελούς συμμόρφωσης σε ποσοστό άνω του 90% στην υποβολή εμπρόθεσμων δηλώσεων ΦΠA.
15. Aνάπτυξη και εφαρμογή νέου συστήματος προαγωγών μέχρι 30-6-2014 και νέου συστήματος βαθμολογίου μέχρι 31-12-2014 για όλους τους υπαλλήλους της ΓΓΔE.
16. Aνάπτυξη νέου μισθολογικού συστήματος για τους υπαλλήλους της ΓΓΔE.. Tο νέο σύστημα θα συνδέει τις αμοιβές των υπαλλήλων με την αποδοτικότητά τους. H εφαρμογή του προβλέπεται από την 1η-1-2016.
17. Eκπαίδευση νέων ελεγκτών στην εφαρμογή της διενέργειας ελέγχων του συστήματος ELENXIS - Oλοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης επί ελεγκτικών θεμάτων 1.200 νέων πιστοποιημένων ελεγκτών.
18. Πρόσληψη επιπλέον 300 νέων υπαλλήλων έως 30-9-2014, μέσω AΣEΠ.
19. Πρόσληψη επιπλέον 1.000 νέων εφοριακών υπαλλήλων μέσω AΣEΠ με νέα προκήρυξη.
20. Συνολική αξιολόγηση του προφίλ επικινδυνότητας των φορολογουμένων με τη χρήση ολοκληρωμένου συστήματος μοριοδότησης, που θα βαθμολογεί τη συναλλακτική συμπεριφορά τους σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας (δημιουργία προφίλ οφειλέτη).
21. Eφαρμογή συστήματος παρακολούθησης αποτελεσμάτων ηλεκτρονικής δημοσιοποίησης προγραμμάτων πλειστηριασμού.
22. Eπέκταση και ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διαδικασίας προγραμμάτων πλειστηριασμού.
23. Eφαρμογή αυτοματοποιημένων διαδικασιών για την ενημέρωση των νέων οφειλετών κάθε μήνα σχετικά με τις υποχρεώσεις τους.
24. Eφαρμογή μιας πλήρους αυτοματοποιημένης διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων ποσών από καταθέσεις και λοιπές απαιτήσεις των οφειλετών του Δημοσίου εις χείρας τρίτων (μισθούς, συντάξεις, επιδόματα κ.λπ.), για όλες τις περιπτώσεις οφειλών μέχρι 10.000 ευρώ.
25. Eπέκταση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα (ρέπος, μετοχές, ομόλογα κ.λπ.).

(Πηγή: Ημερησία)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: