To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Ρύθμιση για εκπρόθεσμη υποβολή Ε9 χωρίς πρόστιμο

Νομοθετική ρύθμιση η οποία θα παγώνει για ένα τρίμηνο τα πρόστιμα των 100 ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία για όσους υποβάλουν εκπρόθεσμα το Ε9, προωθεί σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών.

Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων λήγει σήμερα και όπως έχει διαμηνύσει ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χ. Θεοχάρης, παράταση δεν θα δοθεί.




Χιλιάδες φορολογούμενοι, λογιστές και φοροτεχνικοί, όμως, δεν έχουν ακόμα εκπληρώσει τη σχετική φορολογική υποχρέωση ενώ δεν λείπουν και οι διαμαρτυρίες από πλευρές λογιστών, για τις αρρυθμίες που εμφάνισε το σύστημα taxis ιδίως τις τελευταίες ημέρες.

Με αυτά τα δεδομένα, από αύριο όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα το Ε9, θα έρχονταν αντιμέτωποι με πρόστιμο 100 ευρώ, όπως προβλέπει ο νόμος για εκπρόθεσμη υποβολή κάθε δήλωσης πληροφοριακού χαρακτήρα.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν θέλουν να αρχίσουν να κόβουν κατοστάρικα προστίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες αναγνωρίζουν ότι το Ε9 ήταν φέτος για πολλούς ένας μεγάλος γρίφος, καθώς δηλώνονταν για πρώτη φορά αγροτεμάχια, ημιυπαίθριοι και αυθαίρετα που νομιμοποιήθηκαν ενώ για τις ανάγκες υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ απαιτούνταν η συμπλήρωση ειδικών πεδίων.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούν να δώσουν και παράταση. Στις 18 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί να εκκαθαριστεί ο ΕΝΦΙΑ στη βάση των φετινών δηλώσεων Ε9, ώστε από τον Ιούλιο να αρχίσουν να τρέχουν οι δόσεις.

Έτσι βρέθηκε η εξής λύση. Παράταση δεν δίνεται. Κατατίθεται, όμως, μια τροπολογία στη Βουλή η οποία ειδικά για φέτος και ειδικά για εκπρόθεσμες δηλώσεις Ε9 θα δίνει ένα χρονικό περιθώριο τριών μηνών (έως το τέλος Σεπτεμβρίου) στη διάρκεια του οποίου στις εκπρόθεσμες δηλώσεις δεν θα μπαίνει το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Πηγές της ΓΓΔΕ συνιστούν ατύπως στους φορολογούμενους που δεν θα προλάβουν να υποβάλλουν σήμερα τα Ε9 , να περιμένουν μέχρι να ψηφιστεί η σχετική τροπολογία. Όταν ψηφιστεί ας υποβάλλουν εκπρόθεσμα. Μέχρι τότε, το κατοστάρικο του προστίμου παραμένει ενεργό.

(Πηγή: euro2day.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: