To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Στο "μικροσκόπιο" του ΥΠΟΙΚ 60.000 αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Το αργότερο έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από το υπουργείο Οικονομικών στις 60.000 αιτήσεις για κοινωνικό μέρισμα που εντοπίστηκε ότι έχουν λάθη και παραλείψεις. Πρόκειται για αιτήσεις που υποβλήθηκαν πριν από τις 3 Μαΐου 2014 αλλά οι αιτούντες δεν εισέπραξαν το εφάπαξ βοήθημα στις 9 Μαΐου, επειδή βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).


Οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου, διαπίστωσαν μέσω αυτόματων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων ότι υπάρχει πιθανότητα οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν τις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα να μην έχουν αναγράψει στις φορολογικές δηλώσεις του 2013 όλα τα εισοδήματα τα οποία απέκτησαν το 2012, (π.χ. τόκους καταθέσεων, ομολόγων ή εντόκων γραμματίων, μερίσματα, κέρδη από μετοχές ή αμοιβαία κεφάλαια, πολυτεκνικά ή τριτεκνικά επιδόματα, επιδόματα ανεργίας, επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης συνταξιούχων, αποζημιώσεις λόγω ζημιών στην αγροτική παραγωγή, αγροτικές επιδοτήσεις).

Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι προσθέτοντας τα μη δηλωθέντα εισοδήματα οι αιτούντες υπερβαίνουν τα ισχύοντα εισοδηματικά όρια, θα αποστέλλεται ενημερωτικό μήνυμα ότι η αίτησή τους απορρίπτεται. Εάν δεν ξεπερνιούνται τα όρια, οι αιτήσεις θα γίνονται οριστικά δεκτές και τα ποσά του μερίσματος θα καταβληθούν στους δικαιούχους το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου.

Στους 60.000 πολίτες που βρίσκονται εν αναμονή της έγκρισης της αίτησής τους περιλαμβάνονται και περιπτώσεις φορολογουμένων που πληρούν τα κριτήρια είσπραξης του κοινωνικού μερίσματος, αλλά διαπιστώθηκε ότι είχαν υποβάλει ξεχωριστή αίτηση για το μέρισμα και άλλα μέλη της οικογένειάς τους (π.χ. σύζυγος ή ενήλικα τέκνα που συγκατοικούν με τους αιτούντες). Η ΓΓΔΕ έχει στείλει ηλεκτρονικά μηνύματα με τα οποία τους ζητά στους φορολογούμενους αυτής της κατηγορίας να επανυποβάλουν τις αιτήσεις τους, διορθώνοντας τα εσφαλμένα στοιχεία της αρχικής αίτησης. Μάλιστα, αν δεν ανταποκριθούν προβαίνοντας στις σχετικές αλλαγές, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις, καθώς οι αρχικά υποβληθείσες αιτήσεις θα θεωρηθούν «ψευδείς».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης απηύθυνε σχετική προειδοποίηση την περασμένη Παρασκευή με ανάρτησή του στο Facebook, στην οποία τόνισε ότι «η αίτηση είναι υπεύθυνη δήλωση και έχει ποινικές συνέπειες, αν είναι ψευδής» και ότι τα πιθανά ψευδή σημεία είναι βασικά τρία:
1. Λάθος ρολόι ΔΕΗ/διεύθυνση από αυτή που κατοικεί πραγματικά ο αιτών
2. Λιγότεροι συγκάτοικοι από τους πραγματικούς
3. Περισσότεροι συγκάτοικοι από τους πραγματικούς.

Στο μήνυμά του ο κ. Θεοχάρης πρόσθεσε: «Συνεπώς, όσοι από τους 60.000 περίπου που εξετάζουμε έχετε τέτοια λάθη, παρακαλούμε διαγράψτε και συμπληρώστε σωστή αίτηση. Πολλοί βλέπουμε το έχετε κάνει ήδη. Οι περισσότεροι από τους υπό έλεγχο έχουν “σπάσει” τους συγκατοίκους σε δύο ή περισσότερες αιτήσεις. Προσοχή, είναι παράνομο. Σβήστε όλες τις αιτήσεις και φτιάξτε μία από την αρχή με όλους τους συγκατοίκους μέσα».

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Μαΐου καταβλήθηκε το μέρισμα στους λογαριασμούς 205.912 νοικοκυριών που είχαν υποβάλει αίτηση έως τις 3 Μαΐου. Το συνολικό ποσό που μοιράστηκαν τα νοικοκυριά αυτά ανήλθε στα 133,2 εκατ. ευρώ. Πέρα από τις 60.000 αιτήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία επανελέγχου, υπάρχουν άλλες 67.500 νέες εγκρίσεις χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος που θα ενεργοποιηθούν έως τις 10 Ιουνίου.

(Πηγή: dikaiologitika.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: