Το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των φόρων που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός (σταδιακή μείωση στο 15% για τις επιχειρήσεις, στο 12% για τον ΦΠΑ και στο 33% ο ανώτατος συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα) θα αρχίσει να ξετυλίγεται από τις επόμενες εβδομάδες. Οι τελικές αποφάσεις, όμως, δεν φαίνεται να μπορούν να ληφθούν με ασφάλεια νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το δημοσιονομικό τοπίο και τα περιθώρια του προϋπολογισμού.
Προς το παρόν άλλωστε, για το 2015 υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό 911 εκατ. ευρώ.
Ο χρόνος όμως πλέον δεν είναι σύμμαχος και το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να επιδιώκει ένα άμεσο μήνυμα στους φορολογούμενους. «Πρέπει να δώσουμε ανάσα στους φορολογούμενους τώρα», σημείωνε με νόημα χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Το γεγονός ότι οι φόροι έχουν πλακώσει εκατομμύρια φορολογούμενους φέρνοντάς τους στα πρόθυρα νευρικής κρίσης δεν χρειαζόταν να γίνουν εκλογές για να το αντιληφθούν στο υπουργείο Οικονομικών. Το μήνυμα της κάλπης όμως φαίνεται πως είναι παραπάνω από ισχυρό για να κινητοποιήσει άμεσα δεύτερες πιο ουσιαστικές «αναγνώσεις» των στοιχείων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Τα τελευταία δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους στο υπουργείο Οικονομικών –αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες- δείχνουν ότι στο τέλος Απριλίου 3.344.246 φορολογούμενοι έχουν (παλιά και φρέσκα) ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία. Στο τέλος Απριλίου μάλιστα τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη (σ.σ. από τις αρχές του έτους) έφτασαν τα 4,323 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως στα τέλη Μαϊου με μαθηματική ακρίβεια θα έχουν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ και ακόμα δεν έχουν αρχίσει να τρέχουν οι προθεσμίες για την πληρωμή των εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος, ούτε έχει κάνει πρεμιέρα ο ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα.
Φόροι εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα, έκτακτη εισφορά (ότι δεν παρακρατήθηκε στη διάρκεια του 2013), φόρος πολυτελούς διαβίωσης, φόρος ακινήτων θα αρχίσουν να «τρέχουν» από τον Ιούλιο και τότε τα ληξιπρόθεσμα αναμένεται να χτυπήσουν κόκκινο.
Στο μεταξύ, τα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση φόρων θα παραμένουν ακόμα επί χάρτου, ενώ οι όποιες μειώσεις για να φανούν στην τσέπη των φορολογουμένων θα απαιτήσουν ακόμα μήνες, ακόμα κι αν ανακοινωθούν νωρίτερα συμβάλλοντας σε βελτίωση της ψυχολογίας.
Το ζήτημα όμως σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να είναι η ψυχολογία, αλλά η τσέπη. Σε αυτό το πλαίσιο η πρώτη ανάσα την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση αφορά στη δυνατότητα των φορολογουμένων να ρυθμίζουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Η ισχύουσα πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων κρίνεται ανεπαρκής για να ηρεμήσει τους φορολογούμενους από το φόβο των κατασχέσεων και προωθείται αύξηση των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε τουλάχιστον 48.
Υπάρχουν μάλιστα ορισμένα στελέχη στους κόλπους της κυβέρνησης που θεωρούν ότι οι δόσεις θα έπρεπε να αυξηθούν σε 100 για να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να τα βγάλουν πέρα.
Αύξηση των δόσεων εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει ήδη εισηγηθεί σύμφωνα με πληροφορίες στον Πρωθυπουργό ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Το πρόβλημα είναι ότι η τρόικα δεν θέλει να ακούει για αύξηση των δόσεων και νέες τροποποιήσεις στην ισχύουσα ρύθμιση. Θεωρεί, όπως μεταφέρουν στελέχη που έχουν μετάσχει στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών, ότι αν δεν υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο ρυθμίσεων στο οποίο δεν χωρούν αλλαγές και βελτιώσεις, δημιουργείται στους φορολογούμενους η προσδοκία ότι σε λίγους μήνες θα έρθει κάτι ακόμα ευνοϊκότερο και επομένως δεν πληρώνουν τους φόρους τους.
Ίσως, υποστηρίζουν ορισμένες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχουν αντιληφθεί ότι ορισμένοι φορολογούμενοι θέλουν, αλλά πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους ακόμα και σε 12 δόσεις.
Για να πειστεί η τρόικα να δώσει το πράσινο φως για χαλάρωση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών – ίσως μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους αναφέρουν εναλλακτικά κάποιες πηγές – στο παζάρι θα αξιοποιηθούν από τα πανευρωπαϊκά αποτελέσματα των ευρωεκλογών έως τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την πενιχρή αποτελεσματικότητα της ισχύουσας ρύθμισης.
Συνολικά 682 φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και από το βουνό των ληξιπρόθεσμων χρεών που ξεπερνά πλέον τα 66 δισ. ευρώ έχουν εισπραχθεί 257 εκατ. ευρώ.
Τι άλλο για να καταλάβουν ότι οι φόροι έχουν πνίξει τους φορολογούμενους...
(Πηγή: euro2day.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: