To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Ρευστότητα 200 εκατ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον Σεπτέμβριο

Ευνοϊκά δάνεια με επιτόκιο έως 3%
Ρευστότητα 200 εκατ. ευρώ θα παρασχεθεί από το Ταμείο Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου από Σεπτέμβριο.

O υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Στουρνάρας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας (KfW) Ούλριχ Σρέντερ παρουσίασαν σήμερα το χρονοδιάγραμμα και τους όρους λειτουργίας του υπο-ταμείου χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


O υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στις στοχεύσεις του Ταμείου Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ανακοινώνοντας πως αυτό ιδρύθηκε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο. Όπως τόνισε, το ταμείο θα δίνει μακροπρόθεσμα ευέλικτα δάνεια, με μέγιστη διάρκεια 7 ετών και με επιτόκια χαμηλότερα από 1% έως και 3% από τα ισχύοντα στην αγορά. Η χρηματοδότηση του ταμείου θα δίνεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ.

Το νέο ταμείο θα διευκολύνει την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δάνεια για κεφάλαια κινήσεως, ενώ θα δίνει και τη δυνατότητα αναχρηματοδοτησης δανείων. Η αποπληρωμή του κεφαλαίου θα γίνεται στην λήξη, δηλαδή στην διάρκεια της σύμβασης η επιχείρηση θα πληρώνει μόνο τους τόκους.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του ταμείου τονίσθηκε πως τον Ιούνιο θα επιλέγουν οι τράπεζες που θα δανειοδοτηθούν με 7ετή δάνεια από το Ταμείο Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, τον Ιούλιο θα εκταμιευθούν τα δάνεια προς τις τράπεζες και από τον Σεπτέμβριο θα συνομολογηθούν οι πρώτες συμβάσεις μεταξύ των τραπεζών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο υπουργός εκτίμησε πως στα μέσα 2015 θα έχει υπάρξει απορρόφηση του συνόλου των κεφαλαίων.

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως τα δάνεια θα παρέχονται από τις τράπεζες και δεν θα υπάρχει ανάμειξη του υπουργείου καθώς αυτό θα ήταν «αυθαίρετο και έξω από κάθε λογική». Όπως υπογράμμισε, το «ρίσκο το παίρνει η τράπεζα και αυτή αποφασίζει».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της KfW τόνισε πως το επιτόκιο με το οποίο το ταμείο θα δανείσει τις τράπεζες θα ορισθεί διμερώς και ότι από την επομένη εβδομάδα θα σταλούν στις 4 συστημικές τράπεζες οι σχετικές συμβάσεις.

Ερωτηθείς για το εάν το εκλογικό αποτέλεσμα ή η αλλαγή κυβέρνησης θα μπορούσε να επηρεάσει τη λειτουργία του ταμείου ο κ. Σρέντερ αρνήθηκε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. «Στηρίζουμε τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι την ελληνική κυβέρνηση. Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο ήλθε για να μείνει», τόνισε.

Ο ίδιος είπε πως για να παρέχεται με αυξημένη ευελιξία η ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις αποφασίστηκε να μην υπάρχει κανένας περιορισμός σχετικός με κλάδο, περιοχή ή μέγεθος επιχείρησης. «Αρκεί να είναι μικρομεσαία επιχείρηση», επεσήμανε, διευκρινίζοντας πως το ταμείο θα παρέχει μάξιμουμ 1 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση.

«Δεσμευόμαστε ότι τα δάνεια μας θα έχουν μικρότερο επιτόκιο από το υφιστάμενο», είπε ο κ. Σρέντερ , ενώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ισπανίας όπου η γερμανική επενδυτική τράπεζα παρείχε ρευστότητα 1 δισ. ευρώ που απορροφήθηκε μέσα σε ένα τρίμηνο από τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Σρέντερ επεσήμανε την πλήρη στήριξη που παρέχει η γερμανική κυβέρνηση στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, ξεκαθαρίζοντας πως εγγυάται και τα 100 εκατ. ευρώ που εισφέρονται σε αυτό. Ο ίδιος τόνισε πως η γερμανική πλευρά εισφέρει 100 εκατ. ευρώ διότι αντίστοιχο ποσό εισφέρει η ελληνική πλευρά.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ Στουρνάρας χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη τη συμμετοχή της KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο λέγοντας πως η ρευστότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο στην τρέχουσα περίοδο και είναι κάτι που διασφαλίζει το νέο ταμείο.

Κύρια Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα των δανείων

- Οι επιλέξιμες ελληνικές τράπεζες θα λάβουν μακροπρόθεσμα ευέλικτα δανειακά κεφάλαια για την χρηματοδότηση των ΜμΕ με ανακυκλούμενες πιστώσεις (δηλαδή τα δάνεια που θα εξοφλούνται στις τράπεζες από τις ΜμΕ θα μπορούν να επαναχορηγηθούν σε άλλες ΜμΕ). Με τον τρόπο αυτό, σε 7 χρόνια μπορούν να δοθούν συνολικές χρηματοδοτήσεις μέχρι 700 εκατ. Ευρώ.

- Τα χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων το μειωμένο επιτόκιο θα περάσουν αυτούσια από τις ελληνικές τράπεζες στις ΜμΕ. Εκτιμάται ότι τα επιτόκια θα είναι 1-3 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα στην ελληνική αγορά, ανάλογα με το προφίλ του δανειολήπτη.

- Δάνεια για νέες επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης. Επιτρέπεται η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων κεφαλαίου κίνησης (πράγμα που δεν επιτρέπεται στα μέχρι τώρα συγχρηματοδοτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία). Τυπικά οι τράπεζες θα χορηγούν νέα δάνεια, τα οποία όμως δεν θα απαγορεύεται να διατεθούν για την εξόφληση υφιστάμενων υποχρεώσεων. Στην πράξη δηλαδή θα μπορεί να γίνεται αναχρηματοδότηση και μάλιστα με χαμηλότερο επιτόκιο.

- Δυνατότητα καταβολής μόνο των τόκων και αποπληρωμή του κεφαλαίου στη λήξη του δανείου. Αυτό συνεπάγεται αύξηση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.

- Επιλέξιμες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (σύμφωνα με τον Κοινοτικό ορισμό προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα) από όλους τους κλάδους επιχειρήσεων και όλες τις περιοχές της χώρας.

- Λιγότερες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες σε σχέση με τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία, αναφορικά με τα δικαιολογητικά για την έγκριση και την παρακολούθηση της εξέλιξης των δανείων.

Χρονοδιάγραμμα

1. Δέσμευση των επιλέξιμων τραπεζών και υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ του Ταμείου και των ελληνικών τραπεζών: ΙΟΥΝΙΟΣ 2014

2. Εκταμίευση δανείου προς τις ελληνικές τράπεζες ΙΟΥΛΙΟΣ 2014

3. Υπογραφές δανειακών συμβάσεων ελληνικών τραπεζών με ΜμΕ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014

4. Απορρόφηση του συνόλου των διαθέσιμων κεφαλαίων ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014-ΜΕΣΑ 2015

Υπενθυμίζεται ότι:

Το IfG θα είναι «Ταμείο-ομπρέλα» με τρία υπο-ταμεία:

1.Χρηματοδότησης ΜΜΕ με κεφάλαια κίνησης και με δυνατότητα αναχρηματοδότησης υφιστάμενων δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων.

2.Κεφαλαιουχικής συμμετοχής σε βιώσιμες ΜΜΕ με προοπτικές ανάπτυξης

3.Χρηματοδότησης περιφερειακών έργων υποδομής κυρίως στην περιφέρεια

Η λειτουργία του IfG ξεκινά από το πρώτο υπό-ταμείο (ως ξεχωριστή νομική οντότητα που θα ενσωματωθεί αργότερα στο «Ταμείο-ομπρέλα»), στο οποίο θα κατατεθούν 100 εκατ. Ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο και 100 εκατ. ευρώ από την KfW.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα συνεισφέρει συνολικά στο IfG 350 εκατ. ευρώ.

Ήδη έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ίδρυμα Ωνάση για συμμετοχή στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με 50 και 30 εκατ. Ευρώ αντίστοιχα. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη επαφές με τη Γαλλική κυβέρνηση, που έχει εκφράσει τη βούληση να συμμετάσχει στο Ταμείο μέσω του γαλλικού Ταμείου Παρακαταθηκών CDC (Caisse des Depots) ή της Τράπεζας Δημοσίων Επενδύσεων BPI (Banque des Public Investiments), καθώς και με άλλες επενδυτικές τράπεζες και funds.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: