To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Φόρος 15% στα κέρδη και 33% στα εισοδήματα

Σταδιακή μείωση της φορολογίας, στα επιχειρηματικά κέρδη στο 15%, στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 33% και του ΦΠΑ στο 12% εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Στόχος είναι η δημιουργία 770.000 θέσεων εργασίας έως το 2021, εκ των οποίων οι 550.000 αναμένονται εντός της επόμενης τετραετίας, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως για την προσδοκώμενη αύξηση του ΑΕΠ θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 150 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 δισ. αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, ο Αντ. Σαμαράς παρουσίασε χθες, για πρώτη φορά ποσοτικοποιημένους, τους στόχους του νέου αναπτυξιακού, πολυετούς, μοντέλου, που όπως είπε είναι αυτό που θα αντικαταστήσει τα Μνημόνια, καθώς και το κυβερνητικό σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας στους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, που θα γίνει βήμα προς βήμα. Βασική προϋπόθεση είναι να μην απειληθεί η σταθερή παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων «και να μην επιστρέψουμε στα Μνημόνια», ενώ η μείωση της φορολογίας θα συνδυαστεί με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με τον πρωθυπουργό να τονίζει χαρακτηριστικά πως «πρέπει να πληρώνουν όλοι, λιγότερα, κατά τις δυνατότητές τους, αλλά να πληρώνουν όλοι».

Δεσμεύθηκε πως δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο, ούτε και νέα οριζόντια μέτρα λιτότητας, εκτίμησε πως φέτος τερματίζεται η βαθιά εξαετής ύφεση, ενώ στόχος του αναπτυξιακού σχεδίου είναι η ανάκτηση της ευημερίας που χάθηκε στα χρόνια της κρίσης. Ακόμη και οι πιο αυστηροί κριτές, δηλαδή οι αγορές, μας αποδέχονται, εκτίμησε, τονίζοντας πως τακτοποιήσαμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν και τώρα το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη. Σχέδιο όμως που θα στηρίζεται καταρχήν στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ θα διαφοροποιείται από τις πρακτικές του παρελθόντος, κάνοντας λόγο για «ευημερία των δανεικών».

Μείωση φόρων, παντού
Μετά από τέσσερα χρόνια επιβολής απανωτών νέων φόρων και αύξησης της φορολογίας που όπως παραδέχθηκε έπληξε τους Έλληνες, αλλά ήταν «το τίμημα που έπρεπε να καταβληθεί για να ξεφύγουμε από τα Μνημόνια», ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε για μείωση της φορολογίας, παντού. Με παράλληλη όμως πάταξη της φοροδιαφυγής, με τον κ. Σαμαρά να τονίζει πως «όποιος κλέβει το κράτος, κλέβει όλους τους διπλανούς του». Όσο θα προχωρεί η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, είπε, τόσο θα γίνεται πιο επιεικής και ευέλικτος ο εισπρακτικός μηχανισμός και θα ελαφρύνονται τα βάρη των υπόλοιπων φορολογουμένων.

Συγκεκριμένα, προανήγγειλε:

• Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών επί των επιχειρηματικών κερδών από το 26% που είναι σήμερα στο 15%.

• Για τη φορολογία των φυσικών προσώπων ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι συντελεστές δεν θα υπερβαίνουν το 33%, από 42% που ισχύει σήμερα, για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

• Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, το επόμενο βήμα θα είναι οι συντελεστές του ΦΠΑ να φθάνουν έως και το 12%. Αυτό σημαίνει μείωση των συντελεστών 23% και 13% σε επίπεδα όχι ανώτερα του 12%, κάτι που εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

• Εξορθολογισμός του συστήματος επιβολής προστίμων και ποινών. Όπως είπε ο κ. Σαμαράς το σύστημα θα είναι αυστηρότερο σε εκείνους που δεν πληρώνουν γιατί συστηματικά κλέβουν το Δημόσιο και πιο επιεικές σε όσους εκ των πραγμάτων αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

(Πηγή: Ημερησία)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: