To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

«Κλειδώνουν» οι ΑΜΚ Εθνικής και Εurobank

Κλίμα εδραίας αισιοδοξίας για την επιτυχή κάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίου Eurobank και Εθνικής διαμορφώνεται στην αγορά καθώς γίνεται αντιληπτό ότι το ενδιαφέρον στο εξωτερικό για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει ισχυρό, παρά το μούδιασμα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τις επερχόμενες ευρωεκλογές και την προηγούμενη άντληση 2,95 δισ. ευρώ από Alpha και Πειραιώς.

Eurobank και Εθνική σκοπεύουν να αντλήσουν μέσα στις επόμενες 15ημέρες κεφάλαια ύψους 3,75 δισ. ευρώ από το εξωτερικό και έως 536 εκατ. ευρώ από την εγχώρια αγορά, με σκοπό να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες (Eurobank) και επιπρόσθετα να προχωρήσουν στην εξαγορά προνομιούχων μετοχών ή σε μικρή εξαγορά στην Ελλάδα (Εθνική).

Δεν είναι τυχαίο ότι το ποσοστό των προμηθειών που λαμβάνουν οι ξένες επενδυτικές τράπεζες για την ΑΜΚ της Εθνικής είναι μειωμένο σε σχέση με αυτό που πλήρωσε η Πειραιώς ένα μήνα πριν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία από το άτυπο premarketing που διενήργησαν οι οίκοι έδειξαν ότι θα αρκούσε η ανάληψη της διαχείρισης του βιβλίου από μια και μόνο τράπεζα.




«Το μόνο που άλλαξε σε σχέση με ένα μήνα πριν είναι το επίπεδο του ανταγωνισμού μεταξύ των ξένων επενδυτικών τραπεζών»(!) επισημαίνει κορυφαίος συστημικός παράγοντας, σημειώνοντας ότι η ένταση του ανταγωνισμού όπως αποτυπώνεται στο ύψος των προμηθειών, δείχνει ότι η υψηλή ζήτηση παραμένει και οι αυξήσεις μπορούν να καλυφθούν με άνεση.

Η πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος όχι μόνο αποκλείει την περίπτωση Grexit αλλά ενισχύει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, την αίσθηση μεταξύ των επενδυτών ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει το δρόμο Ιρλανδίας και Πορτογαλίας βγαίνοντας εν ευθέτω χρόνω και αφού υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του χρέους και τυπικά από το Μνημόνιο.

Η δραστική μείωση του κινδύνου εξόδου της χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ αλλάζει την οπτική των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες. Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές επανακάμπτουν στις τράπεζες ποντάροντας όχι τόσο σε υψηλές επιδόσεις επί των ιδίων κεφαλαίων (RoE) τα επόμενα χρόνια όσο στην ανάκτηση προβλέψεων χάρη στο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και ανάκαμψης της οικονομίας.

Πάνω από 1,2 δισ. οι δηλώσεις ενδιαφέροντος για Eurobank

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέχρι τώρα δηλώσεις ενδιαφέροντος από πλευράς ξένων επενδυτών υπερκαλύπτουν τα 1,24 δισ. ευρώ που επιδιώκει να αντλήσει κατ ελάχιστον η Eurobank από την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό, και εφόσον δεν μεσολαβήσει ξαφνική επιδείνωση του κλίματος το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει την Παρασκευή με εξαιρετικά θετικούς οιωνούς.

Το κλίμα που έρχεται από τις παρουσιάσεις στο εξωτερικό δημιουργεί σύμφωνα με στελέχη ξένων τραπεζών μεγάλη αισιοδοξία ότι η συνδυασμένη προσφορά για την άντληση 1,53 δισ. ευρώ (σ.σ. τα υπόλοιπα 1,332 δισ. ευρώ δεσμεύεται να τα βάλει η ομάδα Fairfax) θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τους ιδιώτες και δεν θα χρειασθεί η ενεργοποίηση του bail-in και του ΤΧΣ.

Ενδιαφέρον από York Capital για να συμμετάσχει ως θεσμικός επενδυτής

Δύο κλιμάκια της τράπεζας βρίσκονται σε πρόγραμμα παρουσιάσεων στο εξωτερικό. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Χρ. Μεγάλου βρίσκεται στην Νέα Υόρκη μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων στη Βοστόνη , ενώ το δεύτερο κλιμάκιο διενεργεί παρουσιάσεις στο Χονγκ Κονγκ μετά τη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην αύξηση ως απλός θεσμικός επενδυτής έχει εκδηλώσει η York Capital η οποία ήταν επικεφαλής σχήματος για τη θέση του anchor investor, χωρίς όμως να καταθέσει, τελικώς, προσφορά.

Άντληση ως 2,75 δισ. ευρώ από Εθνική!

Αντίστοιχη αισιοδοξία επικρατεί και στην Εθνική, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει στην αύξηση των κεφαλαίων που θα αντληθούν σε 2,75 δισ. ευρώ έναντι 2,5 δισ. ευρώ που έχει προεξοφλήσει η αγορά.

Goldman Sachs και Morgan Stanley έχουν αναλάβει τη διαχείριση του «βιβλίου» για την προσφορά μετοχών στο εξωτερικό μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ. Το βιβλίο ενδέχεται να ανοίξει στις 8 Μαίου και να ολοκληρωθεί στις 9 Μαίου.

Την επόμενη είναι καθορισμένη η γενική συνέλευση της τράπεζας στην οποία η διοίκηση θα ανοίξει τα χαρτιά της για το αν θα ακολουθήσει και δημόσια προσφορά μετοχών στην Ελλάδα με στόχο την άντληση ποσού που δεν θα ξεπεράσει το 10% της ιδιωτικής τοποθέτησης (σ.σ. 250 εκατ. ευρώ) στην ίδια τιμή με αυτή που διαμορφώθηκε στην ιδιωτική τοποθέτηση.

Όπως είναι γνωστό το κύριο μέρος των κεφαλαίων της ΑΜΚ θα κατευθυνθεί για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών και σε δεύτερο χρόνο για την εξόφληση μέρους ή του συνόλου των προνομιούχων μετοχών, ονομαστικής αξίας 1,35 δισ. ευρώ.

Είναι πιθανόν όμως μικρό μέρος των κεφαλαίων να προορίζεται, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, για επιθετικές κινήσεις στην Ελλάδα, όπως η εξαγορά χαρτοφυλακίων άλλων τραπεζών. Αν η ΕΤΕ αντλήσει 2,75 δισ. ευρώ υπερκαλύπτει τις κεφαλαιακές της ανάγκες (2,18 δισ. ευρώ) και θα έχει το «μαξιλάρι» των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων που σύμφωνα με το capital plan θα αποφέρουν έσοδα 1,04 δισ. ευρώ ως το τέλος του προσεχούς Ιουνίου.

(Πηγή: euro2day.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: