To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Σε νέα εποχή εισέρχεται η Eurobank

Μετά από αρκετούς μήνες αβεβαιότητας και επικίνδυνης στασιμότητας η Eurobank αποκτά στρατηγικό επενδυτή και βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Πόσω μάλλον, όταν με την αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,86 δισ. ευρώ γίνεται μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη, αφήνοντας… για τα καλά πίσω τα όποια σενάρια που φόβιζαν καταθέτες και επενδυτές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενέκρινε την πρόταση ύψους 1,33 δισ. ευρώ, της ομάδας επενδυτών που συνέστησε η Fairfax ως «anchor investors» για την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Με την εν λόγω συμφωνία, η ομάδα με επικεφαλής το fund του Ινδοκαναδού Prem Watsa αναλαμβάνει τα ηνία της Eurobank και την ευθύνη να την οδηγήσει σε βιώσιμη κερδοφορία. Άλλωστε, τόσο η Fairfax, όσο και το fund του Wilbur Ross (WLR) έχουν δεσμευτεί όχι μόνο να διακρατήσουν τις μετοχές που θα αποκτήσουν για τουλάχιστον έξι μήνες, αλλά και να αναλάβουν την ενεργή διαχείριση της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του κ. Χρήστου Μεγάλου θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα παραμείνει στο τιμόνι της Eurobank, καθώς το βασικό σχήμα των επενδυτών έχει αξιολογήσει θετικά τις ικανότητες των διοικητικών στελεχών της τράπεζας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, η διοίκηση της τράπεζας, υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερώς τα σχέδιά της για τα επόμενα χρόνια, αναλύοντας τους βασικούς άξονες λειτουργίας.

Αν και είναι ακόμη νωρίς, το νέο «αφεντικό» της τράπεζας εκτιμάται ότι θα περάσει από κόσκινο όλες τις λειτουργίες του ομίλου χωρίς ωστόσο να μπορούν να προεξοφληθούν οι στρατηγικές κινήσεις μετά την ΑΜΚ. Το σίγουρο είναι ότι επιθυμία των νέων μετόχων είναι η ομαλή επιστροφή σε κερδοφορία και η συμμετοχή της τράπεζας στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Μάλιστα, η επιθυμία του Prem Watsa και του «συντρόφου» του στις επενδύσεις Wilbur Ross να επενδύσουν στην Eurobank ήταν τέτοια που τον περασμένο Μάρτιο προχώρησαν σε μερική ρευστόποίηση της θέσης τους στην Bank of Ireland (την οποία διέσωσαν το 2011) αφού πρώτα τριπλασίασαν τα κεφάλαιά τους.

Βάσει της συμφωνίας, η Fairfax θα διαθέσει 400 εκατ. ευρώ, η Capital Research and Management Funds 556.8 εκατ. ευρώ, η Mackenzie Funds 172 εκατ. ευρώ, η Fidelity Funds 115,5 εκατ. ευρώ, η Brookfield 50 εκατ. ευρώ και η WLR Funds 37,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η πρόταση των εν λόγω επενδυτών αφορά σε επένδυση 1,33 δισ. ευρώ στην τιμή των 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Στην περίπτωση που κατά τη διαδικασία του book building η τιμή καθοριστεί σε υψηλότερα επίπεδα, τότε οι συγκεκριμένες εταιρείες θα διαθέσουν τα ίδια κεφάλαια αλλά λόγω της υψηλότερης τιμής θα αποκτήσουν αναλόγως χαμηλότερο ποσοστό στο μετοχολόγιο της τράπεζας. Με τα σημερινά δεδομένα το γκρουπ των επενδυτών της Fairfax θα αποκτήσει μερίδιο άνω του 20% της Eurobank.

Επίσης, εκτός από τις Fairfax και WLR Fund, οι υπόλοιπες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν το δικό τους μερίδιο σε άλλον επενδυτή, ενώ σημειώνεται ότι στην περίπτωση που οτιδήποτε… πάει στραβά, η δέσμευση των επενδυτών ισχύει μέχρι τις 16 Μαΐου 2014.




Το «who is who» των επενδυτών

Η Fairfax Financial είναι μία εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Τορόντο του Καναδά, γνωστή ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας κινητών τηλεφώνων BlackBerry, στην οποία επίσης συμμετέχουν οι Mackenzie Financial και Brookfield. Στην Ελλάδα οι τοποθετήσεις της περιλαμβάνουν ποσοστό 41,5% στην Eurobank Properties, την εξαγορά της Praktiker Hellas αλλά και συμμετοχή στον Όμιλο Μυτιληναίος. Η Fairfax είναι γνωστή από το 1985 για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εταιρικών αξιών και έχει ένα σημαντικό ιστορικό επιτυχημένων επενδύσεων σε διεθνείς εταιρίες με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.

Ο γεννημένος το 1937 Wilbur Ross είναι ένας από τους πιο γνωστούς Αμερικανούς επενδυτές που αναδιαρθρώνουν «προβληματικές» εταιρείες στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, της χαλυβουργίας, των ξένων επενδύσεων και της κλωστοϋφαντουργίας.

Το Capital Group είναι και αυτό μακροπρόθεσμος επενδυτής κεφαλαίων με ιστορία 80 ετών και πάνω από 7.000 συνεργάτες παγκοσμίως οι οποίοι παρέχουν επενδυτικά προϊόντα και υπηρεσίες σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, όπως το American Funds, μία από τις μεγαλύτερες «οικογένειες» αμοιβαίων κεφαλαίων στις ΗΠΑ, βάσει κεφαλαίων υπό διαχείριση.

Η Mackenzie ιδρύθηκε το 1967 και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων στον Καναδά με κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξης των 64,4 δισ. δολαρίων. Η Fidelity ιδρύθηκε το 1946 και είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους αμοιβαίων κεφαλαίων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο. Η Brookfield προέρχεται και αυτή από τον Καναδά και διαχειρίζεται ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο συνολικών κεφαλαίων ύψους 181 δισ. δολαρίων.

(Πηγή: capital.gr)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: