Κριτήριο για την παροχή αυτού του bonus θα είναι η απόδοση του κάθε υπαλλήλου το 2014, δηλαδή αν ο κάθε υπάλληλος θα πάρει βαθμό πάνω ή κάτω από τη βάση κατά την αξιολόγηση του 2014 η οποία θα διεξαχθεί στις αρχές του 2015, αλλά και τα προσόντα και η θέση ευθύνη του κάθε υπαλλήλου.
Aπό το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, λένε πως το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, τις βασικές αρχές του οποίου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζοντας το γενικό σχεδιασμό του για το 2014 – 15, θα προβλέπει ότι “οι απολαβές κάθε υπαλλήλου πρέπει να είναι ανάλογες με τα προσόντα του, την απόδοση του και τη θέση ευθύνης που έχει”. Και όχι μόνο αυτό αλλά σχεδιάζεται “η βέλτιστη και πιο ορθολογική αξιοποίηση -χωρίς μείωση – της συνολικής ετήσιας μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου”.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, η εργασιακή απόδοση του κάθε υπαλλήλου η οποία μπορεί να αποτελέσει “εισιτήριο” για τον “προθάλαμο” της αύξησης των αμοιβών του, θα κριθεί με την αξιολόγηση του για το έτος 2014, η οποία θα διεξαχθεί στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2015 και όχι από εκείνη που διεξάγεται αυτές τις μέρες και θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους.
Η φετινή αξιολόγηση θα γίνει με τον νέο τρόπο (επιμερισμό ποσοστών) θα έχει λίγο - πολύ “πιλοτικό” χαρακτήρα και δεν θα ληφθεί υπόψη στη διαμόρφωση του νέου Μισθολογίου στις αρχές του 2015, σημειώνουν από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Υπενθυμίζεται πως, τόσο η φετινή όσο και η επόμενη αξιολόγηση θα δώσει βαθμό κάτω από τη βάση στο 15% των δημοσίων υπαλλήλων. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 100.000 άτομα .
Πάνω από τη βάση θα πάρει το 85% των δημοσίων υπαλλήλων ή περίπου 550.000.
Συγκεκριμένα, το 25% θα λάβει άριστα, ενώ το 60% “προβιβάσιμο”, αλλά χαμηλότερο βαθμό. Όσοι υπάλληλοι πάρουν βαθμό πάνω από τη βάση μπαίνουν στον ... προθάλαμο της αύξησης των αποδοχών τους με τη μορφή bonus, ανάλογα φυσικά με τα προσόντα τους αλλά και τη θέση ευθύνης τους.
Η τελευταία θα προκύψει από τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων, τα οποία είναι ήδη σχεδόν έτοιμα.
Πάντως, ο τεχνικός τρόπος που θα φτιαχτεί η “εξίσωση” της αύξησης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι ακόμα έτοιμος, λένε από το αρμόδιο Υπουργείο. Αυτός θα δημιουργηθεί με την βοήθεια της κοινοτικής Task Force υπό τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.
Τι θα γίνει, με όσους δημοσίους υπαλλήλους πήραν βαθμό κάτω από τη βάση; Από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαβεβαιώνουν με απόλυτο τρόπο πως δεν θα επιβληθεί καμία μείωση μισθών σ΄αυτή την κατηγορία υπαλλήλων, τουλάχιστον λόγω της ανεπαρκούς εργασιακής απόδοσης τους.
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, την ίδια περίοδο (αρχές του 2015) που θα εφαρμόζεται το νέο Μισθολόγιο, θα τίθεται σε ισχύ ο “μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας” στο Δημόσιο. Αυτός δεν θα οδηγήσει σε νέες απολύσεις, εξακολουθούν να επιμένουν από το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αυτές θα προκύψει, λένε από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, χωρίς ποσοτικό και χρονικό στόχο, από τη “δεξαμενή” όσων προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά αλλά και όσων συμβασιούχων ορισμένων χρόνου δουλεύουν σε Νομικά Πρόσωπα τα οποία θα συγχωνευτούν – καταργηθούν από εδώ και στο εξής. Βασικός στόχος του “μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας” είναι η δημιουργία μιας “Εσωτερικής Αγοράς Εργασίας” με “αξιοκρατικά κριτήρια” που “ενσωματώνει το ισχύον σύστημα με τις αποσπάσεις και τις μετατάξεις”.
(Πηγή: Capital.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: