To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Από σήμερα σε ισχύ ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα

Να γίνουν και πάλι μεταβιβάσεις ακινήτων μετά από τέσσερις μήνες φιλοδοξεί το υπουργείο οικονομικών.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει με δύο αποφάσεις που θα τεθούν σε ισχύ από την Τρίτη του Πάσχα.




Σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι αποφάσεις, σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου οι πωλητές θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση με αναλυτική περιγραφή του ακινήτου, του φόρου υπεραξίας, τα στοιχεία του αγοραστή, τον χρόνο και την αξία κτήσης και μεταβίβασης, το είδος της ακίνητης περιουσίας, τα έτη διακράτησης, τους συντελεστές και τον υπολογισμό του φόρου.

Οι συμβολαιογράφοι θα πρέπει να καταβάλουν τον φόρο υπεραξίας εντός πέντε ημερών από τη σύνταξη του συμβολαίου, αφού προηγουμένως ελέγξουν και βεβαιώσουν την ακρίβεια των ανωτέρω στοιχείων.

Ειδικότερα:

-Η δήλωση -υπογεγραμμένη από τον συμβολαιογράφο και τον πωλητή- υποβάλλεται σε τρία αντίτυπα

-Με την ηλεκτρονική καταχώριση του συμβολαίου στο σύστημα taxis, οριστικοποιείται η δήλωση, βεβαιώνεται η οφειλή στον ΑΦΜ του συμβολαιογράφου και παράγεται μοναδικός κωδικός πληρωμής του παρακρατηθέντος φόρου και η «Ταυτότητα Οφειλής» (Τ.Ο.).

-Ο φόρος που παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο με τη σύνταξη του συμβολαίου αποδίδεται από αυτόν με τραπεζική επιταγή που έχει ήδη εκδώσει κατά τον χρόνο σύνταξης του συμβολαίου ο πωλητής σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου, εντός 5 εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου, η οποία κατατίθεται αποκλειστικά στην τράπεζα έκδοσης της τραπεζικής επιταγής.

Όλα έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη της Ένωσης Συμβολαιογράφων.

Ο φορολογούμενος που μεταβιβάζει ακίνητη περιουσία θα πρέπει, πριν από τη σύνταξη του συμβολαίου, να δηλώνει το σύνολο των στοιχείων (στοιχεία πωλητή, αγοραστή, συμβολαιογράφου, χρόνο και αξία κτήσης και μεταβίβασης κ.ά.) που αφορούν τον προσδιορισμό του φόρου υπεραξίας.

Από την πλευρά του ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να ελέγχει και να βεβαιώνει την ακρίβεια των στοιχείων, καθώς και να θεωρεί τη δήλωση, ώστε να την καταθέσει στην Εφορία, ενώ την ίδια μέρα θα πρέπει να υποβάλει τα στοιχεία και μέσω TAXIS. Ωστόσο, ο συμβολαιογράφος δεν θα έχει ευθύνη για όσα στοιχεία δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του και δεν περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο που συντάσσει.

Ο φόρος θα παρακρατείται από το συμβολαιογράφο με τη σύνταξη του συμβολαίου και στη συνέχεια θα αποδίδεται με τραπεζική επιταγή που έχει ήδη εκδώσει ο πωλητής σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου.

Η δήλωση υποβάλλεται και όταν δεν προκύπτει υπεραξία (μηδενική) ή όταν αυτή θεωρείται μηδενική. Στην περίπτωση που η υπεραξία θεωρείται μηδενική λόγω απόκτησης του δικαιώματος προ του 1995, στη δήλωση συμπληρώνεται μόνο το έτος κτήσης.

(Πηγή: news.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: