To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Μετά το Πάσχα η νέα αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Μέχρι την επομένη της Κυριακής του Θωμά και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 28 Απριλίου θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες της «νέου τύπου» αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βασικό νέο στοιχείο της θα είναι η πρόβλεψη ότι το 15% των αξιολογουμένων θα λάβει βαθμό κάτω από τη βάση, δηλαδή θα λάβει βαθμό από 1 έως 6,9.

Έως το 60% θα παίρνει βαθμό 7 έως 8 και έως το 25% θα αξιολογείται με 9 έως 10 (άριστα). Η αξιολόγηση θα λαμβάνει υπόψη της όχι μόνο με τα τυπικά προσόντα του κάθε υπαλλήλου ή των υπαλλήλων μιας μονάδας (πχ πτυχία) αλλά, κυρίως, και με τα ουσιαστικά (πχ απόδοση). Ωστόσο, εφόσον η αξιολόγηση καταλήγει σε βαθμό 1-6 ή 9-10 θα πρέπει τα αιτιολογείται με πραγματικά στοιχεία όχι βάσει αξιολογικών χαρακτηρισμών.

Στους … μετεξεταστέους δημοσίους υπαλλήλους θα προτείνονται μέτρα βελτίωσης της απόδοσης της όπως η επιμόρφωση τους ή η μετάταξη τους σε άλλη οργανική μονάδα. Όποιος υπάλληλος πήρε βαθμό κάτω από τη βάση έχει δικαίωμα έντασης. Η εν λόγω διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως την 30η Ιουνίου. Πάντως, οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013 δεν θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία αποτίμησης των προσόντων των υπαλλήλων για την τυχόν θέση τους σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα.




Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη εν λόγω εγκύκλιο η διαδικασία της αξιολόγησης θα ακολουθήσει τα ακόλουθα τέσσερα στάδια μέχρι την ολοκλήρωσή της:

Έως τη Δευτέρα 28 Απριλίου θα εκδοθεί η απόφαση επιμερισμού των ποσοστών.

Ο επιμερισμός των ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης (σ.σ. 1 έως 6, 7 έως 8 και 9 έως 10) σε κάθε Γενική Διεύθυνση γίνεται με απόφαση του Προϊσταμένου κάθε Γενικής Διεύθυνσης στο σύνολο των οργανικών μονάδων, τμημάτων και γραφείων οι οποίες υπάγονται σ’ αυτή.

Για τον επιμερισμό αυτόν λαμβάνονται υπόψη κριτήρια, ιδίως:
Α) η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των μονάδων,
Β) οι αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων σε σχέση με τις προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής,
Γ) η κατανομή των υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα.

Ο επιμερισμός των ποσοστών θα έχει ως εξής
Βαθμό 9 -10 (ή 9,1 έως 10) θα πάρει έως και το 25% των υπαλλήλων
Βαθμό 7-8 (ή 7,1 έως 8,9) θα λάβει έως και το 60% των υπαλλήλων
Βαθμό 1-6 (ή 1 έως 6,9) θα λάβει το 15% των υπαλλήλων

Έως τη Τρίτη 13 Μαΐου θα συνταχθεί η έκθεση από τον αξιολογούμενο
Έως την Τετάρτη 28 Μαΐου θα συναχθεί η έκθεση από τον εισηγητή της αξιολόγησης.
Έως τη Δευτέρα 30 Ιουνίου θα συνταχθούν οι αξιολογήσεις από τον αξιολογητή

Τρία κρίσιμα σημεία της αξιολόγησης:
Η ειδική αιτιολογία γίνεται αξιολόγησης με βαθμό 9 -10 («άριστα») ή με βαθμό 1 -6 («κάτω από τη βάση») γίνεται με παράθεση πραγματικών στοιχείων και γεγονότων και όχι αξιολογικών χαρακτηρισμών.

Η έκθεση αξιολόγησης αποτελεί εργαλείο για την υποκίνηση, υπηρεσιακή κατάσταση και εξέλιξη του υπαλλήλου και γι’ αυτό γνωστοποιείται υποχρεωτικά στον υπάλληλο. Επίσης, ο αξιολογητής μπορεί να προτείνει ως μέτρο βελτίωσης την επιμόρφωση - υπηρεσιακή εκπαίδευση του υπαλλήλου ή τη μετακίνηση του υπαλλήλου σε άλλη οργανική μονάδα προκειμένου να αξιοποιηθούν οι γνώσεις και η κατεχόμενη από τον υπάλληλο εξειδίκευση που διαθέτει.

Εξάλλου, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την γνωστοποίηση της έκθεσης στον υπάλληλο, ο αξιολογούμενος μπορεί να ασκήσει ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης ένσταση μεροληψίας ή αποδεδειγμένης πλάνης περί τα πράγματα του Αξιολογητή, σε περίπτωση που ο μέσος όρος βαθμολογίας της Έκθεσης Αξιολόγησης είναι 6 και κάτω

Η αξιολόγηση του 2015
Να σημειωθεί, πάντως, πως μόνο κατ’ εξαίρεση –λόγω δηλαδή της αλλαγής του τρόπου αξιολόγησης με σχετικό νόμο που ψηφίστηκε στα μέσα του περασμένου Μαρτίου- η εν λόγω διαδικασία θα διεξαχθεί στο χρονικό διάστημα μεταξύ τέλους Απριλίου και τέλος Ιουνίου. Από το 2015 η αξιολόγηση στο δημόσιο θα γίνεται την ίδια περίοδο όπως γινόταν κάθε χρόνο δηλαδή μεταξύ αρχών Ιανουαρίου και τέλους Μαρτίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το χρονοδιάγραμμα από το επόμενο έτος θα έχει ως εξής :

Τον Ιανουάριο θα εκδίδεται απόφαση επιμερισμού των ποσοστών
Το α’ 15ήμερο του Φεβρουαρίου θα συντάσσεται έκθεση αξιολόγησης από τον αξιολογούμενο
Έως τέλος Φεβρουαρίου θα συντάσσεται εισήγηση από τον εισηγητή
Έως τέλος Μαρτίου θα συντάσσονται εκθέσεις αξιολόγησης από τον αξιολογητή.

(Πηγή: capital.gr)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: