To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Καταργούνται οι εξώσεις - εξπρές στα ακίνητα

Να «ξηλώσει» τις διαδικασίες-εξπρές για τις εξώσεις από ακίνητα για τα οποία δεν καταβάλλεται ενοίκιο ετοιμάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόκειται για μια κίνηση που κάνει λιγότερο ευνοϊκό το επενδυτικό περιβάλλον για τα ακίνητα και αποδεικνύει, για άλλη μία φορά, την αλλοπρόσαλλη, αν όχι σχιζοφρενική, πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι της κτηματαγοράς.

Στα «ψιλά» του προτεινόμενου από το υπ. Δικαιοσύνης νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας περιλαμβάνονται αλλαγές ακατανόητης σκοπιμότητας στη διαδικασία των διαταγών απόδοσης μισθίου (κοινώς εξώσεις), οι οποίες όχι μόνο επιβραδύνουν σημαντικά τη διαδικασία εξώσεων, αλλά και ανεβάζουν σημαντικά το κόστος για τα δικαστικά έξοδα.




Ειδικότερα, με το υφιστάμενο σύστημα (το οποίο, σημειωτέον, έγινε πολύ πιο ευέλικτο και σύντομο, με παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια του 2012, κατόπιν πιέσεων της τρόικας και της ομοσπονδίας των ιδιοκτητών ακινήτων), ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτηση στο δικαστήριο, αφού προηγουμένως έχει επιδώσει εξώδικη διαμαρτυρία στον ενοικιαστή έναν μήνα νωρίτερα.

Με το νέο σύστημα, η διαδικασία έξωσης καθυστερεί κατά έναν μήνα, ενώ αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των επιδόσεων εγγράφων και τα έξοδα του ιδιοκτήτη.

Με το νέο προτεινόμενο σύστημα, θα δίνεται στον ενοικιαστή ένας μήνας διορία προκειμένου να καταβάλει τα μισθώματα, ενώ θα μπορεί να παραμείνει για ακόμα έναν μήνα στο ακίνητο χωρίς να καταβάλει μίσθωμα.

Εφόσον η δίμηνη διορία αυτή περάσει χωρίς αποτέλεσμα, ο ιδιοκτήτης καταθέτει στο δικαστήριο αίτηση για την απόδοση μισθίου μαζί με την εξώδικη διαμαρτυρία, το θεωρημένο από την Εφορία μισθωτήριο, καθώς και βεβαίωση και πάλι από την ΔΟΥ ότι τα μισθώματα για το συγκεκριμένο ακίνητο έχουν δηλωθεί. Ο δικαστής εκδίδει στη συνέχεια (μέσα σε ένα διάστημα από μια εβδομάδα έως και 45 ημέρες) τη διαταγή απόδοσης μισθίου, η οποία πρέπει να κοινοποιηθεί στον ενοικιαστή. Με την επίδοση της διαταγής απόδοσης μισθίου, ο ενοικιαστής έχει διορία 30 ημερών προκειμένου να εξοφλήσει τα οφειλόμενα μισθώματα.

Εφόσον δεν το πράξει, η διαταγή αποτελεί εκτελεστό τίτλο και μπορεί να εκτελεστεί η έξωση με δικαστικό επιμελητή. Με το νέο σύστημα, η όλη διαδικασία καθυστερεί κατά έναν μήνα.

Επίσης, με το νέο σύστημα, αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των επιδόσεων εγγράφων και, αντίστοιχα, τα έξοδα του ιδιοκτήτη. Ενώ με το υφιστάμενο καθεστώς, όταν καθυστερεί ένας ενοικιαστής το μίσθωμα για δεύτερη φορά, δεν απαιτείται νέα επίδοση εξωδίκου διαμαρτυρίας, με το προτεινόμενο σύστημα απαιτείται νέα επίδοση για κάθε φορά που ο ενοικιαστής καθυστερεί το μίσθωμα. Υπάρχει και ακόμα μία επιβαρυντική αλλαγή για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Το όριο μισθώματος για την προσφυγή στο πρωτοδικείο αντί για το ειρηνοδικείο κατεβαίνει από τα 600 στα 400 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για μισθώματα από 400 έως 600 ευρώ, που είναι και η συντριπτική πλειονότητα των μισθώσεων, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να προσφεύγει στο πρωτοδικείο, κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερα δικαστικά έξοδα (παράβολα κ.λπ.), καθώς και πιο αργές δικασίμους, που οδηγούν σε καθυστερήσεις στη διαδικασία των εξώσεων.

Αντικρουόμενες αποφάσεις

Ο νέος κώδικας Πολιτικής Δικονομίας βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Οι αλλαγές που περιλαμβάνει προκαλούν ήδη αντιδράσεις από την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς οδηγούν την κτηματαγορά πολλά χρόνια πίσω.

Πριν χτυπήσει η κυβέρνηση την κτηματαγορά με τις αλλαγές στη διαδικασία των εξώσεων, έχει χτυπήσει και με τον εξοντωτικό φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, αλλά και τον φόρο υπεραξίας ακινήτων. Μέσα σε αυτά, όμως, έχει περάσει και μερικές αλλαγές που ευνοούν την αγορά ακινήτων. Ο φόρος εισοδήματος για τα ενοίκια έχει μειωθεί στο 11 % για το εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ και με 33% για το υψηλότερο εισόδημα, ενώ καθορίστηκε και ελάχιστη διάρκεια στις επαγγελματικές μισθώσεις, τρία έτη, από δώδεκα που ήταν στο παρελθόν. Πρόκειται για αλλαγές αντικρουόμενες μεταξύ τους, καθώς από τη μια ευνοούν την κτηματαγορά και από την άλλη την τορπιλίζουν.

(Πηγή: Κεφάλαιο)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: