To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Κοινωνικό μέρισμα: Τι θα πάρουν οι οικογένειες, πόσο αυξάνει λόγω παιδιών

Βασικά κριτήρια είναι το εισόδημα και η περιουσιακή κατάσταση. Ποιο είναι το ποσό που θα μοιραστούν οι οικογένειες με βάση το σενάριο που είναι στο τραπέζι.

Βοήθημα 500 ευρώ για τον άγαμο χωρίς παιδιά, με προσαύξηση κατά 166,7 ευρώ για το ζευγάρι και 83,3 ευρώ για κάθε παιδί, βγάζει σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη «μοιρασιά» του κοινωνικού μερίσματος των 450 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Με αυτά τα δεδομένα μια τετραμελής οικογένεια με εισόδημα έως 10.000 ευρώ, εφόσον πληροί και τα κριτήρια ακίνητης περιουσίας θα λάβει εντός Μαϊου (σύμφωνα με τους σχεδιασμούς) 833,3 ευρώ.




Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έγινε σήμερα μια ακόμα σύσκεψη προκειμένου να προσδιοριστούν οι δικαιούχοι και σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμήθηκε -χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις- ότι οι δικαιούχοι του βοηθήματος θα είναι νοικοκυριά με ισοδύναμο εισόδημα έως 6.000 ευρώ με βάση τις περυσινές φορολογικές δηλώσεις.

Επιπρόσθετο κριτήριο αφορά την ακίνητη περιουσία με τα όρια να τίθενται στα 125.000 ευρώ για το ένα άτομο ή 250.000 ευρώ για δύο ή περισσότερα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού.

Η οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται ως 1 για τον πρώτο ενήλικα, 1/3 για κάθε άλλο ενήλικα και 1/6 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας έως 24 ετών. Το ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται ως το πηλίκο του εισοδήματος αναφοράς διά την οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας.

Επομένως το όριο των 6.000 ευρώ εισοδήματος για ένα άτομο, αυξάνεται κατά 1/3 ή 2.000 ευρώ για το ζευγάρι (διαμορφώνεται στα 8.000 ευρώ εισοδήματος) και κατά 1/6 (ή 1.000 ευρώ) για κάθε παιδί. Δηλαδή για μια τετραμελή οικογένεια το όριο ορίζεται στις 10.000 ευρώ.

Το ποσό του βοηθήματος ορίζεται σε 500 ευρώ για ένα άτομο και προσαυξάνεται κατά 1/3 (166.7 ευρώ) για κάθε επιπρόσθετο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 1/6 (83.3 ευρώ) για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος.

Το βοήθημα παρέχεται μετά από αίτηση - ηλεκτρονική αίτηση του ενδιαφερόμενου και διασταύρωση των στοιχείων του από τη ΓΓΔΕ.

Ειδικά για τους μακροχρονίως ανέργους που ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ τον Μάρτιο του 2014, ο ορισμός του εισοδήματος αναφοράς προκύπτει όταν τα εισοδήματα του μακροχρονίως ανέργου από μισθούς και ημερομίσθια μηδενιστούν.

Οι αποφάσεις δεν είναι οριστικές καθώς η επεξεργασία των στοιχείων συνεχίζεται.

(Πηγή: euro2day.gr)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: