To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Πώς θα γίνει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Ημερομηνίες και μοριοδότηση
Την εγκύκλιο σχετικά με το νέο σύστημα για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων εξέδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και με την εν λόγω εγκύκλιο καθορίζεται η μοριοδότηση αλλά και όλη η διαδικασία που θα τηρηθεί.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για την αξιολόγηση αλλά και οι δεσμευστικές ημερομηνίες για την αξιολόγηση του έτους 2013.Επίσης δίνονται όλες οι οδηγίες σχετικά με την μοριοδότηση και τα κριτήρια που θα ''βαθμολογηθούν'' οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων εισάγονται για πρώτη φορά ανώτατα ποσοστά ανά κλίμακα βαθμολόγησης των υπαλλήλων και των Προϊσταμένων, τα οποία υπολογίζονται επί του συνόλου α) των υπάλληλων και β) των Προϊσταμένων ανά επίπεδο θέσης ευθύνης που υπηρετούν στην ίδια Γενική Διεύθυνση, ως εξής:

Επιμερισμός ποσοστών επί του συνόλου των υπαλλήλων:


Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου του Π.Δ. 318/1992 «Κάθε επί μέρους κριτήριο αξιολόγησης βαθμολογείται από τον αξιολογητή με ένα ακέραιο ή δεκαδικό με προσέγγιση δεκάτου βαθμού».

Στις περιπτώσεις που από την εφαρμογή των ανωτέρω ποσοστών προκύπτει κλάσμα μισής μονάδας και άνω λογίζεται ως ακέραιη μονάδα.

Όπου κατά τη βαθμολόγηση δεν εξαντληθεί το ανώτατο επιτρεπόμενο κατά κλίμακα ποσοστό, το υπολειπόμενο μέρος που δεν χρησιμοποιήθηκε, προσαυξάνει το ποσοστό της αμέσως κατώτερης κλίμακας βαθμολόνησης.




Ο επιμερισμός των ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης σε κάθε Γενική Διεύθυνση γίνεται με απόφαση του οικείου Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης στο σύνολο των υποκείμενων οργανικών μονάδων μέχρι και επιπέδου Τμήματος ή αντιστοίχου επιπέδου οργανικής μονάδας ή γραφείου. Για τον επιμερισμό αυτόν λαμβάνονται υπόψη κριτήρια, ιδίως:
α. η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των μονάδων,
β. οι αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων σε σχέση με τις προτεραιότητες της
ασκούμενης πολιτικής,
γ. η κατανομή των υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα

Έκδοση της απόφασης επιμερισμού-Αρμόδιο όργανο:
Η σχετική απόφαση επιμερισμού των ποσοστών εκδίδεται το μήνα Ιανουάριο κάθε έτους που έπεται του έτους αξιολόγησης κατά περίπτωση ως εξής:

α) Από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης, εφόσον υπάρχει

β) Στις περιπτώσεις όπου δεν προβλέπεται στον φορέα οργανική μονάδα επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, αρμόδιο όργανο για την έκδοση της απόφασης είναι ο Γενικός ή Ειδικός Γραμματέας, το μονομελές όργανο Διοίκησης και, αν δεν υπάρχει, ο
πρόεδρος του συλλογικού οργάνου διοίκησης του φορέα.

γ) ο Διευθυντής του οικείου Γραφείου Υπουργού ή Υφυπουργού, όπου προβλέπεται, και όταν δεν υπάρχει, ο Υπουργός ή ο Υφυπουργός, ο Γενικός/Ειδικός Γραμματέας ή το μονομελές όργανο Διοίκησης του φορέα, για τους υπαλλήλους που υπηρετούν αντίστοιχα σε γραφεία Υπουργών, Υφυπουργών, στους Γενικούς ή Ειδικούς Γραμματείς, στα μονομελή όργανα Διοίκησης, καθώς και για τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε οργανικές μονάδες που υπάγονται απευθείας στον Υπουργό, τον Υφυπουργό, τον Γενικό ή Ειδικό Γραμματέα και το μονομελές όργανο Διοίκησης.

Προκειμένου να εκδοθεί η σχετική απόφαση από το αρμόδιο προς τούτο όργανο, η υπηρεσία Διοικητικού/Προσωπικού του οικείου φορέα χορηγεί στο αρμόδιο για την έκδοση της απόφασης όργανο κατάσταση με τους υπαλλήλους και τους Προϊσταμένους που υπηρέτησαν κατά το έτος αξιολόγησης στην αρμόδια μονάδα (Γενική Διεύθυνση, πολιτικό γραφείο Υπουργού/Υφυπουργού/Γενικού Γραμματέα κλπ.), υπάλληλοι, οι οποίοι θα πρέπει αφενός να υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Π.Δ. 318/1992 και αφετέρου ο αξιολογητής να πρόίστατο αυτών κατά το προηγούμενο έτος για πέντε τουλάχιστον μήνες, ανεξάρτητα αν είχε τοποθετηθεί με έκδοση σχετικής απόφασης αλλά υπό την προϋπόθεση ότι ασκούσε τα καθήκοντα νομίμως σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για την αναπλήρωση, έστω και αν κατά το χρόνο σύνταξης των εκθέσεων υπηρετεί σε άλλη υπηρεσία.

Εφόσον ο Αξιολογητής είναι Υπουργός, Αναπληρωτής Υπουργός, Υφυπουργός, Γενικός ή Ειδικός Γραμματέας, μονομελές όργανο διοίκησης ή
πρόεδρος συλλογικού οργάνου διοίκησης ή ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού, Αναπληρωτή Υπουργού ή Υφυπουργού, το προαναφερόμενο απαιτούμενο χρονικό διάστημα των πέντε (5) μηνών ορίζεται στους τρεις (3) μήνες (άρθρο 18 του Π.Δ. 318/1992).

Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι το προαναφερόμενο προαπαιτούμενο χρονικό διάστημα που πρέπει να έχει ο αξιολογητής με τον αξιολογούμενο, δεν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση και για τον εισηγητή, ήτοι εφόσον δεν πληρούται το ανωτέρω χρονικό διάστημα για τον εισηγητή, η έκθεση αξιολόγησης συντάσσεται από τον Αξιολογητή, χωρίς να απαιτείται εισήγηση.

Το αρμόδιο για την έκδοση απόφασης επιμερισμού όργανο αποστέλλει στους Αξιολογητές τη σχετική απόφαση πριν από τη σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης. Η μη τήρηση των ποσοστών αυτών από τους αξιολογητές συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1 περίπτωση β' του άρθρου 107 του Υπαλληλικού Κώδικα και ελέγχεται με ευθύνη του αρμόδιου οργάνου έκδοσης της σχετικής απόφασης.

Σύμφωνα με το νόμο 4250/2014 τίθενται αποκλειστικές προθεσμίες εντός των οποίων οφείλουν να έχουν συνταχθεί οι εκθέσεις αξιολόγησης του έτους 2013

Έως 28/4/2014 Έκδοση της απόφασης επιμερισμού ποσοστών

Έως 13/5/2014 Σύνταξη της έκθεσης από τον αξιολογούμενο

Έως 28/5/2014 Σύνταξη της εισήγησης από τον εισηγητή

Έως 30/6/2014 Σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης από τον αξιολογητή

Οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013 που έχουν ήδη συνταχθεί κατά τη δημοσίευση του ν. 4250/2014, επανασυντάσσονται.

(Πηγή: dikaiologitika.gr)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: