To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Επτά "παράθυρα" για να καλύψετε τα τεκμήρια

Η περίοδος υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου. Με δεδομένη τη μείωση των εισοδημάτων αλλά και τα τσουχτερά τεκμαρτά εισοδήματα που επιβάλλονται στην κατοχή ακινήτων και ΙΧ πολλοί φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πιαστούν στα δίχτυα των τεκμηρίων και να φορολογηθούν για εισόδημα που δεν απέκτησαν ποτέ. Ωστόσο, η ίδια η φορολογική νομοθεσία έχει επτά παράθυρα ανοικτά για την κάλυψη των τεκμηρίων και την αποφυγή της φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια. Οι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλεστούν τα εξής έσοδα για να καλύψουν τα τεκμήρια:




α) Πραγματικά εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν το 2013 από τον φορολογούμενο και τα εξαρτώμενα μέλη του και τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Τέτοιου είδους εισοδήματα είναι οι τόκοι, τα μερίσματα, η υπεραξία από την πώληση κινητών αξιών κα Αν τα εισοδήματα αυτά αποκτήθηκαν στο εξωτερικό, αναγνωρίζονται, εφόσον υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα ή απαλλάσσονται νομίμα από αυτόν.

β) Χρηματικά ποσά που προέρχονται από την πώληση περιουσιακών στοιχείων το 2013 (ακίνητα, ΙΧ, έργα τέχνης κλπ).

γ) Εισαγωγή συναλλάγματος που δεν εκχωρείται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον δικαιολογείται η απόκτησή του στο εξωτερικό.

δ) Δάνεια, τα οποία έχουν ληφθεί και αποδεικνύονται με έγγραφα στοιχεία που φέρουν βέβαιη χρονολογία. Για να αναγνωριστεί το ποσό του δανείου θα πρέπει να έχει ληφθεί σε ημερομηνία προγενέστερη αγοράς κάποιου περιουσιακού στοιχείου που πρέπει να δικαιολογηθεί.

ε) Δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών για την οποία η σχετική φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

στ) Ανάλωση κεφαλαίου, όπως είναι οι αποταμιεύσεις, που αποδεδειγμένα έχει φορολογηθεί κατά τα προηγούμενα έτη ή έχει απαλλαγεί νόμιμα από το φόρο.

Για να υπολογιστεί το ποσό που πρέπει να αναλωθεί από το εισόδημα του φορολογούμενου για τα έτη από τα οποία επικαλείται την ανάλωση θα πρέπει να αφαιρεθούν οι αντικειμενικές δαπάνες (τεκμήρια διαβίωσης). Αν δεν υπάρχουν τεκμαρτές δαπάνες ή αν το ποσό τους είναι μικρότερο από τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ εφόσον είναι άγαμος και πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για τις συζύγους, τότε το ποσό των δαπανών ανά έτος προσδιορίζεται με βάση την κοινωνική, οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των φορολογουμένων και τις αποδεδειγμένες δαπάνες διαβίωσής τους και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερο των τριών χιλιάδων (3.000) και πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, αντίστοιχα.

ζ) ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα, όπως είναι για παράδειγμα τα διάφορα ειδικά επιδόματα.

(Πηγή: capital.gr)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: