To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΔΕΗ: Κοινωνικό τιμολόγιο για νοικοκυριά με κατανάλωση έως 800 Kwh

Στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ηλεκτρισμού με τις μειωμένες χρεώσεις επιδιώκεται να ενταχθούν τα νοικοκυριά με κατανάλωση ρεύματος ως 800 kwh στην κύρια κατοικία τους, προκειμένου να μην πληγούν από την αύξηση της τιμής του ρεύματος για τις χαμηλές καταναλώσεις, προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου, ενώ στον τομέα του φυσικού αερίου, ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης περιέγραψε τον νέο διεθνή αγωγό ΑΒC, που θα αποτελέσει ουσιαστικά επέκταση του αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας ως την Ουγγαρία.

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο του συνεδρίου για την Ενέργεια, που συνδιοργάνωσαν το Ιδρυμα Μεσογειακών Μελετών και το Ιδρυμα Friedrich Ebert.




ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
Τον Ιούνιο η ΔΕΗ θα πρέπει να αναπροσαρμόσει ορισμένα τιμολόγιά της λόγω της κατάργησης των σταυροειδών επιδοτήσεων, που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Για τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος, μετά από συμφωνία με την τρόικα, η αναπροσαρμογή θα ισχύσει από τον Ιούλιο 2015 και αφού προηγηθεί η τοποθέτηση ηλεκτρονικών μετρητών στις συνδέσεις, όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου.

Ελαφρύνσεις πρέπει να αναμένονται στα ακριβότερα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα εμπορικά στη χαμηλή και μέση τάση.

Στο συνέδριο ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στη συντελούμενη μετεξέλιξη της αγοράς ηλεκτρισμού. Τόνισε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην αγορά των ΑΠΕ εξοικονομήθηκαν φέτος 555 εκατ. ευρώ, που διαφορετικά θα έπρεπε να είχαν πληρώσει οι Ελληνες καταναλωτές, και τέθηκαν οι προϋποθέσεις για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ.

Παράλληλα, δημιουργείται το περιβάλλον για την εξάλειψη όλων των στρεβλώσεων στην ενεργειακή αγορά, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Οι πρώτες αλλαγές έρχονται τον Σεπτέμβριο με τη διάθεση φθηνών πακέτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας με βάση το γαλλικό πρότυπο δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Ταυτόχρονα προωθείται η κατάργηση μηχανισμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, όπως τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) και η αντικατάστασή τους με νέου τύπου ΑΔΙ βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων, καθώς και η συνολική αναμόρφωση της εφεδρείας στο ευρωπαϊκό μοντέλο.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Σημαντικές αλλαγές επέρχονται και στο φυσικό αέριο. Προωθείται η δομική μεταρρύθμιση της λιανικής αγοράς με το πρώτο σχετικό νομοσχέδιο να κατατίθεται τον Ιούνιο στη Βουλή για την απελευθέρωση στη λιανική, πρώτα για όλες τις βιομηχανίες και μετά, σε διάστημα τριών χρόνων για όλους τους καταναλωτές. Παράλληλα, θα γίνει πλήρης νομικός διαχωρισμός της εταιρείας υποδομής- διανομής αερίου στη λιανική από την εταιρεία προμήθειας. Στη διανομή θα υπάρχει μία εταιρεία στις διάφορες περιοχές, με την άδεια της ΡΑΕ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στον διεθνή αγωγό φυσικού αερίου «ΑΒC», «Αegean - Baltic Corridor», τον Διάδρομο Αιγαίου - Βαλτικής, που ουσιαστικά θα αποτελέσει επέκταση του αγωγού Ελλάδα - Βουλγαρία προς τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, μέσω της διασύνδεσης των εθνικών δικτύων των χωρών αυτών.

(Πηγή: Ημερησία)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: