To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Τι αλλάζει στον τραπεζικό χάρτη μετά τα stress test

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα κινούνται τα επιτελεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test από την Τράπεζα της Ελλάδος χθες το απόγευμα.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες τόσο των τεσσάρων μεγάλων, όσο και των δύο μικρών παικτών (Attica και Πανελλήνια), που φτάνουν τα 6,4 δισ. ευρώ με το βασικό σενάριο, καθορίζουν πλέον όπως είναι φυσικό τις κινήσεις όλων των παικτών.

Την αρχή έκανε η τράπεζα Πειραιώς η οποία ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,75 δισ. ευρώ, ενώ στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και η Alpha Bank που θα συζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά περί το 1 δισ. ευρώ.




Η Διοίκηση της Εθνικής ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ακολουθήσει την τακτική των δύο άλλων τραπεζών και θα παρουσιάσει άμεσα το δικό της σχέδιο για την αναδιάρθρωση της τράπεζας και την κάλυψη των δικών της κεφαλαιακών αναγκών. Στη Eurobank η οποία εμφανίζει και τις υψηλότερες ανάγκες σε κεφάλαια περιμένουν το νομοσχέδιο για την επανιδιωτικοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Κλειδί για τη διαμόρφωση του τοπίου από εδώ και στο εξής στον τραπεζικό κλάδο θα αποτελέσουν οι όροι των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου 9όπως για παράδειγμα η παραίτηση παλαιών μετόχων που ανακοίνωσε η Πειραιώς), όσο και το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασιστούν οι εσωτερικές κινήσεις για παράδειγμα της Εθνικής.

Έμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται οι εξελίξεις αυτές να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank ανέρχονται σε 2,945 δισ. ευρώ, της Εθνικής στα 2,183 δισ. ευρώ, της Τρ. Πειραιώς στα 425 εκατ. ευρώ, της Alpha Bank στα 262 εκατ. ευρώ, της Attica Bank στα 397 εκατ. ευρώ και της Πανελλήνιας στα 169 εκατ. ευρώ.

Το Δυσμενές Σενάριο θα ληφθεί υπόψη μόνο για τον καθορισμό των κατάλληλων αποθεμάτων ασφαλείας. Σύμφωνα με αυτό, για τη Eurobank προκύπτει κεφαλαιακή ανάγκη 4,98 δισ. ευρώ, για την Εθνική 2,502 δισ. ευρώ, για την Πειραιώς 757 εκατ. ευρώ, για την Alpha Bank 560 εκατ. ευρώ, για την Attica Βank 434 εκατ. ευρώ και για την Πανελλήνια Τράπεζα 186 εκατ. ευρώ.

ΤΧΣ: Θα στηρίξουμε τις συστημικές τράπεζες

Την πρόθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να στηρίξει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, παρέχοντάς τους κεφαλαιακή ενίσχυση, εάν αυτό ζητηθεί, εξέφρασε η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου, Αναστασία Σακελλαρίου.

Σε ανακοίνωσή του, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σημειώνει πως έλαβε γνώση των κεφαλαιακών αναγκών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, και θα παράσχει κεφαλαιακή ενίσχυση, εάν ζητηθεί, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ως προβλέπεται στον ιδρυτικό του νόμο.

"Η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Αναστασία Σακελλαρίου, δήλωσε ότι το Τ.Χ.Σ. θα στηρίξει τις τέσσερις (4) συστημικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να ενδυναμώσουν την κεφαλαιακή τους θέση, μεταξύ άλλων και μέσω της πρόσβασής τους στις κεφαλαιαγορές", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

(Πηγή: news.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: