To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Παγίδες και ασάφειες γύρω από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Μόλις δύο ημέρες έχουν απομείνει για να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2013 και ακόμα δεν έχουν επιλυθεί σημαντικά προβλήματα ενώ εκκρεμεί η έκδοση αρκετών εγκυκλίων που θα αποσαφηνίζουν τον τρόπο φορολόγησης και έκπτωσης δαπανών.

Συγκεκριμένα δεν έχει εκδοθεί το βιβλίο οδηγιών για την υποβολή των δηλώσεων, πως θα δηλωθούν οι τόκοι των καταθέσεων, τι θα γίνει με τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές του 2013, πως θα υπολογιστεί ή έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους κ.λ.π. Ταυτόχρονα, το ηλεκτρονικό σύστημα παρουσιάζει αντίστοιχα σημάδια κόπωσης με το περυσινό έτος.




Συχνά το taxis είναι εκτός λειτουργίας, εξέλιξη που δεν αποκλείεται να είναι συχνότερη όταν οι φορολογούμενοι θα υποβάλουν μαζικά τις δηλώσεις τους. Και όλα αυτά εν μέσω δημοτικών εκλογών και ευρωεκλογών. Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, ωστόσο δεν αποκλείεται και φέτος να δοθεί παράταση λόγω των παραπάνω αδυναμιών, αλλά και του φόρτου των λογιστικών γραφείων που φέτος έχουν αύξηση της πελατείας τους λόγω των πολλών αλλαγών στη φορολογία που δυστυχώς γίνεται πολυπλοκότερη αντί να απλοποιείται. Οι εκκρεμότητες του υπουργείου Οικονομικών για να ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων.

1. Ακόμα δεν έχει εκδοθεί το βιβλίο οδηγιών. Στο σχετικό οδηγό υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο υποβολής των εισοδημάτων και συμπλήρωσης των κωδικών. Το νέο έντυπο Ε1 έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαστική και επιβεβλημένη την άμεση έκδοση του οδηγούν από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου οι φορολογούμενοι να μπορέσουν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση χωρίς λάθη.

2. Τόκοι Καταθέσεων Ο νόμος ορίζει ότι οι τόκοι καταθέσεων θα πρέπει να δηλώνονται από το πρώτο λεπτό . Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι και φέτος θα δηλωθούν τόκοι άνω των 250 ευρώ. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τς υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Στην περίπτωση πάντως που αποφασισθεί η δήλωση τόκων άνω των 250 ευρώ θα πρέπει να εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση. Σημειώνεται ότι οι τόκοι συνυπολογίζονται στην εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1 έως 4%. Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζήτησε από τις τράπεζες τις καταστάσεις Απόδοσης Τόκων Καταθέσεων. Τα στοιχεία αυτά θα είναι προσυμπληρώμενα στο σχετικό πεδίο του εντύπου Ε1 χωρίς να χρειάζεται οι υπόχρεοι να απευθυνθούν στις τράπεζες ώστε να λάβουν τις βεβαιώσεις. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων

3. Αγνωστος παραμένει ο τρόπος φορολόγησης των ανείσπρακτων δεδουλευμένων αποδοχών το 2013. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν εκδοθεί εγκύκλιοι για το θέμα αυτό αλλά για τα εισοδήματα του 2013 δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια ενημέρωση. Σημειώνεται ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι επιχειρήσεις που οφείλουν αποδοχές στους φορολογούμενους ακόμα και πάνω από έξι μήνες. Η περυσινή εγκύκλιος προέβλεπε ότι οι ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2012 που εισπράττει καθυστερημένα ο δικαιούχος σε έτος μεταγενέστερο από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολείται και ακόμα και αν έγινε επίσχεση εργασίας από τους μισθωτούς ή ο εργοδότης κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης, χρόνος απόκτησής τους είναι ο χρόνος στον οποίο εισπράττονται, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο για την ανωτέρω διαχειριστική χρήση.

4. Δεν έχει εκδοθεί εγκύκλιος για τον τρόπο αντιμετώπισης των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων. Ο νόμος ορίζει πάντως ότι εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, αφαιρούμενων των ασφαλιστικών εισφορών, θεωρείται το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα. Αυτό σημαίνει ότι θα συμπληρώσουν κανονικά τα φορολογικά έντυπα που συμπλήρωναν (Ε3 και Ε1), θα κάνουν φορολογική αναμόρφωση όλων των άλλων δαπανών, πλην των ασφαλιστικών εισφορών και θα φορολογηθούν στο ποσό που απομένει μετά την αφαίρεσή τους από τα μικτά έσοδά τους.

5. Το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ανοίγει στις 20 Μαρτίου. Ωστόσο οι επιχειρήσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία έχουν υποχρέωση να υποβάλουν τις βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων μέχρι τις 28 Μαρτίου. Αρκετές επιχειρήσεις απέτυχαν τις προηγούμενες μέρες να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία. Κατά την υποβολή εμφανιζόταν στον οθόνη του υπολογιστή το μήνυμα: «λάθος συστήματος». Οπως όλα δείχνουν το υπουργείο Οικονομικών δεν θα είναι έτοιμο και φέτος να υποδεχθεί, στις ημερομηνίες που είχε ορίσει, τις δηλώσεις των φορολογούμενων. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι αλλαγές στη φορολογία είναι πολλές και κρύβουν παγίδες για τους 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Συγκεκριμένα στο νέο έντυπο Ε1 έχουν γίνει πολλές αλλαγές που εντοπίζονται κυρίως στις φοροαπαλλαγές, με τις περισσότερες να έχουν καταργηθεί, ενώ όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετα θα πρέπει να το δηλώσουν στην εφορία προκειμένου να συνυπολογισθούν τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα στα τεκμήρια διαβίωσης (στην επιφάνεια των κατοικιών για ιδιοκατοίκηση θα προσμετράται και η έκταση των αυθαίρετων κτισμάτων που νομιμοποιήθηκαν πέρυσι). Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι φορολογούμενοι πιθανόν να δουν φουσκωμένο το εκκαθαριστικό σημείωμα εξαιτίας της μεταβολής αυτής. Ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει να είναι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα πρέπει να δηλώσουν συγκεκριμένους κωδικούς για να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος για πέντε χρόνια. Επίσης φέτος θα πρέπει να δηλωθούν τα σχετικά ποσά από όσους φορολογούμενους το 2013 παρείχαν εργασία με εργόσημο.

(Πηγή: matrix24.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: