To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Πέντε μέτρα για τους οικονομικά ασθενέστερους

Δικαίωμα αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών με “κοινωνική επιταγή” για τους οικονομικά ασθενέστερους, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όσους ζουν κάτω από τα όρια φτώχειας ύψους 200 ευρώ (που θα προσαυξάνεται κατά 70 ευρώ για τον/την σύζυγο και κατά 50 ευρώ για κάθε παιδί) και τη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης, προβλέπει το νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που νομοθετεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή πριν από το καλοκαίρι, προβλέπει νομοσχέδιο που οριστικοποίησε ο υφυπουργός Βασ. Κεγκέρογλου. Με βάση το νομοσχέδιο:




1. Καθιερώνεται η “κοινωνική επιταγή” που θα ενσωματώνει δικαίωμα “αγοράς” υπηρεσιών ή αγαθών. Ο επωφελούμενος πολίτης, θα επιλέγει φορέα παροχής υπηρεσιών βάσει προσωπικών κριτηρίων και αναγκών.

2. Θεσμοθετείται για οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας (κάτω από 6.000 ευρώ το χρόνο) μηνιαία οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ η οποία θα αυξάνεται για τον/ την σύζυγο κατά 70 ευρώ και 50 ευρώ για κάθε παιδί. Το πρόγραμμα θα προβλέπει ένταξη σε προγράμματα στήριξης και θα λειτουργήσει πιλοτικά φέτος σε 2 περιοχές με προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ αν και καταβάλλεται προσπάθεια να διευρυνθεί, “εφόσον εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι”.

3. Συστήνεται Πανελλαδικό Δίκτυο Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης το οποίο θα συγκροτείται από το σύνολο των φορέων κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης και πιστοποιημένους φορείς παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Για την εξασφάλιση διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης καθιερώνεται η δημόσια λογοδοσία των φορέων και η υποχρέωση ανάρτησης ετήσιου οικονομικού απολογισμού ενώ θα χρηματοδοτούνται δράσεις και όχι φορείς.

4. Δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας και παροχής εθελοντικών υπηρεσιών σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας σε φοιτητές ή σπουδαστές οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες.

5. Προωθείται, παράλληλα με τη στέγαση αστέγων, η ασφάλιση όσων ανασφάλιστων – αποδεδειγμένα οικονομικά αδύνατων δεν “καλύπτονται” (έχει παραταθεί η “κάλυψη” μακροχρόνια ανέργων έως τις 28/2/2015, δίδονται παροχές για 2 χρόνια από τη διακοπή της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ ελεύθερων επαγγελματιών ενώ μέσω δήμων εκδίδεται βιβλιάριο ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων).

(Πηγή: Ημερησία)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: