To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Πώς να αποφύγετε τις "παγίδες" της φετινής φορολογικής δήλωσης

Περισσότερους φόρους και παγίδες κρύβει η φετινή φορολογική δήλωση που θα υποβληθεί νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα υποβάλουν –ηλεκτρονικά– τις φορολογικές τους δηλώσεις από τον επόμενο μήνα μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.

Στο νέο έντυπο Ε1 έχουν γίνει πολλές αλλαγές που εντοπίζονται κυρίως στις φοροαπαλλαγές, με τις περισσότερες να έχουν καταργηθεί, ενώ όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετα θα πρέπει να το δηλώσουν στην εφορία προκειμένου να συνυπολογιστούν τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα στα τεκμήρια διαβίωσης (στην επιφάνεια των κατοικιών για ιδιοκατοίκηση θα προσμετρείται και η έκταση των αυθαίρετων κτισμάτων που νομιμοποιήθηκαν πέρυσι). Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι φορολογούμενοι πιθανόν να δουν φουσκωμένο το εκκαθαριστικό σημείωμα εξαιτίας της μεταβολής αυτής.




Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα πρέπει να δηλώσουν συγκεκριμένους κωδικούς για να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος για πέντε χρόνια.

Επίσης, φέτος, θα πρέπει να δηλωθούν τα σχετικά ποσά από όσους φορολογουμένους το 2013 παρείχαν εργασία με εργόσημο.

Το ετήσιο εισόδημα των μισθωτών - συνταξιούχων φορολογείται με κλίμακα τριών συντελεστών φόρου:
• 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ.
• 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ, από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ.
• 42% για το επιπλέον ποσό πέραν των 42.000 ευρώ.

Ωστόσο, ο φόρος που προκύπτει με βάση την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων μειώνεται:

Για εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ κατά 2.100 ευρώ.

Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ το ποσό μείωσης των 2.100 ευρώ περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρις εξαντλήσεως του ποσού των 2.100 ευρώ. Για παράδειγμα, σε φορολογούμενο με εισόδημα 15.000 ευρώ αναλογεί φόρος ύψους 3.300 ευρώ. Μετά την αφαίρεση της έκπτωσης των 2.100 ευρώ, ο τελικός φόρος θα ανέλθει στα 1.200 ευρώ. Σε άλλο φορολογούμενο με εισόδημα 29.000 ευρώ αναλογεί φόρος ύψους 6.780 ευρώ. Η έκπτωση στο ανωτέρω εισόδημα ανέρχεται στα 1.300 ευρώ. Οπότε ο τελικός φόρος διαμορφώνεται στα 5.480 ευρώ.

Το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομιστούν ορίζεται στο 25% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου που δηλώθηκε με την εμπρόθεσμη δήλωσή του.

Το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να προσκομιστεί δεν μπορεί να υπερβεί τις 10.500 ευρώ. Σε περίπτωση συζύγων, οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφ’ όσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους.

Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς.

(Πηγή: Καθημερινή)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: