To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Τι ισχύει για την εργασία των ανηλίκων

Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική ιστοσελίδα στην οποία παρέχει με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων χρήσιμες πληροφορίες στους μαθητές.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάζονται πιο κάτω αν ένας νέος είναι 16 ετών έχει το δικαίωμα να εργαστεί υπό προϋποθέσεις. Το δικαίωμα να εργαστούν το έχουν και τα παιδιά που είναι κάτω των 16 ετών αρκεί η εργασία τους να αφορά διαφημίσεις, επιδείξεις μόδας, θεατρικές παραστάσεις κ.λ.π

Αναλυτικές πληροφορίες παρουσιάζονται ακολούθως:




Έχω δικαίωμα στην εργασία;

Ο νόμος σου δίνει το δικαίωμα να εργαστείς εάν...
είσαι 16 ετών αλλά...
η εργασία που θα κάνεις ΔΕΝ είναι επικίνδυνη, βαριά ή ανθυγιεινή, δεν βλάπτει την ψυχική σου υγεία και γενικά δεν εμποδίζει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς σου.
δεν είσαι 16 ετών, αλλά...
η εργασία που θα κάνεις αφορά θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκτελέσεις ή άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (διαφημίσεις, επιδείξεις μόδας, τηλεοπτικές εκπομπές κ.λπ). Τότε, η εργασία σου ΔΕΝ πρέπει να ξεπερνά τις 2 ώρες (3-6 ετών), τις 3 ώρες (6-11 ετών), τις 4 ώρες (11-13 ετών), τις 5 ώρες (13-15 ετών).
η εργασία που θα κάνεις ΔΕΝ βλάπτει την σωματική και ψυχική σου υγεία και την ηθική σου.
έχεις άδεια από την Επιθεώρηση Εργασίας για να εργαστείς στη συγκεκριμένη εργασία.
εργάζεσαι πριν τις 10 το βράδυ και μετά τις 6 το πρωί.
εάν είσαι μαθητής σε Γυμνάσιο, Λύκειο ή Επαγγελματικές Σχολές και
εργάζεσαι έως 6 ώρες την ημέρα / 30 ώρες την εβδομάδα
η εργασία σου αρχίζει ή λήγει 2 ώρες πριν την λήξη ή 2 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων αντίστοιχα.
Ωστόσο, γενικώς και σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, έχεις δικαίωμα να προστατεύεσαι από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή σου ή να βλάψει την υγεία σου ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική ή κοινωνική σου ανάπτυξη (άρθρο 32).
Για περισσότερες πληροφορίες, δες τον Νόμο για την Προστασία των Ανηλίκων κατά την Απασχόληση (1989) και το άρθρο 32 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού όπως έχει αναρτηθεί από τη Unicef.

(Πηγή: news.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: