Όπως εκτιμάται πάντως, η απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους, άναψε το πράσινο φως για την καταβολή αποζημιώσεων το Δημόσιο σε όσους δικαιωθούν δικαστικά και κριθεί παράνομη η απομάκρυνση τους από τη θέση τους, μέσω καταβολής αναδρομικά όλων των αποδοχών , των επιδομάτων αλλά και αποζημίωσης για ηθική βλάβη. Θεωρείται δε ότι η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να έχει τεράστια σημασία, αφού θα μπορέσουν να την αξιοποιήσουν τόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τη θέση τους μόνιμα, όσο και αυτοί που επέστρεψαν στις θέσεις τους μετά την ακύρωση της πρώτης εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο. Φυσικά ο κατάλογος όσων θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη δεν σταματάει εκεί, αφού μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν και οι εργαζόμενοι που απομακρύνθηκαν πρόσφατα, ή αναμένεται να απομακρυνθούν μέσω της διαθεσιμότητας.
Ποια είναι η απόφαση
Το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 1147/2014 απόφασή του έκρινε ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των οποίων η αποστρατεία κρίθηκε παράνομη από τα δικαστήρια, δικαιούνται: 1) αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν, 2) τους μισθούς για όσο χρονικό διάστημα είχαν τεθεί σε αποστρατεία και 3) όλα τα επιδόματα τα οποία θα ελάμβαναν εάν δεν είχαν μεσολαβήσει η παράνομη αποστρατεία του. Με την ίδια απόφασή του το ΣτΕ έκρινε ότι είναι παράνομη η από 10.3.2000 υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι οι ένστολοι που επανέρχονται στην υπηρεσία δεν δικαιούνται τα επιδόματα. Ειδικότερα, το ΣτΕ αναφέρει στην απόφασή του σε μια αποστροφή που θεωρείται ότι καταλαμβάνει κι άλλους δημοσίους υπαλλήλους ότι «εάν όργανο του κράτους απομακρυνθεί από την υπηρεσία του», λόγω παράνομη πράξης της αρμόδιας υπηρεσίας, «δικαιούται το όργανο αυτό να αξιώσει από το Ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση για αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη εκ του ότι κατά τη διάρκεια της παράνομης απομάκρυνσης του από την δημόσια υπηρεσία δεν εισέπραξε τις αποδοχές τις οποίες θα εισέπραττε, εάν δεν είχε παρανόμως απομακρυνθεί από τη δημόσια υπηρεσία». Αναφέρουν ακόμα οι δικαστές ότι στην έννοια των αποδοχών περιλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως και οιασδήποτε μορφής επιδόματα, τα οποία καταβάλλονται στους εν ενεργεία αξιωματικούς, «έστω και αν τα επιδόματα αυτά συναρτώνται, είτε σύμφωνα με το νόμο είτε λόγο της φύσεως τους προς την ενεργό υπηρεσία, εφόσον πάντως, τα επιδόματα αυτά καταβάλλονται παγίως και κατά τακτά χρονικά διαστήματα στους εν ενεργεία αξιωματικούς».
Λιμενικός
Στο ΣτΕ είχε προσφύγει λιμενικός, ο οποίος μετά από αλλεπάλληλες αποστρατείες και ακυρωτικές αποφάσεις, προήχθη -τελικά- αναδρομικά και αποστρατεύθηκε με βαθμό υποναυάρχου, το 2009, λόγω ορίου ηλικίας. Μάλιστα, ο ένστολος ζήτησε αναδρομικά την καταβολή επιδομάτων ειδικής απασχόλησης θέσης υψηλής ευθύνης και ευθύνης διοίκησης που δεν είχε λάβει λόγω της παράνομης, όπως αποδείχθηκε, αποστρατείας. Τελικά, δικαιώθηκε και το Δημόσιο υποχρεούται να του καταβάλει 54.040 ευρώ συν του νόμιμους τόκους, αλλά και 10.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης.
(Πηγή: capital.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: