To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για επιχορήγηση νέων αγροτών

Νέο πρόγραμμα για 8.500 νέους αγρότες υλοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο την πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου με την εγκατάσταση νέων ανθρώπων κάτω των 40 ετών.

Οι νέοι αγρότες θα λαμβάνουν επιχορήγηση ύψους από 10.000 έως 20.000 ευρώ, προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική τους εγκατάσταση στην περιφέρεια και η διαρθρωτική προσαρμογή των εκμεταλλεύσεων τους με την υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται τόσο η αύξηση της απασχόλησης όσο και η διατήρηση του πληθυσμού της υπαίθρου.




Δικαιούχοι
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για την παροχή ενίσχυσης, στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής Επικράτειας, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης, κατά το 14μηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης (18 Μαρτίου). Οι προϋποθέσεις που οφείλουν να πληρούν αθροιστικά οι ενδιαφερόμενοι είναι οι ακόλουθες:

Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να μην υπερβαίνουν το 40ό έτος της ηλικίας, να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, και φερεγγυότητα

Να είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής εφαρμογής του προγράμματος και, συγκεκριμένα, να είναι κάτοικοι ορεινής ή μειονεκτικής δημοτικής ή τοπικής Κοινότητας και Οικισμού ή δημοτικής ή τοπικής Κοινότητας κανονικής περιοχής με πραγματικό πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους

Η γεωργική τους εκμετάλλευση να έχει ελάχιστο μέγεθος απαιτήσεων σε εργασία μισή Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας (1 ΜΑΕ = 1.750 ώρες απασχόλησης ανά έτος)

Να διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή να αναλάβουν τη δέσμευση να την αποκτήσουν εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης και

Να υποβάλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών με δεσμευτικούς στόχους και χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους, καθώς και για τη διαρθρωτική προσαρμογή της εκμετάλλευσής τους, αλλά και για την απόκτηση ή συμπλήρωση επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας.

Υψος επιδότησης
Για την εγκατάσταση του υποψηφίου ως αρχηγού γεωργικής εκμετάλλευσης, το πρόγραμμα που υλοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περιλαμβάνει τον όρο της πρώτης φοράς, ο οποίος εκπληρώνεται εφόσον το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της ημερομηνίας πρώτης εγκατάστασης στη γεωργική εκμετάλλευση και της λήψης της απόφασης έγκρισης δεν υπερβαίνει τους 18 μήνες.

Οι επιτυχόντες θα επιδοτηθούν με 7.500 ευρώ εφόσον ο τόπος μόνιμης κατοικίας και δραστηριοποίησής τους είναι ορεινή, κτηνοτροφική ή φυτική περιοχή, με 5.000 ευρώ εφόσον κατοικούν μόνιμα σε μειονεκτική περιοχή, ή περιοχή μεικτή, η οποία προσφέρεται για μελισσοκομία, ή εφόσον το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης υπερβαίνει το 120% του εισοδήματος αναφοράς.

Στις περιπτώσεις όπου το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης είναι κατώτερο του 80% έως 120% ή ο συμμετέχων έχει ως μόνιμη κατοικία άλλη εκτός των προαναφερθεισών, επιχορηγείται με 2.500 ανά περίπτωση.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Αιτήσεις εκδήλωσης συμμετοχής - φακέλους υποψηφιότητας μπορούν να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι από 18 Μαρτίου έως τις 16 Μαΐου 2014. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους όρους συμμετοχής μπορούν να λαμβάνουν οι υποψήφιοι στην ιστοσελίδα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης www.minagric.gr και στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ).




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: