To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ενστάσεις από την τρόικα για το κοινωνικό μέρισμα

Ζήτημα «εξορθολογισμού» σε ειδικές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, όπως για παράδειγμα σε οδοιπορικά και εκτός έδρας, έχει τεθεί στη διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, την ώρα που φαίνεται να υπάρχει μεγάλη γκρίνια από την πλευρά των τροϊκανών για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Όπως προκύπτει από δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας θέλουν η όποια διανομή να έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα και να μην αφορά για παράδειγμα μόνο τους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επίσης εγείρονται και επιπρόσθετες προϋποθέσεις.




Από το μνημόνιο προκύπτει ότι υπάρχει η δυνατότητα διανομής υπό μορφή κοινωνικού μερίσματος του 70% της υπέρβασης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013. Αν για παράδειγμα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι 1 δισ. ευρώ (παρότι υπολογίζεται πως θα είναι παραπάνω), η «απλοϊκή» ανάγνωση οδηγεί σε δυνατότητα της κυβέρνησης να διανείμει κοινωνικό μέρισμα της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό μάλλον θα είναι τελικά μικρότερο.

Η τρόικα επισημαίνει ότι για να προσδιοριστεί το ύψος του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η διανομή του δεν θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένο εκ προοιμίου ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι 2,9 δισ. ευρώ, όσο προβλέπει ο προϋπολογισμός και ό,τι περισσέψει στη συνέχεια μπορεί να διανεμηθεί.

Σχετικά με τους «δικαιούχους», σαφές φαίνεται να είναι ότι το κοινωνικό μέρισμα θα αφορά περισσότερες κατηγορίες δαπανών, πέραν των ένστολων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Μεταξύ των προτάσεων που συζητιούνται ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα, περιλαμβάνεται με βάση πηγές, η αποπληρωμή περισσότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών (από το πρωτογενές πλεόνασμα), ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην οικονομία και επομένως να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έχει δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Όσον αφορά τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «δεν τίθεται θέμα μείωσης των βασικών μισθών». Όμως τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τρόικα θέτουν ζήτημα «εξορθολογισμού».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε σχετικά με τα οδοιπορικά που λαμβάνουν διαφορετικές κατηγορίες υπαλλήλων. Μηχανικοί για οδοιπορικά λαμβάνουν 56 ευρώ, ελεγκτές του ΓΛΚ 59, του ΕΛΓΑ 40, του ΟΠΕΚΕΠΕ 94 ευρώ... «Ορθώς παίρνουν τα έξτρα, αλλά πρέπει να υπάρχει εξορθολογισμός».

Παράλληλα σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα πρέπει σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να υπάρχει «σύνδεση απολαβών με την αξιολόγηση», χωρίς να είναι απολύτως σαφές τι συνεπάγεται αυτό…

(Πηγή: euro2day.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: