To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Στο στόχαστρο της εφορίας και "τα λεφτά κάτω από το στρώμα"

Σε προεκλογικό ροντέο μετατρέπεται πλέον η είσπραξη των φόρων. Με τις νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου ποινικοποιείται ακόμα και το να έχεις μετρητά κάτω από το στρώμα ή σε θυρίδες. Από την άλλη, όμως, ακόμα και όσοι είχαν τα λεφτά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις στις τράπεζες κινδυνεύουν ξαφνικά να θεωρηθούν πολυεκατομμυριούχοι. Με στόχο να παρουσιάσουν μέχρι το Πάσχα τουλάχιστον 300 ή 500 «δεμένες» υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής (από την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ κ.λπ.), όπως επιτακτικά πιέζουν πλέον το Μέγαρο Μαξίμου και η τρόικα, αλλά και η αντιπολίτευση με την κοινή γνώμη, στο υπουργείο Οικονομικών πέρασαν στην απέναντι όχθη: ενώ επί δύο χρόνια δεν είχε ελεγχθεί ουσιαστικά καμία μεγάλη υπόθεση, μέσα σε μόλις δύο μήνες θέλουν να καθίσουν στο σκαμνί ως ύποπτους φοροδιαφυγής όσο περισσότερους μπορούν, ακόμα και με έωλα στοιχεία που, όπως εκτιμούν έμπειροι ελεγκτές, θα καταπέσουν στα δικαστήρια, με κίνδυνο το Δημόσιο να μην εισπράξει τελικά τα έσοδα που θα μπορούσε. Κόντρα όμως και σε κάθε λογική δικαίου, όπως κατέδειξε και η αποκάλυψη του «business stories» για τα αναδρομικά πρόστιμα σε όσους πουλούσαν σπίτια (σαν να επρόκειτο για εταιρείες), το κυνήγι της υψηλής φοροδιαφυγής τείνει να εξελιχθεί σε κυνήγι φαντασμάτων και αναμέτρηση χωρίς αύριο για κυβέρνηση και φοροελεγκτές, με θύματα τους φορολογουμένους.




Τρικ Νο 1: Ψάχνουν τα λεφτά... κάτω από το στρώμα

Σε κατάσταση παράκρουσης βρίσκονται πλέον οι ελεγκτικές υπηρεσίες που, με το άγχος επίτευξης των στόχων που τους έχει θέσει η κυβέρνηση, θέλουν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι.

«Χαμένοι στη μετάφραση» νόμων και διατάξεων, αλλά και των εντολών της ομάδας Ράιχενμπαχ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατάφεραν το αμίμητο: να κάνουν θεό τους τις νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου, με τις οποίες υπολογίζουν διά της πλαγίας οδού αποκρυβέντα εισοδήματα. Αποκορύφωμα όλων αποτελεί η κοινοποίηση φύλλων ελέγχου για χρήματα που οι φορολογούμενοι δεν είχαν πριν σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά εμφανίστηκαν ξαφνικά (επειδή, για παράδειγμα, θέλησαν να κάνουν κάποια αγορά) έστω και αν τα εισοδήματα που δήλωναν στην Εφορία ήταν πολλαπλάσια και υπερκάλυπταν τις τραπεζικές κινήσεις για τις οποίες ελέγχονται!

Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, σε μεγαλογιατρό, κάτοικο των βορείων προαστίων, ο οποίος δήλωνε μαζί με τη σύζυγό του εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ τον χρόνο την περασμένη πενταετία. Οταν ανοίχτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του, επειδή το 2009 είχε αγοράσει ακίνητο αξίας περίπου 500.000 ευρώ, η Εφορία θέλησε να προσδιορίσει με έμμεσο τρόπο μέσω των νέων τεχνικών ελέγχου τραπεζικών διαθεσίμων το εισόδημά του. Αντί να αντιπαραβάλει, όμως, το ποσό αυτό με τις φορολογικές δηλώσεις βάσει των οποίων φορολογήθηκε και με αυτές το ποσό καλύπτεται, του ζητήθηκε να αποδείξει πού ήταν όλα αυτά τα λεφτά προτού τα καταθέσει στον λογαριασμό της τράπεζας για να κάνει τη συναλλαγή. Αφού είδε ότι κινδυνεύει να κατηγορηθεί για κακούργημα (για φοροδιαφυγή άνω των 175.000 ευρώ), ζήτησε προθεσμία να φέρει συμπληρωματικά στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων πέντε ετών πίσω, για να αποδείξει ότι είχε υψηλές αποταμιεύσεις προτού αποσύρει τις καταθέσεις του από τις ελληνικές τράπεζες λόγω κρίσης. Ο έλεγχος του αναγνώρισε μεν το δικαίωμα αυτό, αλλά ταυτόχρονα ενημερώθηκε από τον λογιστή του ότι ίσως μπλέξει χειρότερα επειδή η Εφορία θα επεκτείνει την έρευνά της και στα αντίστοιχα εισοδήματα και στοιχεία που χάνονται στο πέρασμα των ετών.

Τρικ Νο 2: Πολλαπλασιάζουν τις προθεσμιακές καταθέσεις

Για να δείξουν ότι έχουν τις κατάλληλες ικανότητες στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών υπολογίζουν κατά το δοκούν και τις πάσης φύσεως καταθέσεις φορολογουμένων. Γι’ αυτό σε κάποιες περιπτώσεις προσθέτουν ακόμα και τις ανακυκλούμενες καταθέσεις προθεσμίας, χωρίς όμως να υπολογίζουν τις αντίστοιχες αναλήψεις! Αν και εξ ορισμού αυτό το «τυφλό σύστημα» είναι λάθος, αφού με πολλαπλασιασμό των προθεσμιακών καταθέσεων βγάζει… περισσότερους εκατομμυριούχους και από την πιο τρελή απόδοση στο «Πάμε Στοίχημα», η λογική των ιθυνόντων είναι «ας βάλουμε εμείς τώρα τα πρόστιμα και ας δικαιωθεί μετά ο πολίτης στα δικαστήρια»! Η διαφορά όμως είναι ότι με το νέο σύστημα θα πρέπει πρώτα ο πολίτης να πληρώσει το 50% του βεβαιωμένου φόρου και για να κάνει ένσταση ή να προσφύγει στα δικαστήρια ώστε να δικαιωθεί και να του επιστραφούν αργότερα.

Τρικ Νο 3: Υποπτοι και όσοι δεν είχαν λεφτά στο εξωτερικό!

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, οι ελεγκτικές αρχές βάζουν πλέον στο στόχαστρο και όσους είχε εμπλακεί το όνομά τους στη λίστα Λαγκάρντ ακόμα και αν έχουν μηδενικά υπόλοιπα. Παρότι δεν προκύπτει κάποια ασυνήθιστη οικονομική δραστηριότητα από πλευράς τους, οι ελεγκτές θεωρούν ότι ακόμα κι αν δεν προκύπτει άμεσο αδίκημα -επειδή οι λίστες περιήλθαν στα χέρια των ελληνικών αρχών ύστερα από συνεργασία με ξένες διωκτικές αρχές- πρέπει να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλοι μόνο και μόνο επειδή είχαν ανοίξει λογαριασμό στην HSBC Ζυρίχης ή όπου αλλού στο εξωτερικό.

Πηγή: newmoney.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: