To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Με βάση την εμπορική αξία ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων

Προς κατάργηση οι αντικειμενικές αξίες
Στη σταδιακή απενεργοποίηση -ίσως και κατάργηση- των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι οποίες πλέον δεν έχουν καμία σχέση με τις εμπορικές, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γιώργος Μαυραγάνης, με δεδομένη την απραξία που υπάρχει στην αγορά ακινήτων (εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και των υψηλών τιμών της Εφορίας), φέρεται να εισηγείται στην κυβέρνηση την αλλαγή του τρόπου επιβολής του φόρου μεταβίβασης.




Για την ακρίβεια, η σκέψη που υπάρχει είναι ο φόρος μεταβίβασης, που σήμερα είναι 3%, να υπολογίζεται επί της τιμής που γίνεται η αγοραπωλησία και όχι επί της αντικειμενικής αξίας. Σημειώνεται ότι πλέον στα συμβόλαια, δεδομένου ότι έχει καθιερωθεί ο φόρος υπεραξίας, θα αναγράφονται και οι δύο τιμές. Επί της ουσίας, λοιπόν, η πληρωμή του φόρου υπεραξίας όχι μόνο θα επιφέρει σημαντική ελάφρυνση στον αγοραστή, που σήμερα πληρώνει τον φόρο μεταβίβασης, αλλά και θα βοηθήσει τη νέα διεύθυνση της Τράπεζας Τιμών, η οποία έχει συσταθεί στο υπουργείο, να καθορίσει τις νέες τιμές στην αγορά των ακινήτων με βάση την πραγματική τους αξία και όχι την αντικειμενική τιμή, η οποία σήμερα ούτως ή άλλως δεν έχει κανένα «αντίκρισμα» εκτός από την επιβολή αυξημένου φόρου. Οπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, με δεδομένη και την κρίση στην αγορά, οι αντικειμενικές αξίες στις εφορίες διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με τις εμπορικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη Τετάρτη ένα διαμέρισμα 200 τ.μ. στο Κολωνάκι (επί της οδού Μέρλιν) πουλήθηκε αντί 300.000 ευρώ ενώ η αξία του, σύμφωνα με την Εφορία, ήταν 450.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων ειδικά στις ακριβές περιοχές. Στενοί συνεργάτες του κ. Μαυραγάνη υποστηρίζουν ακόμα ότι πλέον οι αγοραστές δεν έχουν κανένα συμφέρον να κρύψουν την πραγματική αξία του ακινήτου. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

Πρώτον, με δεδομένο ότι έχει καθιερωθεί πλέον φόρος υπεραξίας, δεν συμφέρει τον αγοραστή να αναγράψει χαμηλότερη (πλασματική) τιμή στο συμβόλαιο, καθώς εάν στο μέλλον πουλήσει το ακίνητο σε υψηλότερη τιμή από αυτή που το αγόρασε, θα κληθεί να πληρώσει υψηλότερο φόρο υπεραξίας.

Δεύτερον, με τον έλεγχο που υπάρχει σήμερα από τις Αρχές στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταθετών, δεν μπορεί κανείς να κρύψει τα μαύρα χρήματα που θεωρητικά θα είχε τη δυνατότητα να εισπράξει.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι, με την καθιέρωση του υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης βάσει των πραγματικών τιμών στις οποίες γίνεται η αγοραπωλησία ενός ακινήτου, θα εμπλουτιστεί με το πέρασμα του χρόνου η Τράπεζα Τιμών που δημιουργήθηκε με εντολή των κυρίων Γιάννη Στουρνάρα και Μαυραγάνη. Δεν αποκλείουν, λοιπόν, οι αντικειμενικές τιμές να καταργηθούν σε 1-2 χρόνια, όταν πλέον δεν θα έχουν καμία ουσιαστική αξία. Οσον αφορά στον φόρο υπεραξίας, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι στην περίπτωση που δεν συμφωνήσει η τρόικα με τις βασικές εισηγήσεις του υπουργείου Οικονομικών, δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να νομοθετήσει μονομερώς. Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο, ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται επί του πραγματικού τιμήματος που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο και όχι επί της αντικειμενικής αξίας. Επίσης, για τον υπολογισμό του φόρου προωθούνται και οι ακόλουθες αλλαγές:

■ Δεν θα επιβάλλεται φόρος στα ακίνητα που αποκτήθηκαν πριν από 25 χρόνια.
■ Η υπεραξία, δηλαδή η τιμή πώλησης του ακινήτου μείον την τιμή αγοράς, θα απομειώνεται με βάση έναν συντελεστή αποπληθωρισμού, για τον καθορισμό του οποίου θα λαμβάνεται υπόψη ο δείκτης τιμών καταναλωτή. Ο συντελεστής αυτός θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα χρόνια που μεσολαβούν από την απόκτηση μέχρι την πώληση του ακινήτου.
■ Για τα ακίνητα που έχουν διακρατηθεί περισσότερα από πέντε χρόνια, από την υπεραξία -μετά και την εφαρμογή του συντελεστή απομείωσης- θα αφαιρείται και το ποσό των 25.000 ευρώ.
■ Για τα ακίνητα για τα οποία δεν είναι δυνατόν να βρεθεί η τιμή κτήσης θα προβλέπεται προσέγγισή της με μαθηματικό τύπο.
■ Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται με συντελεστή 15%.
■ Ο φόρος θα παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο κατά την υπογραφή των συμβολαίων και θα αποδίδεται στην Εφορία.



Πηγή: newmoney.gr