To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Σε ποιους και πώς θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα

Τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει η κατανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα προσδιόρισε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "το έκτακτο βοήθημα θα δοθεί με βάση τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια", ενώ σε ερώτηση για το αν θα υπολογίζεται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα απάντησε ότι ο υπολογισμός θα γίνεται σύμφωνα με την πραγματική κατάσταση του δικαιούχου για το 2013.




Ο υφυπουργός μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι η διανομή για τους συμπολίτες μας με προβλήματα αναπηρίας θα γίνεται ανεξάρτητα από το ποσοστό αναπηρίας, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν θα μπει αποκλεισμός δηλαδή με βάση το ποσοστό αναπηρίας.

Διευκρίνισε πάντως ότι θα μπει κριτήριο και στα τετραγωνικά μέτρα για το κοινωνικό μέρισμα, ενώ επισήμανε ότι τα προβλήματα κατά τη διαδικασία είναι αναπόφευκτα. "Γι' αυτό θα υπάρχει δυνατότητα δεύτερης ανάγνωσης αναλόγως με την κατάσταση προκειμένου να αποφευχθούν κοινωνικές αδικίες. Όλες οι παρατηρήσεις μας έχουν δοθεί στο Υπ. Οικονομικών και πιστεύω ότι μέχρι την Παρασκευή θα μας έχει φέρει το Υπ. Οικονομικών", ανέφερε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ειδικότερα, κατά τη δίωρη σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιώργου Κουτρουμάνη τη Δευτέρα φέρονται να “κλείδωσαν” οι εξής τρεις κατηγορίες δικαιούχων:

- Άστεγοι, στους οποίους θα διατεθεί, μέσω των αρμόδιων φορέων, ποσό 20 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες στέγασης και σίτισης.
- Ένστολοι, στους οποίους θα διατεθούν άπαξ περίπου 35 εκατ. ευρώ συνολικά, μόνο με εισοδηματικά κριτήρια. Το επίδομα των 500 ευρώ θα αφορά σε περίπου 68.000-70.000 ένστολους.
- Ανασφάλιστους, για τους οποίους θα διατεθούν περίπου 20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη, για ένα έτος, της υγειονομικής περίθαλψής τους. Με το συγκεκριμένο κονδύλι, μπορούν να καλυφθούν 350.000- 400.000 άτομα, από τις εξής τέσσερις κατηγορίες:

* Μακροχρόνια άνεργοι, που δεν καλύπτονται από άλλον ασφαλιστικό φορέα (εξετάζεται να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός ενσήμων που πρέπει να έχουν)
* Υπερήλικες ανασφάλιστοι
* Επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας, χωρίς κάλυψη από τον ΟΑΕΕ
* Επαγγελματίες με δραστηριότητα, αλλά με χρόνιες παθήσεις και με οφειλές στον ΟΑΕΕ.