To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Πώς «εκτροχιάστηκε» η αγορά των φωτοβολταϊκών

Με τις ρυθμίσεις για το αναδρομικό κούρεμα στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών να βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη Βουλή – πιθανόν με ορισμένες διορθωτικές κινήσεις σε σχέση με το κείμενο της διαβούλευσης – ίσως θα ήταν σκόπιμο να κάνει κανείς έναν πρώτο απολογισμό για το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ. Χωρίς αξιολογικές κρίσεις, μόνο με την παράθεση των αντικειμενικών στοιχείων από την χρονολογική αποτύπωση των νέων εγκαταστάσεων ανά κατηγορία και ανά τρίμηνο, με βάση τα στοιχεία που δίνει ο ΛΑΓΗΕ.
Τι προκύπτει λοιπόν με βάση τα αντικειμενικά αυτά νούμερα;




Η αγορά εμφανίζει μια μάλλον ομοιόμορφη ανάπτυξη από το δεύτερο τρίμηνο του 2010 μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2012, με εξαίρεση ίσως το τέταρτο τρίμηνο του 2011 όταν και παρατηρείται μια αυξημένη δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις μεταξύ 151KW – 2MW. Από το δεύτερο τρίμηνο του 2012 μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο η αγορά αυξάνει τα μεγέθη της, με τις εγκαταστάσεις 21KW-150KW να εμφανίζουν σημαντική αύξηση στο τρίτο τρίμηνο του έτους.
Το τρίμηνο στο οποίο η αγορά πραγματικά εκτροχιάζεται είναι το πρώτο του 2013 με πρωταθλητές τις εγκαταστάσεις από 151KW έως 2 MW, ενώ σημαντική είναι η δραστηριότητα και από την κατηγορία 21KW – 150KW.
Σε αντίθεση με την περί του αντιθέτου εντύπωση, τα οικιακά που κορυφώθηκαν στο τρίτο τρίμηνο του 2012 παρουσιάζουν διαρκή συρρίκνωση.
Στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα όπου υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες και το πάντρεμα της τεχνολογίας με τις τοπικές ανάγκες (πχ κορύφωση της ζήτησης το καλοκαίρι) θα μπορούσε να φέρει σημαντικά οφέλη, οι εγκαταστάσεις παραμένουν περιορισμένες.
Το απότομο πάγωμα της αγοράς μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, επί της ουσίας διακόπτεται μόνο στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 όταν και προστέθηκαν περίπου 50MW μεγάλων πάρκων (από 5 έως 10MW).
Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της αγοράς το μεγαλύτερο μέρος των 2,5GW προέρχεται από πάρκα των κατηγοριών 21-150KW και 151KW έως 2MW, ακολουθούν τα οικιακά και τέλος τα μεγάλα πάρκα.
Από τις επιμέρους κατηγορίες στην κατηγορία 21 – 150KW το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά σε 100άρια, ενώ από τη στιγμή που εξισώθηκαν σε ό,τι αφορά τις γραφειοκρατικές διευκολύνσεις τα πάρκα μέχρι 2MW υπήρξε σημαντική δραστηριότητα κυρίως σε 300άρια και 500άρια πάρκα.
Συμπερασματικά, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο βάρος για τον ειδικό λογαριασμό προέκυψε στο 1ο τρίμηνο του 2013 κυρίως από τις δύο κατηγορίες 21-150KW και 151KW έως 2MW, χωρίς να υπάρχει αντιπροσωπευτική ψαλίδα στα Fits μεταξύ των έργων μεγάλης κλίμακας και άρα μεγαλύτερων οικονομιών, συγκριτικά με τα μικρότερα έργα.
Επίσης έχει ενδιαφέρον το ότι ενώ υπήρχαν αρκετά νωρίτερα στοιχεία για το μεγάλο όγκο των συμβολαιοποιήσεων, τελικά δεν απετράπη ο εκτροχιασμός, σε μια περίοδο που ήδη είχε ξεκινήσει η συζήτηση για την ανάγκη μείωσης του συνολικού βάρους που προκύπτει για την αγορά.

(Πηγή: energypress.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: