To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Τι προβλέπει η συμφωνία για τα εργασιακά

Τι χάνουν εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι
"Παγώνει" για 6 μήνες η επιταγή της Τρόικας για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ώστε να «δοκιμαστεί» πώς θα λειτουργήσει στην πράξη η πρόταση του υπουργείου Εργασίας να αποφασίζει για τις απολύσεις το ανώτατο συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ).

Αν προκύψουν δυσλειτουργίες, η Τρόικα θα επαναφέρει τον Οκτώβριο το θέμα, απαιτώντας οι απολύσεις να απελευθερωθούν με νόμο.




Η συμφωνία –με βάση διαρροές και πληροφορίες καθώς όλα τελούν υπό αίρεση, μέχρι να δημοσιοποιηθεί ο τελικό κείμενο - προβλέπει χαμηλότερες αποδοχές ως κίνητρο για την πρόσληψη των μακροχρόνια ανέργων με προσαύξηση λόγω των τριετιών επί του μισθού μειωμένη κατά 50%.

Αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα ο άνεργος που θα προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό και έχει ήδη 10 χρόνια προϋπηρεσία θα έχει προσαύξηση 87,9 ευρώ αντί 175,8.

Για να ωφεληθούν όμως οι άνεργοι από τη ρύθμιση, πρέπει ο εργοδότης να αναγνωρίσει την προϋπηρεσία, κάτι που αρνούνται πολλοί εργοδότες από την αρχή της κρίσης. Η μείωση κατά 50% δε αφορά τους εργατοτεχνίτες που δικαιούνται μέχρι έξι τριετίες με προσαύξηση 5%.

Με συμβιβαστική λύση έκλεισε και το θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% (2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους) εφάπαξ από των Ιούλιο. Αυτό σημαίνει ότι θα κοπούν οι εισφορές που κατευθύνονται υπέρ ΔΛΟΕΜ (οικογενειακά επιδόματα), Στράτευσης και ΛΑΕΚ με αποτέλεσμα να καταργηθούν τα οικογενειακά και τα επιδόματα μητρότητας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

Το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί από τη μείωση στα ταμεία και εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 350 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα. Θα προβλέπεται επίσης ρήτρα κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή η κυβέρνηση θα παρακολουθεί τη βιωσιμότητα του συστήματος και θα αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα, εάν υπάρξουν αποκλείσεις από τους στόχους.

Αυτό σημαίνει ότι η απειλή για λήψη επώδυνων μέτρων θα είναι συνεχής αφού έχει διαπιστωθεί ότι κανένας στόχος όπως για παράδειγμα η είσπραξη των οφειλών δεν είναι εφικτός εξαιτίας της ύφεσης. Η συμφωνία προβλέπει ότι στο τέλος του 2015- αρχές 2016 , οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν επιπλέον κατά 1% ώστε να καλυφθεί ο μνημονιακός στόχος για συνολική μείωση 3,9%.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «άνοιξαν» και άλλα θέματα με άμεσα ή μεσοπρόθεσμα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Συγκεκριμένα ασκήθηκε πίεση για αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής με στόχο την περικοπή πολλών προνοιακών επιδομάτων προκειμένου να εξοικονομηθεί κονδύλι για την καταβολή του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος.

Αλλαγές απαίτησε η Τρόικα σε σχέση με τις απεργίες και τη λειτουργία των συνδικάτων .

Έτσι, η προκήρυξη απεργίας για να είναι νόμιμη θα πρέπει να έχει εγκριθεί – ψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου. Παράλληλα, θα προβλέπεται μεγαλύτερος χρόνος προειδοποίησης, καθώς και συγκεκριμένα στάδια διαβουλεύσεων ανάμεσα στα σωματεία και τους εργοδότες.

Οι δανειστές ζήτησαν επίσης να καταργηθούν οι συνδικαλιστικές άδειες και να αλλάξει το καθεστώς πληρωμής των συνδικαλιστών, επιχειρώντας καίριο κτύπημα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Συγκεκριμένα προτείνουν ο μισθός των συνδικαλιστών να καταβάλλεται από το συνδικάτο και όχι από την επιχείρηση.

Επίσης, ζητούν περαιτέρω ελαστικοποίηση του καθεστώτος που διέπει την ενοικίαση και το δανεισμό εργαζόμενων, νομιμοποιώντας τα «δουλεμπορικά» γραφεία και διαλύοντας τις ελάχιστες δικλίδες προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει . Συγκεκριμένα προτείνουν να υπογράφονται συμβάσεις δανεισμού εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για 36 η 48 μήνες ενώ μέχρι σήμερα το καθεστώς επέτρεπε το δανεισμό μόνο για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών και για διάστημα 24 μηνών.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπογράφονται ολοένα και περισσότερες ατομικές συμβάσεις για προσωρινή απασχόληση.

Αλλαγές αξιώνουν οι δανειστές και στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων που σήμερα αντλούν πόρους από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. Το θέμα φαίνεται πως θα παραπεμφθεί σε επιτροπή με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Πηγή: newmoney.gr




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: