To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ποιες αλλαγές προβλέπει το πολυνομοσχέδιο στα φορολογικά

Με το φορολογικό τμήμα του προσχεδίου του πολυνομοσχεδίου που διέρρευσε, επέρχεται και σειρά αλλαγών στην φορολογική νομοθεσία.

Ειδικότερα:

-Το ποσό πάνω από το οποίο η εφορία προχωράει σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων αυξάνεται από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ. Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ και για όσους έχουν υποστεί κατασχέσεις για ποσά από 300 – 500 ευρώ.

-Αυξάνεται από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο από μισθούς και συντάξεις και για το επιπλέον ποσό μπορεί να κατασχεθεί το 25% έτσι ώστε μετά την κατάσχεση το εναπομείναν ποσό να μην υπολείπεται των 1.500 ευρώ.




-Καταθέσεις σε τράπεζα, σε κοινό ή ατομικό λογαριασμό, είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε μια μόνο τράπεζα. Για την εξαίρεση του λογαριασμού από την κατάσχεση απαιτείται να γνωστοποιήσει ο φορολογούμενος το λογαριασμό με ειδική γνωστοποίηση στο Taxis.

-Επεκτείνεται ο συμψηφισμός ΦΠΑ σε όλο το δημόσιο τομέα ο οποίος όμως αφορά εμπορικές συναλλαγές με το δημόσιο.

-Θεσπίζονται οι αλλαγές στην φορολόγηση των αγροτών που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση όπως η απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση τιμολογίων για τους αγρότες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 15.000 ευρώ και με επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ. Ο ΦΠΑ τους επιστρέφεται κατ’ αποκοπή με συντελεστή 6% επί της αξίας των προϊόντων που πωλούν.

-Εντός 30 ημερών από την αλλαγή ιδιοκτησίας κάθε είδους σε ένα ακίνητο θα πρέπει να δηλώνεται η μεταβολή στην εφαρμογή Ε9. Ειδικά για φέτος οι δηλώσεις μεταβολών για το έτος 2014 που απεικονίζουν την περιουσιακά κατάσταση του φορολογούμενου κατά την 1/1/2014 υποβάλλονται μέχρι 30/5/2014.

-Απαλλάσσονται από τον φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) τα ακίνητα που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό στην Κεφαλονιά και ειδικά για τα έτη 2014, 2015.

-Απαλλάσσονται από την παράλογη υποχρέωση πληρωμής τελών κυκλοφορίας τα οχήματα στα οποία έχουν κατατεθεί πινακίδες και πρόκειται να διαγραφούν από το μητρώο του υπουργείου Μεταφορών και να εξαχθούν.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου δεν υπάρχουν διατάξεις για τη διόρθωση του φόρου υπεραξίας ακινήτων τον οποίο περιμένει η κτηματαγορά για να ξεκινήσουν και πάλι οι αγοραπωλησίες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες στην αυριανή τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή θα υπάρχουν οι σχετικές διατάξεις.

(Πηγή: capital.gr)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: