To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΔΕΗ: Αύξηση κατά 5 ευρώ του τέλους ΑΠΕ

Μικρότερο το "ψαλίδι" στα φωτοβολταϊκά
Κατά 5 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα αυξηθεί το 2014 το τέλος χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Αυτό είναι το μεσοσταθμικό ποσό που προκύπτει από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που συζητείται το Σαββατοκύριακο στη Βουλή, με στόχο την εξάλειψη του ελλείμματος του λογαριασμού που αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το τέλος του έτους, με βάση τη δέσμευση έναντι της τρόικα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε ανακοινώσει υπερδιπλασιασμό του ΕΤΜΕΑΡ για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, με ισχύ από την 1η Απριλίου. Για τους οικιακούς καταναλωτές η αύξηση ήταν της τάξης του 114% (από 20,8 σε 44,42 ευρώ ανά μεγαβατώρα), ενώ για τις αγροτικές χρήσεις 150% (από 7,33 σε 18,36 ευρώ). Τελικά, όμως, η μεσοσταθμική τιμή θα διαμορφωθεί γύρω στα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 14,96 ευρώ που είναι σήμερα και 33,68 ευρώ που θα πήγαινε αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο.




Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο προβλέπουν, για αρκετές κατηγορίες επενδύσεων (π.χ. οικιακά και αγροτικά φωτοβολταϊκά), μικρότερη μείωση στις εγγυημένες τιμές απορρόφησης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά, αιολικά, κλπ.) σε σχέση με το νομοσχέδιο που είχε δοθεί σε διαβούλευση. Η μείωση προβλέπεται ότι θα εξοικονομήσει περί τα 470 εκατ. ευρώ ετησίως στο λογαριασμό χρηματοδότησης των ΑΠΕ. Προβλέπεται επίσης ότι οι επιστροφές εσόδων από τους παραγωγούς «πράσινης» ενέργειας προς το λογαριασμό θα γίνουν με κλίμακα και όχι οριζόντια.

Συγκεκριμένα, αυτές κλιμακώνονται από 20 έως 34% των εσόδων του 2013 για τα φωτοβολταϊκά (ανάλογα με την περίοδο σύνδεσης) και 10% για τις λοιπές ΑΠΕ ενώ με το αρχικό κείμενο η επιστροφή ήταν οριζόντια, 35% για όλους. Διατηρείται η εξαίρεση των οικιακών φωτοβολταϊκών από την επιστροφή τζίρου.

(Πηγή: Ημερησία)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: