To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Φόρος 3% στην τιμή συμβολαίου για αγορά ακινήτου

«Διπλό παζάρι» με Τρόικα και κόμματα, για να καταργηθούν στην πράξη οι αντικειμενικές αξίες. Μιας και δεν μπόρεσε να μειώσει τις εξωπραγματικά υψηλές τιμές που υπολογίζει η εφορία για τα ακίνητα, στο υπουργείο Οικονομικών βρήκαν άλλον τρόπο για να παρουσιάσουν μία «θετική έκπληξη» στη φορολογία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο Μαυραγάνη έχει παρουσιάσει στην Τρόικα πλήρη πρόταση για να υπολογίζεται ο φόρος μεταβίβασης στην τιμή αγοράς που αναγράφεται στα συμβόλαια και όχι στην αντικειμενική τιμή. Έτσι θα αποκτά νόημα η μείωση του συντελεστή στο 3%, εφόσον θα υπολογίζεται στη χαμηλή – λόγω κρίσης - τιμή πώλησης των ακινήτων.




Καθώς και ο φόρος Υπεραξίας (που και αυτός τροποποιείται και αναμένεται να μειωθεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο) υπολογίζεται επίσης στην τιμή του συμβολαίου πώλησης και όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, οι αντικειμενικές τιμές της εφορίας θα ισχύουν πλέον μόνο για τον φόρο κατοχής ακίνητης περιουσίας.

Αν το μέτρο όμως μπορούσε να οδηγήσει σε αναθέρμανση των αγοραπωλησιών, εκτός ότι θα έδινε ανάσα στην αγορά, θα οδηγούσε και στη δημιουργία μιας βάσεως τιμών πώλησης των ακινήτων, που θα επιτρέψει τη μείωση ή πλήρη κατάργηση των αντικειμενικών τιμών σε βάθος διετίας, αφού από το 2016 θα πρέπει να υπολογίζονται με βάση τις τρέχουσες εμπορικές τιμές της αγοράς.

Ωστόσο το μέτρο φαίνεται να προσκρούει σε αντιδράσεις της Τρόικας, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων ή και των κομμάτων της συγκυβέρνησης, από φόβο ότι μπορεί να χαθούν δημόσια έσοδα.

Το επιχείρημα αυτό όμως καταρρίπτεται από τους υποστηρικτές της πρότασης, για τρεις τουλάχιστον λόγους:

- σήμερα η κτηματαγορά είναι νεκρή, άρα δεν τίθεται θέμα απωλειών από συναλλαγές που δεν υπάρχουν. Αντιθέτως, η μείωση των φόρων στη μεταβίβαση μπορεί να αναθέρμαινε την κτηματαγορά και τα δημόσια έσοδα.
- δεν υπάρχει ισχυρό κίνητρο φοροδιαφυγής και απόκρυψης της τιμής πώλησης. Από θέσεως ισχύος πλέον, λόγω κρίσης, ο αγοραστής πληρώνει μόλις 3% φόρο και αναλαμβάνει ρίσκο να αναγράψει μικρότερη αξία στο συμβόλαιο.
- και αν είχε κίνητρο να υποκύψει σε πιέσεις του πωλητή για πιο χαμηλό τίμημα, ο αγοραστής έχει συγκρουόμενα συμφέροντα με τον πωλητή. Αν δηλώσει χαμηλότερο τίμημα, θα γλιτώσει τώρα 3% αλλά θα επιβαρυνθεί με 15% σε μελλοντική πώληση, γιατί θα επωμιστεί να πληρώσει τη διαφορά τιμής σαν υπεραξία στο μέλλον.

Η διάταξη επιδιώκεται να περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση, ενδεχομένως και αυτήν την εβδομάδα.

Πηγή: newmoney.gr




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: