To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Τι ισχύει με τις αποδείξεις του 2013 και του 2014

Το Υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε στους φορολογούμενους τα είδη των αποδείξεων των δαπανών διαβίωσης τα οποία θα πρέπει να συλλέγουν το 2014 και τις οποίες θα δηλώσουν και θα προσκομίσουν στην επόμενη φορολογική δήλωση το 2015. Εντούτοις, η ανακοίνωση του υπουργείου αφορά στις αποδείξεις που θα μαζεύουμε το 2014 και όχι αυτές που έχουμε ήδη μαζέψει για το 2013 και αφορά τη δήλωση εισοδήματος που θα κάνουμε φέτος. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη συμπλήρωση της δήλωσης, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν τις σημαντικές αλλαγές στο έντυπο Ε1.




Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η συλλογή των αποδείξεων είναι μία μόνο από τις πολλές φορολογικές υποχρεώσεις του 2014, οι οποίες, αν δεν τηρηθούν, συνεπάγονται με σημαντικά πρόστιμα για τους φορολογούμενους. Επιπλέον, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι έχουν εισόδημα στο εξωτερικό, μια και στην περίπτωσή τους ισχύουν ξεχωριστά δεδομένα.

Οι αποδείξεις για το 2014, σύμφωνα με τον Ν.4172/2013 απαιτούνται να να φτάνουν σε ποσοστό το 10% του δηλούμενου ατομικού εισοδήματος με ποσό-ταβάνι τα 10.500 ευρώ για τα εισοδήματα του 2014. Για να γίνουν αποδεκτές από το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνονται σε εμπρόθεσμη δήλωση εισοδήματος, ενώ λογίζονται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζονται ανάλογα με το δηλούμενο εισόδημα.

Οι αποδείξεις αυτές αφορούν στο ατομικό εισόδημα μόνον από μισθωτές υπηρεσίες ή συντάξεις, καθώς για φορολογούμενους με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (ελεύθεροι επαγγελματίες,ατομικές κλπ) υπάρχει η δυνατότητα μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος μέσω εγγραφής εξόδων στα βιβλία τους. Φυσικά αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν π.χ. ο ένας σύζυγος είναι μισθωτός, τότε δικαιούται τη μείωση φόρου και δηλώνει αποδείξεις δαπανών διαβίωσης στο ποσοστό του εισοδήματος του μέχρι 10%, αλλά αν ο ο άλλος σύζυγος είναι ελεύθερος επαγγελματίας δεν δικαιούται της έκπτωσης αυτής και δεν επιμερίζονται δαπάνες σε αυτόν.

Οι κατηγορίες δαπανών που αναγνωρίζει το ΥΠΟΙΚ για τα εισοδήματα του 2014 είναι οι κάτωθι και αναγνωρίζονται σε όλο το ποσό:

- Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά

- Αλκοολούχα ποτά και καπνός

- Ένδυση και υπόδηση

- Στέγαση (μόνο οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας)

- Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες

- Μεταφορές (μόνο οι μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου/μοτοσυκλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα, τα λιπαντικά, το αντιψυκτικό και η μίσθωση ταξί)

- Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια

- Εκπαίδευση (μόνο τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών)

- Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια

- Αλλά αγαθά και υπηρεσίες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση).

Τέλος θα πρέπει να προσεχθεί ότι αν για οποιοδήποτε λόγο ο φορολογούμενος δεν προσκομίσει το 10% του εισοδήματος του σε αποδείξεις τότε θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο με την κλίμακα των μισθωτών, ήτοι 22% επί της αξίας της διαφοράς μεταξύ των αποδείξεων που προσκόμισε και των αποδείξεων που θα έπρεπε να προσκομίσει. Δηλαδή αν π.χ. ένας φορολογούμενος έχει δηλούμενο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 20.000 Χ 10% = 2.000 ευρώ, αν όμως προσκομίσει 1.000 ευρώ τότε στο συνολικό πληρωτέο όρο θα επιβαρυνθεί και με τη διαφορά 2.000 – 1.000 = 1.000 Χ 22% = 220 ευρώ. Τουτέστιν θα πληρώσει 220 ευρώ παραπάνω φόρο ως ένα είδος πρόστιμου.

Αξίζει να επαναλάβουμε ότι η πιο πάνω απόφαση αφορά τα εισοδήματα 2014. Για τα εισοδήματα 2013 εξακολουθούν να ισχύουν οι προηγούμενες ρυθμίσεις όπου οι φορολογούμενοι προσκομίζουν το 25% του εισοδήματος τους σε αποδείξεις (επίσης μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι) μέχρι το ποσό των 10.500 ευρώ. Και για αυτές τις αποδείξεις, αν δεν συλλεχθούν υπολογίζεται επιβάρυνση φόρου 22% στη διαφορά μεταξύ προσκομιζόμενων και απαιτούμενων. Κατά παρόμοιο τρόπο για τις φετινές δηλώσεις οι οποίες αφορούν τα εισοδήματα του 2013 οι κατηγορίες αποδείξεων που αναγνωρίζονται είναι:

α) Διατροφή – Ποτά, Ένδυση – Υπόδηση, Είδη Νοικοκυριού, Επισκευή και Συντήρηση Κατοικίας

β) Μεταφορές, Αναψυχή – Πολιτιστικές Δραστηριότητες, Από τις μεταφορές μόνο μεταφορές πραγμάτων, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου – μοτοσικλέτας, ανταλλακτικά αυτοκινήτου, λιπαντικά – αντιψυκτικά, μίσθωση ταξί, καύσιμα οχήματος.

γ) Άλλες υπηρεσίες Όλα, εκτός από εισφορές ΕΡΤ και συνδρομητικής τηλεόρασης

δ) Εκπαίδευση, μόνο δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών

ε) Εστιατόρια, καφέ, ξενοδοχεία

(Πηγή: in.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: