To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Προεκλογικά "δωράκια" από 200 έως 800 ευρώ στους «αδύναμους»

Σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ θα κληθεί να «μοιράσει» σε φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, ενώ μέχρι το Πάσχα σχεδιάζονται επιπλέον παροχές.

Σε πρώτη φάση σχεδόν 1.000.000 πολίτες θα λάβουν ως «κοινωνικό μέρισμα» από το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού του 2013, κατά μέσο όρο 450 ευρώ ο καθένας. Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ. Τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά και περιουσιακά, θα μετράνε δηλαδή τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2012, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Ίσως τεθεί πιο ελαστικό κριτήριο για ανέργους και άτομα με αναπηρίες.
Είναι πιθανό το ποσό να κλιμακώνεται (από 200 έως 800 ευρώ) και όπως φαίνεται η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων θα λάβει 350-500 ευρώ ο καθένας.

Βάσει των πρώτων ενδείξεων, τις εφάπαξ εισοδηματικές ενισχύσεις θα λάβουν περίπου 400.000 δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων, 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, συνταξιούχοι του ΟΓΑ, 230.000 άνεργοι, ανάπηροι κ.ά.

Στους «τυχερούς» συγκαταλέγονται και περίπου 60.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες με μηνιαίες αποδοχές μέχρι 1.500 ευρώ που θα μοιραστούν περίπου 30 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 500 ευρώ κατά μέσο όρο!

Εδώ σχεδιάζεται το επίδομα να κλιμακώνεται και να συναρτάται με τον αριθμό των παιδιών και άλλες παραμέτρους, για να μην αποκλειστούν οικογενειάρχες.

Τα 20 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τροφή και στέγη για τους αστέγους, αναμένεται να «εμπλουτιστούν» τις επόμενες μέρες με νέες εξαγγελίες για την υποστήριξη ατόμων που βρίσκονται σε έσχατη ανάγκη λόγω της κρίσης.

Άλλα 60 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τη χορήγηση αυξήσεων στις αποδοχές των εν ενεργεία και συνταξιούχων δικαστικών, σε συμμόρφωση με σχετικές αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων.

Τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες θα ανακοινωθούν και μέτρα επιλεκτικής ενίσχυσης για την άρση αδικιών ορισμένων ομάδων συνταξιούχων, ενώ αυξομειώσεις στις αποδοχές τους …λόγω εξορθολογισμού έξτρα αμοιβών -κυρίως για οδοιπορικά και εκτός έδρας- θα δουν από τον επόμενο ίσως μήνα κιόλας, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, ώστε να παίρνουν τα ίδια όσοι επιτελούν παρεμφερές έργο.

Στις επιχειρήσεις θα διατεθεί επιπλέον ποσό 1 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους, πέραν των 1,8 δισ. που σχεδιαζόταν εξ αρχής να δοθούν εφέτος.

Εξελίξεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και για το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ για στήριξη των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Σε κάθε περίπτωση τα δύσκολα δεν πέρασαν για την κυβέρνηση, καθώς μετά την αναχώρηση των επικεφαλής της τρόικας από την Αθήνα, θα πρέπει να συνεχίσει τις επόμενες μέρες την ολοκλήρωση του MOU, ενώ θα υπάρξει και ανταλλαγή email με τους Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ για τις τελευταίες λεπτομέρειες. Εντός των επόμενων δέκα ημερών αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι εκθέσεις προόδου προς το Εurogroup της 1ης Απριλίου και προς το ΔΣ του ΔΝΤ.

Πάντως, για να εισπράξει τις δόσεις των 10,1 δισ. ευρώ από την Ε.Ε και περίπου 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, θα πρέπει η Κυβέρνηση έως την 1η Απριλίου να περάσει από τη Βουλή τους εφαρμοστικούς νόμους που θα περιλαμβάνουν όλα τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, ώστε το άτυπο Eurogroup της Αθήνας να εγκρίνει την καταβολή των δόσεων.

Το πιθανότερο σενάριο είναι η εκταμίευση των δόσεων να γίνει τμηματικά έως το Μάιο, όταν θα πρέπει να πληρωθούν ομόλογα αξίας 9,8 δισ. ευρώ.

(Πηγή: matrix24.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: