To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Δέσμη μέτρων για την επιστροφή των κλεμμένων

Δέσμη μέτρων για την επιστροφή των κλεμμένων φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, όσοι διώκονται για παραβάσεις του νόμου περί «πόθεν έσχες», φορολογικές παραβάσεις, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απιστία και υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου θα μπορούν να επιστρέφουν τα χρήματα και να τυγχάνουν ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».




Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου έχει έτοιμα προς κατάθεση δύο νομοσχέδια που δημιουργούν νέο περιβάλλον ποινικής αντιμετώπισης για σωρεία αδικημάτων, προκειμένου να επιστρέφονται στο Δημόσιο εκατ. ευρώ από οικονομικά εγκλήματα ή εγκλήματα κρατικής διαφθοράς, ενώ προβλέπεται για πρώτη φορά ο θεσμός της ποινικής συνδιαλλαγής για πλημμελήματα και κακουργήματα που επισύρουν ποινές έως 10 χρόνια κάθειρξη.

- Σε περίπτωση που επιστραφούν πριν από την απολογία του κατηγορουμένου στον ανακριτή, τότε αντί ποινής ισόβιας κάθειρξης, θα επιβάλλεται μόνο φυλάκιση τριών ετών.

- Όταν η επιστροφή των χρημάτων γίνεται μέχρι την πρώτη δίκη, προβλέπονται καθείρξεις έως επτά έτη.

- Στα 10 χρόνια, όταν η επιστροφή χρημάτων θα γίνεται μέχρι να αρχίσει η δευτεροβάθμια δίκη.

Εκτιμάται ότι περί τα 2,5 δισ. ευρώ θα εισπράξει το Δημόσιο από την επιστροφή καταχρασθέντων και από τα δεσμευμένα χρήματα σε λογαριασμούς πιστωτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

Τα δεσμευμένα θα κατατίθενται με ειδική διαδικασία στον ειδικό λογαριασμό για τα κλεμμένα που έχει ανοίξει στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα επιστρέφονται μόνον μετά την τελεσίδικη αθωωτική απόφαση. Τα χρήματα θα επιστρέφονται μόνον σε περίπτωση αθώωσης των εμπλεκομένων, ενώ με άλλες διατάξεις προβλέπεται διαδικασία άμεσης ρευστοποίησης υπέρ του Δημοσίου χρημάτων και κινητών αξιών που έχουν δεσμευθεί από τις δικαστικές ή άλλες Αρχές (Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Των ευνοϊκών ρυθμίσεων εξαιρούνται υπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, διευθύνοντες σύμβουλοι ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ που διορίζονται από το κράτος.

Για πρώτη φορά, προβλέπονται διαδικασίες ποινικής συνδιαλλαγής για πλημμελήματα και κακουργήματα που επισύρουν ποινές μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη. Στο εξής ο εισαγγελέας με δική του πρωτοβουλία ή με αίτηση του κατηγορουμένου, πριν ασκηθεί ποινική δίωξη και δρομολογηθούν διαδικασίες δίκης, θα καλεί τον εμπλεκόμενο και θα του προτείνει ύψος ποινής για την πράξη που κατηγορείται.

Αν η συμφωνία κλείσει, η περαιτέρω δικαστική διαδικασία θα σταματά και η εκτέλεση της ποινής θα προσδιορίζεται από τον εισαγγελέα. Μόνον κατ’ εξαίρεση θα είναι εγκλεισμός και στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι χρηματική ποινή που θα καταβάλλεται αμέσως.




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: