Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν από περίπου 10 ημέρες το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε βεβαίωση χαρατσιού στους ιδιοκτήτες περίπου 1,6 εκατομμυρίων ακινήτων. Το χαράτσι αφορούσε το έτος 2012 και η βεβαίωση ήταν το αποτέλεσμα των στοιχείων για μη πληρωμή χαρατσιού που έστειλε στο ΥΠΟΙΚ η ΔΕΗ και των αριθμών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στα έντυπα Ε2 (αναλυτικά κατάσταση μισθωμάτων) και Ε9 (δήλωση ακινήτων).
Τα προβλήματα με τα οποία έχουν βρεθεί αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες που μέσω του taxisnet πληροφορούνται ότι τους έχει χρεωθεί χαράτσι για το 2012 είναι κυρίως δύο:
-στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας ακινήτων το ποσό του χαρατσιού έχει χρεωθεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, στο σύνολό του σε έναν συνιδιοκτήτη. Στην περίπτωση αυτή ο τελευταίος θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν γραφειοκρατικό γολγοθά προκειμένου να πληρώσει μόνο το τμήμα του χαρατσιού που αντιστοιχεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας του. Φορολογούμενοι που πήγαν σε εφορίες για να τακτοποιήσουν το σχετικό θέμα έμειναν εμβρόντητοι όταν υπάλληλοι τους πληροφόρησαν ότι το taxis δεν τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν τις διορθώσεις και τους προέτρεψαν να πληρώσουν το σύνολο του ποσού και να «δούμε τι θα γίνει μετά».
-πολλοί ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων πληροφορούνται ότι έχουν οφειλή για χαράτσι το οποίο όμως θεωρούν ότι έχει εξοφληθεί από τον ενοικιαστή. Πρόκειται για περιπτώσεις που ο ενοικιαστής παρακρατούσε το χαράτσι από το μίσθωμα προκειμένου να το καταβάλει στη ΔΕΗ. Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις ενοικιαστών που εξοφλούσαν το λογαριασμό της ΔΕΗ με καθυστέρηση με αποτέλεσμα να μεταφέρεται το χαράτσι στην εφορία και το ποσό που ήδη είχε πληρωθεί από τον ενοικιαστή και αφορούσε χαράτσι να του πιστώνεται στον λογαριασμό ως επιστροφή για κατανάλωση ρεύματος. Ωστόσο, τώρα οι ιδιοκτήτες ειδοποιούνται για χρέος στην εφορία από χαράτσι το οποίο όμως οι ίδιοι ουσιαστικά έχουν καταβάλει μέσω του μειωμένου ενοικίου που εισέπρατταν. Ήδη υπάρχουν πολλές διενέξεις μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών οι οποίοι χάνουν πολλές ώρες σε εφορίες και καταστήματα της ΔΕΗ προκειμένου να καταβάλουν τι συμβαίνει και ποιος πρέπει να πληρώσει.
Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που ενημερώνονται μέσω του taxisnet ότι έχουν οφειλή από χαράτσι μπορούν να πληροφορηθούν τα στοιχεία του ακινήτου που αφορά η χρέωση μέσω της ειδικής εφαρμογής «Ειδοποιήσεις πληρωμής» στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr).
(Πηγή: capital.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: