To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Απαλλάσσονται από ΦΠΑ οι δωρεές για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Απαλλαγή από το ΦΠΑ θα κερδίζουν όσοι δωρίζουν σε κοινωφελή ιδρύματα, τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και άλλα αγαθά με εξαίρεση αυτά που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης όπως για παράδειγμα, καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.

Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με την οποία αναμένεται να διευκολυνθούν οι δωρεές για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων.




Συγκεκριμένα η τροπολογία ορίζει ότι δεν υπόκειται σε ΦΠΑ η δωρεάν διάθεση τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων ή άλλων αγαθών, πλην εκείνων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν συσταθεί νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν αποδεδειγμένα φιλανθρωπικό ή κοινωφελή σκοπό, προκειμένου τα αγαθά αυτά στη συνέχεια, εφόσον δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, να διανεμηθούν χωρίς αντάλλαγμα, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση ή την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η ρύθμιση προσαρμόζει στις ανάγκες της χώρας μας αντίστοιχες ρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί για το θέμα αυτό σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ιδίως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία.

Η προτεινόμενη διάταξη εφαρμόζεται στις περιπτώσεις δωρεών αγαθών σε φορείς που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, εφόσον τα αγαθά δεν είναι κατάλληλα προς πώληση ή αξιοποίηση ιδίως λόγω λαθών, ελαττωμάτων ή ελλείψεων στη συσκευασία, την επισήμανση ή το ζύγισμα, λόγω απόσυρσης από την αγορά ή λόγω εγγύτητας προς την ημερομηνία λήξης. Η διάταξη αίρει ένα σημαντικό αντικίνητρο για τις δωρεές αγαθών σε κοινωφελείς ή φιλανθρωπικούς φορείς, για τους σκοπούς περαιτέρω διάθεσής τους και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των δωρεών αυτών που έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία ιδίως για τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες για τον τρόπο και τη διαδικασία απόδειξης της διάθεσης με την καταχώρηση των στοιχείων των νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων που συμμετέχουν στις δωρεές, ήτοι των δωρητών και δωρεοδόχων και στην καταχώρηση των ποσοτήτων των δώρων ανά είδος αγαθού καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: