To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Ηχηρά ονόματα πίσω από το σκάνδαλο του ΤΤ

Κλυδωνισμούς στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί η χθεσινή πρωτοβουλία της Δικαιοσύνης να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τις διοικήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου της περιόδου 2009 – 2011 αλλά και σειράς επιχειρηματιών που φέρονται να έλαβαν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις ή να έκαναν χρυσές μπίζνες με το τραπεζικό ίδρυμα.

Αναζητείται, καθώς φέρεται να διαφεύγει στο εξωτερικό, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Τ.Τ. Άγγελος Φιλιππίδης ενώ έχει ήδη συλληφθεί ο διάδοχός του στην ίδια θέση Κλέων Παπαδόπουλος. Εντάλματα έχουν εκτελεστεί και εις βάρος άλλων μελών των δύο διοικήσεων αλλά, βεβαίως, και εις βάρος επιχειρηματιών όπως ο Δημήτρης Κοντομηνάς αλλά και ο Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα, ο οποίοι διαμένουν μόνιμα στο Λονδίνο. Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης βρίσκονται 20 άτομα, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν επισήμως ίσως και σήμερα.




Εχθές, οι πρώτες πληροφορίες για τις κινήσεις της δικαιοσύνης προκάλεσαν φρενίτιδα σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι, τουλάχιστον, οι δύο πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι αποτελούσαν επιλογές του κλειστού συστήματος των δύο τότε Πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Άγγελος Φιλιππίδης αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Κ. Καραμανλή, με τον οποίο διατηρούσε στενές σχέσεις ενώ συμμετείχε και σε αρκετές από τις κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου εισηγούμενος οικονομικά, πολιτικά ή επικοινωνιακά ζητήματα.

Ο Κλέων Παπαδόπουλος, πάλι, φέρεται να αποτελεί επιλογή του στενού παπανδρεϊκού πυρήνα, ενώ διατηρούσε και φιλικές σχέσεις με συγγενικά πρόσωπα του τότε Πρωθυπουργού.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει μία ακόμη λεπτομέρεια, που αφορά στον καταζητούμενο επιχειρηματία Κυριάκο Γριβέα, ο οποίος έδρασε και με τις δύο κυβερνήσεις, μέσω της Post Bank Green Institute.

Η εταιρεία, που είχε ως στόχο να ενισχύσει την παρουσία του Τ.Τ. στα λεγόμενα «πράσινα δάνεια» συγκροτήθηκε επί εποχής Φιλιππίδη. Σε αυτή συμμετείχε κατά 50% το Τ.Τ. και κατά 50% η εταιρεία C&C International (εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων) του Κ. Γριβέα. Οι μπίζνες του Κ. Γριβέα -ο οποίος παράλληλα με τη συνεργασία είχε λάβει και ομολογιακά δάνεια από το Τ.Τ. χωρίς εξασφαλίσεις- συνεχίστηκαν και επί διοικήσεως Κλέωνα Παπαδόπουλου μέχρι και τις αρχές του 2011 που η σχέση αυτή έληξε με το Τ.Τ. να απορροφά πλήρως την κοινή εταιρεία.

Η υπόθεση ερευνάται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο και αφορά σε δάνεια προς επιχειρήσεις που κατέληξαν στο υπό ειδική εκκαθάριση ΤΤ αφού είχαν καταστεί μη εξυπηρετούμενα, συμβάλλοντας στην επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου με 500 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για δάνεια ύψους 200 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα χωρίς να πληρούνται τα τραπεζικά κριτήρια και χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα αναφέρει ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ενοχής των υπευθύνων της τράπεζας για το έγκλημα της απιστίας και των επιχειρηματιών που δανειοδοτήθηκαν για τις πράξεις της συνέργειας σε απιστία, καθώς και για τη νομιμοποίηση μαύρου χρήματος.

Ως εκ τούτου εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για μέλη των διοικήσεων του Τ.Τ. την περίοδο από το 2006 ως και το 2011, για στελέχη που χρημάτισαν μέλη της επιτροπής πιστοδοτήσεων καθώς και για επιχειρηματίες των οποίων οι εταιρείες έλαβαν τα δάνεια.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν τα δάνεια που δόθηκαν σε επιχειρηματία που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο επικοινωνίας και συνεδρίων. Ο εν λόγω επιχειρηματίας (φέρεται να είναι ο κ. Γριβέας) έλαβε δάνειο 10 εκατ. ευρώ και άλλα 7 εκατ. ευρώ η γυναίκα του από το Τ.Τ. επί εποχής Φιλιππίδη, για ανάπτυξη εργασιών. Όμως τα 15 εκατ. ευρώ εξ αυτών χρησιμοποιήθηκαν για να αγοραστούν εταιρείες προσωπικών συμφερόντων που διατηρούσαν ο ίδιος και η γυναίκα του στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, ο εν λόγω επιχειρηματίας για τον οποίο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, συμφώνησε με το ΤΤ επί διοίκησης Φιλιππίδη για τη σύσταση μικτής εταιρείας με αντικείμενο την πράσινη ανάπτυξη! Τα δάνειά του καταγγέλθηκαν από το Τ.Τ το 2011.

Σημειώνεται ότι το Τ.Τ. είχε χορηγήσει δάνεια τόσο στις εταιρείες του ομίλου Καρούζου, όσο και στην Alapis περιπτώσεις που διερευνώνται επίσης από τη δικαιοσύνη.

«Το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά τα δάνεια της εταιρείας Post Credit είναι ξεκάθαρο και δεν σηκώνει καμία αμφισβήτηση. Το θέμα δεν υφίστανται», υποστήριξαν στο Euro2day.gr πηγές από το περιβάλλον του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΤΤ Αγγελου Φιλιππίδη. Προσθέτουν δε οτι «ο κ. Φιλιππιδης έχει κατ' επανάληψη θέσει τον εαυτό του στην διάθεση της δικαιοσύνης προκειμένου να εξηγήσει με στοιχεία την λειτουργία της εταιρείας και να υπερασπιστεί το έργο του. Ωστόσο, αυτό δεν καταστεί δυνατόν καθώς δεν εκλήθη ποτέ από τους δικαστικούς λειτουργούς».

Κατά τις ίδιες πηγές ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί και για τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στο νοσοκομείο. Η υπόθεση αφορά στην εταιρεία Post Credit για την οποία πάντως δικαιώθηκε πρόσφατα από τη διαιτησία. Ο επιχειρηματίας έχει και δάνεια ύψους 69 εκατ. ευρώ για τα οποία φέρεται να έχει παράσχει εξασφαλίσεις.

(Πηγή: euro2day.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: