Το σύστημα αποτελεί τα ψηφιακά ασφαλιστικά βιογραφικά όλων των πολιτών και θα διατηρεί το ασφαλιστικό ιστορικό όλων των εργαζομένων και αυτοπασχολούμενων της χώρας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννης Βρούτση ήδη έχουν ψηφιοποιηθεί 144 δισ. ωρών ασφάλισης και άλλες τόσες αναμένεται να ψηφιοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
«Ήδη έχουμε ολοκληρώσει την καταγραφή όλων των έμμεσα ασφαλισμένων που ανέρχονται σε 3.181.206. Ουσιαστικά, η Ελλάδα διαθέτει πλέον το πλήρες εθνικό μητρώο ασφαλισμένων και δικαιούχων παροχών περίθαλψης. Και αυτό χωρίς καμία απογραφή» είπε σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής ο Γιάννης Βρούτσης.
Οι αλλαγές που φέρνει το σύστημα «Άτλας»:
• Καταργούνται όλα τα βιβλιάρια ασθενείας, όπως τα γνωρίζαμε μέχρι τώρα καθώς το υπουργείο μπορεί να γνωρίζει σε real time την ασφαλιστική ικανότητα όλων των ασφαλισμένων αλλά και των μελών των οικογενειών τους (έμμεσα ασφαλισμένοι).
• Από τον Μάιο μπαίνει τέλος στις ουρές για θεωρήσεις βιβλιαρίων κάθε χρόνο και στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων αφού θα γίνονται ηλεκτρονικά και χωρίς αυτοπρόσωπη απογραφή.
• Κάθε Έλληνας θα μπορεί να βλέπει ολόκληρη την ασφάλιση του στον προσωπικό υπολογιστή του.
• Η απονομή των συντάξεων μετατρέπεται σε μία τυπική υπόθεση λίγων ωρών ακόμη και για εκείνους που είχαν πολλές διαδοχικές αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς.
• Διατίθεται για πρώτη φορά πλήρες εθνικό μητρώο ασφαλισμένων και δικαιούχων παροχών περίθαλψης
«Το σύστημα «Άτλας» αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών στην πατρίδα μας. Μία μικρή επανάσταση που αλλάζει ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα στο ασφαλιστικό σύστημα» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.
Παράλληλα τόνισε ότι με την ολοκλήρωση του κλείνει ένας κύκλος σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που καθιστούν πλέον το υπουργείο Εργασίας ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη.
(Πηγή: euro2day.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: