To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Τι αναφέρει το εισαγγελικό πόρισμα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Βαρύ κατηγορητήριο για τον Ά. Φιλιππίδη
Το πόρισμα της επίκουρης εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου για την υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, επιρρίπτει ευθύνες στον πρώην πρόεδρό του, κ. Άγγελο Φιλιππίδη για τον οποίο οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα για τη σύλληψή του.

Στο «δια ταύτα» του πορίσματός της, η εισαγγελέας αναφέρει τα ονόματα των 30 εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση για τα οποία έχουν ασκηθεί κακουργηματικές ποινικές διώξεις για αδικήματα που επισύρουν ακόμη και την ποινή των ισοβίων.




Παράλληλα κάνει εκτενή αναφορά στον Αγγελο Φιλιππίδη, για τον οποίο η εισαγγελέας, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

-Επί των ημερών του έγιναν δανειοδοτήσεις κατά παρέκκλιση των διαδικασιών που προβλέπονται για την αποφυγή πιστωτικού κινδύνου.

-Λειτούργησε καταχρηστικά για να αυξήσει την περιουσία τρίτων και συγκεκριμένα επιχειρηματιών, βλάπτοντας την περιουσία του δημοσίου.

-Παραπλάνησε μέλη του ΔΣ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προκειμένου να πετύχει την έγκριση της συμμετοχής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη θυγατρική του ομίλου DEMKO εταιρεία BestLine του Δ. Κοντομηνά.

Τα εντάλματα

Στο τέλος του πορίσματος της η εισαγγελέας αναφέρει ότι ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου -βρίσκεται στο εξωτερικό και έχει διαμηνύσει στον ανακριτή ότι επισπεύδει την επιστροφή του στην Ελλάδα προκειμένου να εμφανιστεί ενώπιον του– διαθέτει την «υποδομή» να διαφύγει στο εξωτερικό και για αυτό το λόγο προχώρησε στην έκδοση εντάλματος για τη σύλληψή του.

Με το ίδιο σκεπτικό άλλωστε οι αρμόδιες δικαστικές αρχές προχώρησαν και στην έκδοση ενταλμάτων και για τα υπόλοιπα έξι πρόσωπα, από τα 25 συνολικά τα οποία διώκονται ποινικά και βρίσκονται αντιμέτωπα με σειρά κακουργηματικών πράξεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται οι διώξεις ασκούνται:

Ι. Εις βάρος των:

1) Αγγελου Φιλιππίδη, 2) Μάριου ΒΑΡΟΤΣΗ, 3) Αντώνιου ΚΑΜΙΝΑΡΗ, 4) Γεωργίου ΣΤΑΜΝΟΥ, 5) Γεώργιου ΜΠΡΙΝΤΑΛΟΥ, 6) Λυμπέρη ΚΑΤΣΙΟΥΛΙΕΡΗ, 7) Σπύρου ΠΟΛΙΤΗ, 8) Χαράλαμπου ΓΙΑΓΚΟΥΔΗ, 9) Φωτεινής ΚΡΕΣΤΑ, 10) Διονύσιου ΓΚΟΛΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, 11) Κλεάνθη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, 12) Χάρη ΣΙΓΑΝΟΥ, 13) Γεώργιου ΞΥΦΑΡΑ, 14) Δημήτριου ΚΥΠΑΡΡΙΣΗ, 15) Αναστασίας ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ, 16) Περικλή ΧΑΝΑΚΗ, 17) Παναγιώτας ΜΠΕΖΑ, 18) Χρήστου ΜΑΡΟΥΣΟΥ, 19) Ιωάννη ΤΣΑΓΔΗ, 20) Σπυρίδωνα ΠΑΝΤΕΛΙΑ, 21) Λυδiας ΚΕΚΡΙΔΟΥ, 22) Αθανάσιου ΧΑΣΑΠΗ και 23) Ιωάννη ΛΕΒΕΝΤΙΔΗ, για απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ΄ εξακολούθηση και μη. εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

ΙΙ) Σε βάρος των:
1) Κυριάκου ΓΡΙΒΕΑ και 2) Αναστασίας ΒΑΤΣΙΚΑ για α) άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο I πράξη, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσα κατ’ επάγγελμά

III. Εις βάρος των:
1) Μάριου ΒΑΡΟΤΣΗ και 2) Παναγιώτας ΜΠΕΖΑ για άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο II β πράξη, υπό την επιβαρυντική περίπτωση του άρθρου 1β του άρθρου 45 του Ν. 3168/2008

IV. Εις βάρος των:
1) Λαυρέντη ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ και 2) Περικλή ΛΙΒΑ για α) άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο I πράξη, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και β) εις βάρος του Λαυρέντη ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα

V. Εις βάρος των:

1) Αγγέλου ΦΛΙΠΠΙΔΗ, 2) Δημητρίου ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ 3) Ιωάννη ΡΟΡΡΗ, 4) Αλεξάνδρας ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ και 5) Μάριου ΒΑΡΟΤΣΗ για απάτη στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, τελεσθείσα από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσεως, αντικείμενο ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας), εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ

VI. Εις βάρος του Δημητρίου ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ για α) άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο I πράξη, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα.

Οπως αναφέρεται η συνολική ζημία της περιουσίας της Τράπεζας ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 346.904.467 ευρώ τουλάχιστον [208.154.000 ευρώ εκ των δανειοδοτήσεων του Τ.Τ. προς επιχειρήσεις μέσω Ομολογιακών Δανείων (με στοιχεία της 30-6-2012) + 138.750.467 ευρώ από την υπόθεση της BestIine/HPC].

Τι καταλογίζεται στον Φιλιππίδη

Το πόρισμα αναφέρει ότι ο Άγγελος Φιλιππίδης, ενήργησε όπως αναλυτικότερα εκτέθηκε κατά περίπτωση, καταxρώμενoς την θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως Πρόεδρος του επίμαχου Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (Τ.Τ.) και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με την διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος, προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων (όπως στις περιπτώσεις των Κυριάκου Γριβέα-Αναστασίας Βάτσικα, του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του Δημήτρη Κοντομηνά), ήτοι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πλούτου εκ μέρους των τελευταίων ενόψει του ύψους και των όρων των επίμαχων κάθε φορά χρηματοδοτήσεων, βλάπτοντας την περιουσία του Δημοσίου.

Επιπρόσθετα δε, στην περίπτωση της συμμετοχής της τράπεζας στην θυγατρική του Ομίλου ΔΕΜΚΟ εταιρία BESΤlINE, όπως αναλυτικότερα εκτέθηκε, προκύπτουν ενδείξεις και δη επαρκείς περί του ότι ο ως άνω Πρόεδρος του Τ.Τ., ο οποίος ανέλαβε την επιλογή και υλοποίηση της επίμαχης «εξαγοράς» ενεργώντας από κοινού με τα λοιπά ως άνω πρόσωπα, παραπλάνησε ακόμα και αυτά καθ’ εαυτά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Τ»

Όπως σημειώνεται από τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών που τηρεί ο Άγγελος Φιλιππίδης στην Τράπεζα Millennium προέκυψαν τα εξής: Α. Από την ανάλυση του υπ' αριθ. 129024 τραπεζικού λογαριασμού,

Προκύπτει ότι: α) Την 29-7-2008, πιστώθηκε προϊόν εμβάσματος ύψους 1.048.055.80 ευρώ με αποστολέα Benson HoIdings Corp., με έδρα στην Λιβερία και εντολή της Τράπεζας Banque Privee BCP (Suisse) SA στην Ελβετία. Σημειώνεται δε ότι η τελευταία τράπεζα ανήκει στον όμιλο BCP, στον οποίο ανήκει και η Τράπεζα Millennium.

β) Την επόμενη ημέρα. ήτοι την 30-7-2008. ο εν λόγω τραπεζικός λογαριασμός πιστώθηκε με το συνολικό ποσό των 626.160 ευρώ. τα οποία αποτελούσαν το προϊόν είσπραξης δύο (2) επιταγών ύψους 423.181 ευρώ και 202.979 ευρώ, αντίστοιχα. Οι επιταγές εξοφλήθηκαν με χρέωση του υπ' αριθ. 3403970 τραπεζικού λογαριασμού που τηρούσε η Κορίνα Φασουλή - Γραφανάκη στην Τράπεζα Millennium. Από τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης προκύπτει ότι ενδεχομένως τα ανωτέρω ποσά προέρχονται από πώληση μετοχών της εταιρίας ΚΥΚΛΟΣ ΑΕ. Αναμένεται η προσκόμιση των παραστατικών από τη ΔΟΥ Κηφισιάς προκειμένου να τεκμηριωθεί η αγοραπωλησία.

γ) Τον Σεπτέμβριο του 2008, ο εν λόγω τραπεζικός λογαριασμός (129024) τροφοδοτήθηκε από τον λογαριασμό της εταιρίας First Financial Securities Broker. μέσω τριών (3) εμβασμάτων. με το συνολικό ποσό των 3.273.200 ευρώ. Με βάση δε την δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Άγγελου ΦΙΛΙΠΠIΔΗ για το οικονομικό έτος 2009, προκύπτει ότι ο εν λόγω φορολογούμενος αποκόμισε 3.283.500 ευρώ από την πώληση μετοχών της εταιρείας First Financial Bank Montenegro (FFB). Το ποσό των 3.273.200 ευρώ. πιστώθηκε μέσω τριών εμβασμάτων. Ως αιτιολογία για την διενέργεια των ανωτέρω εμβασμάτων δηλώθηκε «Calculation of Job No 6546».

Δ) Την 24/11/2008 πραγματοποιήθηκε κατάθεση τραπεζικής επιταγής ύψους 1.298.000 ευρώ όσον αφορά τα στοιχεία ταυτότητας του εκδότη. αναμένεται η σχετική απάντηση της Τράπεζας.

Eπισημαίνεται δε ότι από τα δηλωθέντα ποσά στη δήλωση εισοδήματος του οικονομικού έτους 2009 και τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει αναντιστοιχία που προσδιορίζει σε 1,490 εκατ. ευρώ και η οποία θα πρέπει να ερευνηθεί.

Ζητείται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης δεδομένου ότι κρίνεται πως ο κ. Φιλιππίδης «δύναται να χρησιμοποιήσει ακόμα και τις διασυνδέσεις αυτές, είτε προκειμένου να συσκοτίσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει τις έρευνες των Δικαστικών Αρχών για ζητήματα που, λόγω του όγκου και της φύσεως των δεδομένων καθώς και των ιδιαίτερα χρονοβόρων διαδικασιών σε επίπεδο ελεγκτικού μηχανισμού και Δικαστικών Συνδρομών, δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί πλήρως, είτε προκειμένου να διαφύγει στο εξωτερικό».

(Πηγή: protothema.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: